За статистикою найжиттєздатніші види бізнесу у компаній, які існують уже протягом кількох сотень років – це зазвичай нудні традиційні ремесла, які закривають базові потреби людей. Наприклад, ресторани, пекарні, побутова хімія тощо. Млин – один із яскравих представників таких видів сталого та антикризового бізнесу з високим рівнем виживання. Розглянемо ремесло з міні-виробництва борошна з погляду домашнього бізнесу з малими вкладеннями.
У цій бізнес-ідеї ми зберемо домашній млин своїми руками з недорогого обладнання. Наш домашній млин буде скромним у продуктивності, але і в ціні. Незважаючи на низьку продуктивність, на одному з найпопулярніших продуктів можна організувати домашній бізнес. Суть бізнес-ідеї в домашньому міні-млині проста і лаконічна:
Якщо виробляти пшеничне односортове борошно (універсальне), ми отримуємо 72% (або 60% вищого ґатунку) борошна та 28% висівок. Власний міні-млин для виробництва борошна роздрібними партіями, має певні переваги. Сьогодні це суттєво впливає на перевагу клієнтів. Адже покупці дедалі більше звертали увагу на вузько-профільних виробників. Також Ви зможете реалізовувати свою продукцію за цінами, які порадують покупця. Адже Вам не доведеться вкладати у вартість продукту витрати на оптову закупівлю та доставку борошняного продукту чи круп, на заробітну плату обслуговуючого персоналу та інше.
Крім того мірошнику «одинаку» не проблема розширити асортимент продукції, що переробляється, або виробляти дрібносерійні версії рідкісних борошняних видів на замовлення (грубого помелу, з висівками тощо). Сьогодні багато покупців не знаходять у роздрібних продуктових мережах борошно для випікання особливих та корисних сортів хліба.
Борошно класифікується на різні типи, але в борошномельному бізнесі важливо враховувати не лише її харчові властивості, а й споживчу цінність. Найважливішим класифікатором борошна є сорт (вищий, перший та другий)! Розрізняють сорти борошна за різними ознаками:
Не всяким млином можна виробляти помели вищих сортів. Він тривалий час був дуже популярним сортом, але поступово його витісняють інші види. Вищий сорт містить більше білка, але менше вітамінів та клітковини. Він має більш яскравий білий колір помелу та чудовий товарний вигляд. Борошно вищого ґатунку – це дрібноподрібнений ендосперм зерна з мінімальною наявністю змелених частинок зернової оболонки. Ну а в оболонці міститься найбільше вітамінів. За те властивості борошна у вищому ґатунку краще підходять для тесту кондитерських або макаронних виробів.
Борошно першого сорту більш багате на вітаміни має трохи темніший колір і набагато краще підходить для випікання хліба. Так само в борошні перших сортів міститься багато водорозчинних речовин, такі як вуглеводи що більше підходить для хлібопекарні.
Також існує ще універсальний сорт борошна, який є сумішшю вищого і першого сорту. Універсальний сорт виробляється на односортових млинах. Його головною особливістю вважається можливість використовувати його в кондитерських або макаронних виробах і хлібопекарських галузях.
Борошно - це складова частина більшості продуктів харчування, починаючи від хліба, і закінчуючи соусами та супами. Борошно існує різне, і відрізняється воно не лише своїм вихідним продуктом (пшениця, рис, кукурудза і т.д.), а й сортом, якістю помелу та типом продукту. Попит на борошно високий у промислових масштабах, а й у роздрібній торгівлі. Саме тут варто зробити акцент, при створенні домашнього міні-млина для дрібносерійного виробництва.
Тепер підрахуємо рентабельність домашнього млина. Розрахунки робимо під роздрібну реалізацію готового товару. Концепцію моделі бізнесу можна представити у простому розрахунку:
Якщо враховувати, що потужність домашнього млинового міні-цеху (описаного вище) дорівнює як мінімум 30кг/год, то за місяць можна переробити до 7-ми тонн. А це вже близько 500 $ на місяць. За таких доходів з часом можна збільшити продуктивність домашньої лінії, купуючи додаткове обладнання для млинів.
Щоб зібрати міні-мукомольний цех у домашніх умовах нам знадобиться спеціальне обладнання:
№ | Найменування | Фото | Технічні характеристики | Ціна |
1 | Вальцовий млин. У ній три рифлені фальці обертаються з різною швидкістю, що дозволяє відокремити зерно від висівок. У цьому переважна більшість зерна подрібнюється до фракцій крупи, а висівки цілі. Таким чином, висівки легко відсіяти від пшеничного крупи. Відділення висівок від зерна це головна функція вальцового млина. | ![]() |
Продуктивність: 80кг/год. | 190$ |
2 | Просіювач борошна ВП-1 (Україна). Вібраційний просіювач борошняних сортів. Після обробки зерна на вальцьовому млині крупу слід відсіяти від висівок. З цим впорається просіювач із встановленими відповідними ситами. | ![]() |
Продуктивність, кг/год: 150 Напруга живлення: В 220 Номінальна потужність: кВт 0,18 Габаритні розміри в мм: 510 х 510 х 680 Маса: 32 кг. |
327$ |
3 | Novital (Італія). Борошномельний подрібнювач з функцією великого та дрібного подрібнення. Після того як ми маємо чисту пшеничну крупу, ми подрібнюємо її на великому помелі після чого просіюємо перевстановивши відповідні сита. Далі готову масу знову пропускаємо через подрібнювач, але вже в режимі дрібного подрібнення. | ![]() |
Потужність двигуна: 750 W, 13000 - 15000 об/хв. Напруга: 220-240 V Продуктивність, кг/год: 90-250. Відповідно дрібна фракція 90 кг/година, до найбільшої 250 кг/година. Вага: 12 кг. Корпус: харчовий пластик. |
675$ |
Так ми отримуємо універсальний сорт борошна. Хоча можна провести ще два цикли з просіюванням та отримати вищий сорт. Регулювання помелу на борошномельному подрібнювачі, дозволяють нам досягти хорошого результату.
У промислових умовах на двосортових і складніших млинах процес подрібнення та просіювання відбувається в кілька циклів.
Необхідно підготувати приміщення, в якому проводитиметься помел зернових. Перша вимога до приміщення – це хороша система вентиляції, чистий, сухий робочий простір. Стіни приміщення потрібно продезінфікувати розчином гашеного вапна. Подбайте також і про гризунів, вірніше про їхню відсутність.
У роздрібній торгівлі Вам не обійтися без пакувальних матеріалів. У даному виді торгівлі, це будуть поліпропіленові мішки різного обсягу. Оптова ціна на поліпропіленові мішки обсягом 50 кг і номінальною кількістю 500 шт., обійдеться приблизно в 85 доларів. А на мішки обсягом 5 кг, за ті ж 500 шт., у 50 доларів. Тут потрібно врахувати також той факт, що чим більше штук Ви купуєте, тим дешевшою буде оптова ціна на пакувальну тару.
Пакувальний напівавтомат із шнековим дозатором обійдеться досить у кругленьку суму (1300$) і його купувати не варто, оскільки він працюватиме лише на 20% своєї потужності при дрібносерійному виробництві. Але як варіант можна розглянути пакувальний напівавтомат без дозатора за 600 $ плюс електронні ваги за 30 $. Продуктивність такого варіанту вас цілком задовольнить.
Мішкозашивальна машинка. Вартість такої машинки не висока, до 100 доларів, але її наявність дуже полегшить Вашу працю. Машинка повністю ручна, вона легка і швидко зашиває мішки з готовою продукцією. Додатково до машинки необхідно купити нитки, які підходять для зашивки мішків.
Також Вам знадобляться інші матеріали для роботи – лопатки-совочки для фасування сипучих продуктів, поліетиленові пакети майки (при торгівлі на вагу), ваги та інше. Наприклад, фасування борошна в п'ятикілограмові мішки має попит серед населення, це зручно і практично. Але є й такі споживачі, яким потрібний лише 1 кг. особливого продукту.
Маючи вдома такий міні-млин, Ви можете виробляти не тільки борошно, а й крупи. При цьому розширювати свою продукцію можна й іншими видами борошняних сортів або круп із зернових – кукурудза, рис, гречка, овес та багато інших, що підходять для переробки. Наприклад, кукурудзяне борошно, також має великий попит, завдяки своїм корисним властивостям. Адже широкий асортимент гарантує більший дохід, що, у свою чергу, швидше поверне витрачені кошти і почне приносити «чистий» прибуток. У реалізацію підуть так само і висівки із зернових, їх часто купують для свійських тварин. Тобто цей вид бізнесу є безвідходним.
Ще одним, додатковим видом доходу з домашнього міні-млина, буде надання послуг помелу. Ви зможете перемелювати зернові людям, які звернуться до Вас. Щоб почати заробляти в такий спосіб, необхідно подати оголошення у ЗМІ з відповідним текстом.
Можливо, такий вид діяльності не зможе взяти на себе функцію основного джерела доходів, але він повніше виправдовує себе як додатковий фінансовий потік у сімейний капітал. Не дивлячись на всю простоту цієї бізнес ідеї, вона майже безризикова. Борошно, крупи і хліб – це основні продукти споживання всіх верств населення.