Кормоекструдер та виробництво екструдованого корму для свиней

Екструдований корм справедливо завоював свою популярність серед фермерських господарств з вирощування сільськогосподарських тварин та птахів. Це натуральний стимулятор росту, який дозволяє отримувати до 2-х кг. середньодобового приросту маси великорогатої худоби.

Переваги екструдованих кормів

Екструдер кормовий.

Ефективність екструдованого корму полягає у його великій кількості переваг. Основне їх це висока і легка засвоюваність без втрати енергії перетравлення продукту. Виробляти екструдований високоефективний комбікорм можна в домашніх умовах за наявності спеціального обладнання - кормоекструдер.

Працювати з кормоекструдером легко та комфортно. На вході в кормоекструдер подаються прості суміші із зернових культур, на виході отримуємо пористий ароматний поживний комбікорм з високими показниками смакових якостей. Солодкий присмак корму за рахунок розщеплення практично невсвоєного крохмалю (у зерні міститься в середньому 50%) на цукор та інші прості вуглеводи, роблять його улюбленим кормом тварин. До всього слід додати пористу структуру, стерильність, покращену енергетичну цінність та багато інших переваг, які дозволяють досягати високих результатів у зростанні маси худоби без використання різних видів хімічних добавок.

Екструдовані корми мають високі показники засвоюваності

Так виглядає екструдований корм.

Кормоекструдер виробляє корм із хлібним ароматом та високими смаковими якостями порівняно з іншими комбінованими кормами. Своїми словами він сильно нагадує солодкі круп'яні палички, тому що в процесі виробництва корм набуває цілісної пористої структури, а крохмаль зернових розщеплюється на цукор і легкорозчинні форми вуглеводів. Завдяки таким характеристикам корму підвищується його поживність та поїдання тваринами. Важливо розуміти, що зерно в середньому на 50% складається із крохмалю, який практично не засвоюється в організмі. Саме тому люди запарювали кормові каші для свиней.

У процесі екструзії крохмаль перетворюється на цукор, так із зернових культур готується солодкий продукт з об'ємною масою 140-250 г/дм3 та вологістю 7-9%. За таких показників корм може зберігатися 5 місяців, не втрачаючи своїх корисних та смакових якостей. Вміст цукру залежить від складу комбікорму, наприклад, з кукурудзи, виходить 12%. Швидка теплова обробка при нагріванні до 180 градусів за Цельсієм за 2 секунди надає хлібного аромату, покращуються смакові якості ферментів, що перетравлюють. Зростає поживна цінність комбікорму. Але важливо зазначити, що за даної технології стерилізується продукт від мікроорганізмів та грибків, які утримуються на поверхні зерна. Також нейтралізуються токсини та їх продуценти (інгібітори трипсину та уреазу), яких особливо багато міститься в бобових культурах.

Кормоекструдер легко реалізувати дві бізнес ідеї

Продавати та вирощувати на екструдованих кормах

Виробництво екструдованих комбікормів можна розглядати як бізнес у двох напрямках:


  1. Продаж високоефективного комбікорму.
  2. Вирощування сільськогосподарських тварин та птахів на екструдованому комбікормі власного виробництва.

Для першого та другого варіанта ведення бізнесу, безумовно, необхідно придбати кормоекструдер та зернові культури на переробку. Далі реалізувати бізнес-ідею досить просто. Кормами для тварин люди запасаються пішаками, купують їх центнерами. Організувати ринок збуту комбікорму буде не складно, потрібно лише заявити про вашу пропозицію. Потрібно прорекламувати себе хоча б безкоштовними оголошеннями.

У другому варіанті ні для кого не є секретом, що покупці м'яса (особливо живою вагою) самі шукають продавців. Наявність рясного попиту на вироблену продукцію – це величезна перевага цієї бізнес ідеї. Легко виробляти, легко продавати. Що може бути ще краще?

Важливо як будь-якого виробника слідкувати за межами собівартості продукції. До речі, у бізнесі з приготування екструдованих кормів можна одночасно знизити собівартість продукції та підвищити якість корму. Для цього слід додавати в корм клітковину. Її багато міститься в: сухій люцерні, еспарцеті, сіні з лугової трави. Клітковина корисний і життєво необхідний та незамінний компонент у комбікормах. Клітини клітковини мають губчасту структуру, які дозволяють накопичувати в собі воду і проводити її кишечником підвищуючи, таким чином, засвоюваність їжі. Без води будь-яка їжа не засвоюється. Це одна з основних переваг клітковини, а про інші ви зможете прочитати в інтернеті. Її вміст у комбікормах становить 25-50%, залежно від періоду годівлі та виду сільськогосподарської тварини. Собівартість значно нижча від зерна.

У цьому бізнесі можна використовувати два варіанти одночасно. Якщо основний акцент буде для вас другим варіантом, правильно складайте рецепти комбікормових сумішей і стежте за приростом живої маси. Переконуйтесь з кожним місяцем ефективності екструдованого комбікорму. Наприклад, свиней можна зважити без терезів. Як це правильно зробити, докладно описано нижче, таблиця вимірювань додається.

Технологія виробництва екструдованих кормів

Кормоекструдер у процесі роботи.

У процесі екструдування кормів відбувається стиск комбінованої суміші зернових культур за допомогою шнека до 50 атмосфер. Від такого тиску відбувається нагрівання за 2 секунди до 180 градусів за Цельсієм. Короткострокова термообробка зберігає більше вітамінів і білків, ніж, наприклад, запарювання, а висока температура краще і більше розчіплює крохмалю на цукор. При викиді швидко розігрітої суміші з пресу в атмосферу відбувається вибух зерна за рахунок гідроудару парами вологи, що містилася в зернах. Таким способом кормам надається цілісна та пориста структура, що у свою чергу збільшує його в об'ємі у 7 разів та покращує засвоюваність. У процесі гідроудару розриваються ланцюги складних полісахаридів, що не засвоюються (таких як крохмаль) утворюючи прості вуглеводи і цукор. Таким чином, із зерна виходить високоефективний корм, що має характеристики:


  1. Високі поживні властивості та енергетична цінність.
  2. Радна кількість ароматичних речовин.
  3. Легкозасвоювана структура та вміст мікроелементів.
  4. Високі показники стерильності.
  5. Здатність тривалого зберігання та низький рівень вмісту вологи 7-9%.
  6. Високий рівень поїдання сільськогосподарськими тваринами та птицею.
  7. Властивості натурального стимулятора росту.

Виробляти корисні комбікорми на екструдері досить просто. Достатньо дотримуватись складу комбікорму та деяких простих правил обслуговування обладнання.

Кормоекструдер виробляє корм кращих стимуляторів зростання

Кормоекструдер виробляє стимулятор зростання.

Кормоекструдер виготовляє високоефективний комбікорм, який завдяки своїм високим показникам якості є натуральним стимулятором зростання сільськогосподарських тварин та птахів. Екструдований корм дозволяє фермерам:


  1. Підвищити середньодобовий приріст великорогатої худоби до 2кг.
  2. Добитися активною поїдання тварин завдяки ароматним і смаковим якостям.
  3. Ефективно використовувати кормові, зернові культури за рахунок високої засвоюваності.
  4. Підвищити виживання молодняку ​​до 95%.
  5. Підвищити надої у корів до 12000 літрів на рік з одночасним підвищенням жирності молока.
  6. Не тільки уникнути, а навіть нейтралізувати різні кишкові хвороби у тварин, завдяки стерильності та перетворенню складних у прості поживні речовини.
  7. Поліпшити мікрофлору шлунково-кишкового тракту.
  8. Зберігати корм протягом досить довгого періоду без втрати корисних мікроелементів.

Щоб приготувати комбінований склад для високоефективного екструдованого корму, можна скористатися народним рецептом, який радять багато фермерів:

  • 2 відра ячменю;
  • 0.5 відра пшениці;
  • 0.5 відра трав'яного борошна;
  • 1/3 відра кукурудзи;
  • 300г. макухи.

Можна також скористатися таблицею для складу професійного комбікорму:

Рецепт комбікорму для свиней.
Найменування компонента 10-25кг. 25-60кг. 60-120кг.
Пшениця % 20 - 25 20 - 20 20 - -
Ячмінь % 30 45 40 55 70 65 48 68 48
Кукурудза % 25 30 10 10 15 - 22 22 32
Отруби % - - - - - - - - 10
Шрот соняшниковий % 5 5 5 5 5 5 5 5 10
Клітковина (трав'яне борошно або подрібнене сіно) % 20 20 20 10 10 10 5 5 -

Запуск кормоекструдера та підготовка до роботи

Налаштування кормоекструдера до початку роботи.

Перші етапи роботи з кормоекструдером:

  1. Перед включенням кормоекструдера перевірте чи затягнуті болти, а також перевірте правильність підключення електроустаткування. Перевірте, чи достатньо змащені вузли тертя в кормоекструдері (на корпусі є маслюки, а протилежно до них перебувати отвір, коли мастило виходить з отвору означає обладнання наповнене мастилом).
  2. Затискаємо до упору фільєру (гайка з двома ручками перебувати на кінці робочого сопла) і провертаємо у зворотний бік на один оборот.
  3. Включаємо кормоекструдер.
  4. Слід розігріти обладнання. Зерновий бункер закритий, поступово висипаємо вручну зерно в сам агрегат, щоб не було навантаження на обладнання. Дивимось на вихід сопла, звідки виходить екструдат. При початковому розігріві з сопла виходитиме товста трубка екструдата, в якому виднітимуться нерозірвані зерна. Поступово кормоекструдер почне нагріватись. Ви поступово підтискаєте фільєру так, щоб не було навантаження на агрегат і щоб зменшувалася товщена екструдата, що виходить (при не нагрітому агрегаті і не відрегульованої товщини буде накопичуватися екструдерат в кулю і вибухати на виході, будьте обережні в таких ситуаціях!!!). Розігріваємо і підтискаємо фільєру до того моменту, поки не побачимо що в екструдаті виходить із сопла немає цілих зерен. Коли з сопла виходить правильний екструдат (без цільних зерен), відкрийте зерновий бункер і відрегулюйте за допомогою вібро-совка необхідну порцію подачі зерна. Пропорція зернової подачі повинна бути такою, щоб кормоекструдер не отримував навантаження, при якому він може зупинитися і забити гільзи розігрітим зерном.
  5. При важкому запуску агрегату можна прошліфувати внутрішню частину агрегату. Для обкатки обладнання повністю відкручуємо фільєру і сипемо потихеньку в сопло суміш з дрібного піску. Робимо суміш на 2 кг. Висіч щіпка дрібного піску все це перемішуйте трохи з олією (50мл.) так щоб пісок не прокидався і не лип до висівки. Уникайте утворення грудок із піску. Цю суміш засипаємо потихеньку в агрегат. Фільєр або навіть перший хомут на кінці сопла можна повністю зняти.

Переваги кормового екструдера та технології виробництва

Кормоекструдер – вид збоку.

Завдяки кормоекструдеру виробляється високоефективний комбікорм із покращеними показниками:

  • засвоюваність;
  • поживності;
  • поїдання;
  • стерильності та корисним для здоров'я тварин властивостям.

Принцип технології екструдування корму. Один із найефективніших способів впливу для покращення біохімічних показників зернових є переробка кормоекструдером за рахунок високого тиску та термічної обробки продукту. За один цикл роботи кормоекструдера суміш зернових культур встигає пройти цілу низку операцій переробки:


  1. Термостерилізація та знезараження.
  2. Подрібнення та змішування.
  3. Зниження відсоткового вмісту вологи.
  4. Стабілізація.
  5. Текстуризація.
  6. Експандування.
  7. Профілювання.

В основі принципу екструдування корму лежать три основні процеси:

  1. Обробка суміші зернових культур температурою під тиском.
  2. Механічна та хімічна зміна продукту.
  3. Внутрішній гідроудар продукту у фазі ударного розрядження.

Перший процес теплової обробки стерилізує корм і надає йому ароматних речовин. Покращує властивість перетравлюваності корму з допомогою підвищення активності ферментів. Зерна для отримання корму піддаються тиску, що досягає 50 атмосфер і температурі 180 градусів усередині екструдера. При виході в атмосферу відбувається гідроудар вологою, що дозволяє створювати спучений пористий продукт у вигляді джгута об'ємною масою 140-250 г/дм3 і вологістю 7-9%. Для порівняння: круп'яні палички, які виробляються за тим же принципом, являють собою той самий джгут, що тільки нарізаний. Високі показники приросту живої маси у сільськогосподарських тварин отримують фермери, вигодовуючи своє господарство цим кормом. Екструдований корм з великим апетитом поїдає весь фермерський двір, навіть кішкам та собачкам він до душі. Звичайним не переробленим зерном годувати безглуздо!

Природа кожному зерну дає міцну оболонку для того, щоб воно могло зберегтися і прорости навіть після з'їдання. На перетравлення не переробленого зерна, захищеного природною міцною оболонкою, у тварин йде колосальний обсяг енергії. Крім того, таким способом засвоюється лише половина витраченого корму. В результаті мінімальні прирости ваги і надої. Екструдований корм засвоюється легко і повністю, а енергія тварин цілком іде для будівництва організму. На високу засвоюваність впливає пориста структура та розчеплення складних мікроелементів на прості, а також подрібнення зернової оболонки, яка потім у вигляді клітковини чудово засвоюється.

Екструдовані комбікорми роблять зернові більш корисними

Кормовий екструдат із пшениці.

Зернові культури в екструдованому комбікормі:

  • Ячмінь – високі смакові якості та показники перетравлюваності поживних речовин в організмі поросят. Вміст ячменю в комбінованих кормах часто сягає 50%.
  • Пшениця – компонент з високою енергетичною цінністю, але з низьким вмістом клітковини. Пшениця містить велику кількість протеїнів (особливо лізину майже в 2 рази перевищує кукурудзу). Вміст у комбікормах також досить високо іноді досягає 45%, але в такому випадку слід додавати компоненти з високим вмістом клітковини (висівки, шрот соняшнику, сухий жом, суха люцерна або еспарцет).
  • Кукурудза - високоенергетичний компонент з великим вмістом вуглеводів до 74%. Завдяки високій поживності кукурудза популярна у складі багатьох комбікормів. Кукурудза має засвоювані властивості і містить велику кількість клітковини до 7,3%. Вміст кукурудзи в рецептах комбікормів часто сягає 45%.
  • Горох – найбільш протеїновий продукт з гармонійним набором амінокислот та легкозасвоюваних вуглеводів. Горох використовують як основний білковий інгредієнт у комбікормах для періоду відгодівлі поросят. Має високі смакові та ароматичні показники. Рівень вмісту гороху у комбікормах: 10 –30%.

Зважувати свиней без ваг за допомогою обмірювання

Лінії для вимірювання тулуба свині.

Зважити свиню без терезів досить просто. Ні для кого не секрет, що дізнатися всі свині слід правильно її обміряти. Якщо великі ваги вам поки не по кишені, то вимірювальна рулетка на 2 метри доступна кожному.

Спершу необхідно визначити довжину тулуба. Прикладіть вимірювальну стрічку рулетки до середини потилиці свині (середини потиличного гребеня) і протягніть її вздовж тулуба по спині до хвоста. Важливо відзначити, що в процесі вимірювання голова свині повинна перебувати в горизонтальному положенні, як зазначено на малюнку. Для цього нехай напарник дасть свині, що не понюхати на відповідному рівні. На наступному вимірі необхідно вимірювальною стрічкою обхопити свиню, опоясавши її на рівні заднього кінця лопаток. Вимірюйте все з точністю плюс/мінус 1см. Отримавши дані два показники розмірів тіла свині, зіставляємо їх із спеціальною таблицею:

Таблиця живої ваги свині без вагів.

Просто порівнюйте отримані значення за принципом таблиці Піфагора.

Замовити екструдер можна за телефоном: +38(099)107-67-60

ua ru