Домашній млин для виробництва борошна різних сортів

За статистикою найжиттєздатніші види бізнесу у компаній, які існують уже протягом кількох сотень років – це зазвичай нудні традиційні ремесла, які закривають базові потреби людей. Наприклад, ресторани, пекарні, побутова хімія тощо. Млин – один із яскравих представників таких видів сталого та антикризового бізнесу з високим рівнем виживання. Розглянемо ремесло з міні-виробництва борошна з погляду домашнього бізнесу з малими вкладеннями.

Свій міні-млин для помелу зерна в борошно вдома

Борошно з пшениці.

У цій бізнес-ідеї ми зберемо домашній млин своїми руками з недорогого обладнання. Наш домашній млин буде скромним у продуктивності, але і в ціні. Незважаючи на низьку продуктивність, на одному з найпопулярніших продуктів можна організувати домашній бізнес. Суть бізнес-ідеї в домашньому міні-млині проста і лаконічна:


  1. Закупівля зерна першого класу оптом.
  2. Переробка зернових на борошно.
  3. Реалізація різних видів готового продукту з широким асортиментом у роздріб.
  4. Реалізація висівок (вторинний продукт виробництва як корм для сільськогосподарських живих та птахів).

Якщо виробляти пшеничне односортове борошно (універсальне), ми отримуємо 72% (або 60% вищого ґатунку) борошна та 28% висівок. Власний міні-млин для виробництва борошна роздрібними партіями, має певні переваги. Сьогодні це суттєво впливає на перевагу клієнтів. Адже покупці дедалі більше звертали увагу на вузько-профільних виробників. Також Ви зможете реалізовувати свою продукцію за цінами, які порадують покупця. Адже Вам не доведеться вкладати у вартість продукту витрати на оптову закупівлю та доставку борошняного продукту чи круп, на заробітну плату обслуговуючого персоналу та інше.

Крім того мірошнику «одинаку» не проблема розширити асортимент продукції, що переробляється, або виробляти дрібносерійні версії рідкісних борошняних видів на замовлення (грубого помелу, з висівками тощо). Сьогодні багато покупців не знаходять у роздрібних продуктових мережах борошно для випікання особливих та корисних сортів хліба.

Сортове борошно домашнього помелу

Борошно та його сорти.

Борошно класифікується на різні типи, але в борошномельному бізнесі важливо враховувати не лише її харчові властивості, а й споживчу цінність. Найважливішим класифікатором борошна є сорт (вищий, перший та другий)! Розрізняють сорти борошна за різними ознаками:


  1. За зовнішніми: забарвлення та сипкість, крупність помелу, зольність.
  2. За органолептичними ознаками: колір, смак та запах, кількісне співвідношення різних тканин клітковини, зміна властивостей у процесі приготування борошняних виробів, кількість вітамінів та білка у складі готового продукту.

Не всяким млином можна виробляти помели вищих сортів. Він тривалий час був дуже популярним сортом, але поступово його витісняють інші види. Вищий сорт містить більше білка, але менше вітамінів та клітковини. Він має більш яскравий білий колір помелу та чудовий товарний вигляд. Борошно вищого ґатунку – це дрібноподрібнений ендосперм зерна з мінімальною наявністю змелених частинок зернової оболонки. Ну а в оболонці міститься найбільше вітамінів. За те властивості борошна у вищому ґатунку краще підходять для тесту кондитерських або макаронних виробів.

Борошно першого сорту більш багате на вітаміни має трохи темніший колір і набагато краще підходить для випікання хліба. Так само в борошні перших сортів міститься багато водорозчинних речовин, такі як вуглеводи що більше підходить для хлібопекарні.

Також існує ще універсальний сорт борошна, який є сумішшю вищого і першого сорту. Універсальний сорт виробляється на односортових млинах. Його головною особливістю вважається можливість використовувати його в кондитерських або макаронних виробах і хлібопекарських галузях.

Борошно - це складова частина більшості продуктів харчування, починаючи від хліба, і закінчуючи соусами та супами. Борошно існує різне, і відрізняється воно не лише своїм вихідним продуктом (пшениця, рис, кукурудза і т.д.), а й сортом, якістю помелу та типом продукту. Попит на борошно високий у промислових масштабах, а й у роздрібній торгівлі. Саме тут варто зробити акцент, при створенні домашнього міні-млина для дрібносерійного виробництва.

Рентабельність домашнього млина

Мішечки з борошном.

Тепер підрахуємо рентабельність домашнього млина. Розрахунки робимо під роздрібну реалізацію готового товару. Концепцію моделі бізнесу можна представити у простому розрахунку:


  1. Закупівля. Вартість зерна пшениці 1-го класу – 200$/тонна.
  2. Збут. Ціна 1кг. борошна універсального сорту - 0,37 $ і ціна 1кг. висівок - 0,08 $.
  3. І ТОГО: з однієї тони зерна, отримуємо 720 кг. універсального сорту та 280 кг. висівок. Таким чином, 720 кг. універсального борошняного помелу в роздрібній торгівлі принесе дохід 288 $. Ціна на висівки в середньому 0,08-0,1 $. Отже, 280 кг. висівок продадуться за 22-27 $. У сумі отримуємо загальний дохід: (720кг X 0,37 $) + 22 $ = 280 $. І того: 280 $ - 200 $ = 80 $ - брудна прибуток з 1-ої тонни зерна.

Якщо враховувати, що потужність домашнього млинового міні-цеху (описаного вище) дорівнює як мінімум 30кг/год, то за місяць можна переробити до 7-ми тонн. А це вже близько 500 $ на місяць. За таких доходів з часом можна збільшити продуктивність домашньої лінії, купуючи додаткове обладнання для млинів.

Комплектація домашнього млина цеху

Щоб зібрати міні-мукомольний цех у домашніх умовах нам знадобиться спеціальне обладнання:

Найменування Фото Технічні характеристики Ціна
1 Вальцовий млин. У ній три рифлені фальці обертаються з різною швидкістю, що дозволяє відокремити зерно від висівок. У цьому переважна більшість зерна подрібнюється до фракцій крупи, а висівки цілі. Таким чином, висівки легко відсіяти від пшеничного крупи. Відділення висівок від зерна це головна функція вальцового млина. Вальцовий млин. Продуктивність: 80кг/год. 190$
2 Просіювач борошна ВП-1 (Україна). Вібраційний просіювач борошняних сортів. Після обробки зерна на вальцьовому млині крупу слід відсіяти від висівок. З цим впорається просіювач із встановленими відповідними ситами. Вібраційний просіювач. Продуктивність, кг/год: 150
Напруга живлення: В 220
Номінальна потужність: кВт 0,18
Габаритні розміри в мм: 510 х 510 х 680
Маса: 32 кг.
327$
3 Novital (Італія). Борошномельний подрібнювач з функцією великого та дрібного подрібнення. Після того як ми маємо чисту пшеничну крупу, ми подрібнюємо її на великому помелі після чого просіюємо перевстановивши відповідні сита. Далі готову масу знову пропускаємо через подрібнювач, але вже в режимі дрібного подрібнення. Мукомольний подрібнювач. Потужність двигуна: 750 W, 13000 - 15000 об/хв.
Напруга: 220-240 V
Продуктивність, кг/год: 90-250.
Відповідно дрібна фракція 90 кг/година, до найбільшої 250 кг/година.
Вага: 12 кг. Корпус: харчовий пластик.
675$
Устаткування для млина.

Так ми отримуємо універсальний сорт борошна. Хоча можна провести ще два цикли з просіюванням та отримати вищий сорт. Регулювання помелу на борошномельному подрібнювачі, дозволяють нам досягти хорошого результату.

У промислових умовах на двосортових і складніших млинах процес подрібнення та просіювання відбувається в кілька циклів.

Додаткове обладнання для домашнього млина

Упаковальний напівавтомат.

Необхідно підготувати приміщення, в якому проводитиметься помел зернових. Перша вимога до приміщення – це хороша система вентиляції, чистий, сухий робочий простір. Стіни приміщення потрібно продезінфікувати розчином гашеного вапна. Подбайте також і про гризунів, вірніше про їхню відсутність.

У роздрібній торгівлі Вам не обійтися без пакувальних матеріалів. У даному виді торгівлі, це будуть поліпропіленові мішки різного обсягу. Оптова ціна на поліпропіленові мішки обсягом 50 кг і номінальною кількістю 500 шт., обійдеться приблизно в 85 доларів. А на мішки обсягом 5 кг, за ті ж 500 шт., у 50 доларів. Тут потрібно врахувати також той факт, що чим більше штук Ви купуєте, тим дешевшою буде оптова ціна на пакувальну тару.

Пакувальний напівавтомат із шнековим дозатором обійдеться досить у кругленьку суму (1300$) і його купувати не варто, оскільки він працюватиме лише на 20% своєї потужності при дрібносерійному виробництві. Але як варіант можна розглянути пакувальний напівавтомат без дозатора за 600 $ плюс електронні ваги за 30 $. Продуктивність такого варіанту вас цілком задовольнить.

Мішкозашивальна машинка.

Мішкозашивальна машинка. Вартість такої машинки не висока, до 100 доларів, але її наявність дуже полегшить Вашу працю. Машинка повністю ручна, вона легка і швидко зашиває мішки з готовою продукцією. Додатково до машинки необхідно купити нитки, які підходять для зашивки мішків.

Також Вам знадобляться інші матеріали для роботи – лопатки-совочки для фасування сипучих продуктів, поліетиленові пакети майки (при торгівлі на вагу), ваги та інше. Наприклад, фасування борошна в п'ятикілограмові мішки має попит серед населення, це зручно і практично. Але є й такі споживачі, яким потрібний лише 1 кг. особливого продукту.

Переваги бізнес-ідеї

Хліб та борошно.

Маючи вдома такий міні-млин, Ви можете виробляти не тільки борошно, а й крупи. При цьому розширювати свою продукцію можна й іншими видами борошняних сортів або круп із зернових – кукурудза, рис, гречка, овес та багато інших, що підходять для переробки. Наприклад, кукурудзяне борошно, також має великий попит, завдяки своїм корисним властивостям. Адже широкий асортимент гарантує більший дохід, що, у свою чергу, швидше поверне витрачені кошти і почне приносити «чистий» прибуток. У реалізацію підуть так само і висівки із зернових, їх часто купують для свійських тварин. Тобто цей вид бізнесу є безвідходним.

Ще одним, додатковим видом доходу з домашнього міні-млина, буде надання послуг помелу. Ви зможете перемелювати зернові людям, які звернуться до Вас. Щоб почати заробляти в такий спосіб, необхідно подати оголошення у ЗМІ з відповідним текстом.

Можливо, такий вид діяльності не зможе взяти на себе функцію основного джерела доходів, але він повніше виправдовує себе як додатковий фінансовий потік у сімейний капітал. Не дивлячись на всю простоту цієї бізнес ідеї, вона майже безризикова. Борошно, крупи і хліб – це основні продукти споживання всіх верств населення.

ua ru