Міні-обладнання для домашнього виробництва джему та варення

Обладнати міні бізнес із домашнього виробництва джемової продукції під силу будь-якій домогосподарці. Домашня міні лінія для виробництва джему, варення та конфітюру включає обладнання доступне за ціною для всіх, хто отримує хоч якийсь дохід. Хороша мікрохвильова піч і закочувальний ключ – це все, чим буде обладнаний ваш міні завод. Головним обладнанням на домашньому виробництві десертів буде мікрохвильова свч піч. Тут вона виконує дві функції стерилізацію та процес варення джему. Сьогодні кожен має можливість купити заморожені фрукти та ягоди у будь-яку пору року. Можна купувати навіть екзотичні ягоди та тропічні фрукти. Тому проблем із постачанням продукції для переробки на устаткуванні не виникне.

Бізнес з виробництва джему з розрахунками

Як обладнати домашнє виробництво джему?

Ціна замороженої полуниці 2$ за кілограм. Цукор дешевше купувати в мішках, тим більше, що він буде дуже швидко витрачатися. Вартість мішка цукру 44 $, тобто 0,88 $ / кг. Тару дешевше купувати оптом – це цілком доступно. Мінімальне замовлення скляних банок 0,5л. з типом закупорювання "твіст" починається від 2000шт, ціна - 340 $ за комплект, тобто по 0,17 $ за банку. Кришка до банку типу «твіст» коштуватиме 0,04 за штуку. З кілограма полуниці та кілограма цукру ми отримаємо 3 баночки полуничного десерту ємністю по 0,5л. Роздрібна вартість у магазинах однієї півлітрової баночки полуничного джему становить 1,5 $. Вигода очевидна. Ми витратили на продукцію, що переробляється: 2 $ + 0,88 $ = 2,88 $. На тару в нас пішло: (0,17 $ + 0,04 $) X 3 = 0,63 $. У сумі витрати становили: 3,51. А заробили ми 4,5 $ з проданих трьох баночок по 1,5 $ за штучку. Разом: 4,5 $ - 3,51 $ = 0,99 $ чистого прибутку. За один день одній людині цілком реально приготувати 120 півлітрових баночок. Звичайно, ціни, які наведені у розрахунках, змінюються за умов літнього та зимового сезону.

Ціни на полуницю та джем влітку значно нижчі, ніж узимку. На цьому можна отримати додатковий дохід. Гарантійний термін зберігання варення 24 місяці. Під час варення джему влітку розумно зробити невеликий запас-депозит для зимової реалізації. У такий спосіб можна отримати подвійний чистий прибуток. Спробуйте повторити успіх Фрейзер Доерті. Він ще у шкільні роки займався домашнім виробництвом фруктових десертів. Збудував цілий бізнес із виробництва джемів за бабусиними рецептами. Фрейзер Доерті у 14 років заснував компанію SuperJam, а у свої 16 років вже заробив свій перший мільйон. Спочатку він продавав своїм сусідам по 12 баночок на тиждень. А потім готував до 1000 банок на тиждень на домашній батьківській кухні.

Устаткуємо виробничу міні лінію в домашніх умовах

На домашньому обладнанні робимо екзотичний джем.

Приготувати джем можна на різному кухонному устаткуванні. Перелік обладнання для домашнього виробництва джему:

  • мультиварка;
  • хлібопічка;
  • мікрохвильова піч.

У сучасній мультиварці та хлібопічці підтримується функція «джем». Ви просто додаєте всі необхідні компоненти та задаєте налаштування відповідного режиму. У комплекті з обладнанням йде книга рецептів, до якої входять джеми. Можливо, найскладніші рецепти джемів не можна легко приготувати у мікрохвильовій печі. Але починати потрібно з простого та для старту бізнесу раціонально розпочати виробництво, використовуючи мікрохвильову піч. Причини раціональності вибору є такими:

  1. Співвідношення ціни та обсягу виробленої продукції.
  2. Можливість стерилізувати банки для подальшої консервації готової продукції.

Коли домашнє виробництво почне, приносить доходи, цілком раціонально замислитись про закупівлю додаткового обладнання для модернізації виробничої лінії. Тоді краще придбати мультиварку для виробництва складних рецептів. Але якщо у вас вже є хлібопічка з відповідними функціями – чудово, вона гармонійно впишеться у виробничий цикл.

Готувати джем у мікрохвильовій печі дуже зручно та швидко. Тепер не потрібно постійно стежити, помішувати та побоюватися, що джем пригорить. Для початку повернемося до полуничного джему. Ягоди полуниці (навіть ще в замороженому стані) викладаємо в миску для мікрохвильової печі. До ягод потрібно вичавити сік з підлоги лимона і покласти від нього шкірку прямо в миску. Ставимо в мікрохвильову піч на 5-6 хвилин при 800ват. У гарячу полуницю додаємо цукор, добре перемішуємо і ставимо в мікрохвильову піч на 20-25 хвилин. Джем загусне і доходить до повної готовності.

З готового джему видаляємо лимонну шкірку. Ви використовуєте обладнання для домашнього призначення. Поки що у вас на не промислове, а домашнє виробництво десертної продукції. Вам слід робити широкий асортимент, а не великий запас фруктових десертів. Широким асортиментом можна суттєво збільшити продаж джемів. Спробуйте робити нетрадиційні, екзотичні джеми. Експериментуйте, і заміксуйте свій рецепт, який буде поза конкуренцією. Спробуємо в мікрохвильовій печі просто приготувати досить складний джем з апельсинів. Ретельно відмиваємо фрукти від воску і ставимо на 5-10 хвилин у воду, щоб вивести з них непотрібні речовини, якими обробляють фрукти. З трьох апельсинів та двох лимонів на дрібній тертці знімаємо цедру (тонкий помаранчевий шар шкірки). Потім вичавлюємо сік із плодів, шкірку при цьому не викидаємо. Від шкірки нам знадобиться пектин. Сік виливаємо в скляний посуд, а шкірку обволікаємо марлевою тканиною і опускаємо в миску із соком. Варимо протягом 20-25 хвилин при 800ват. поки шкірка не стане зовсім м'якою. Потім шкірку виймаємо і віджимаємо з неї пектин, що залишився. Потім додаємо цукор і варимо ще 12-15 хвилин до згущення продукту. Готовий джем краще подавати до млинців зі сметаною.

Запуск обладнання на домашньому виробництві джему

Приготування домашнього джему в мікрохвильовій печі.

Варення, джем і конфітюр дуже швидко готувати в мікрохвильовій печі. Головна вимога до обладнання для домашнього бізнесу – це ціна, якість та продуктивність. Тому краще вибрати велику мікрохвильову піч. За 620 $ можна придбати мікрохвильову свч піч Panasonic NN-CD997SZPE на 42 літри об'єму внутрішнього простору. До того ж ця модель обладнання підтримує режим конвекції. У мікрохвильовій печі дуже зручно та якісно стерилізувати банки для консервації. Перед стерилізацією уважно огляньте скло на банках. Через найменшу тріщину або просто сколу, банка в мікрохвильовій печі лопне. Потрібно добре вимити тару за допомогою харчової соди та проточної води. Після цього налийте в банки води рівнем 1см. і поставте в мікрохвильову піч на 2-3 хвилини при 700-800ват. Коли вода закипає, банка стерилізується пором. Чим більший посуд у мікрохвильовій печі, тим більша тривалість часу стерилізації. Головні плюси стерилізації в мікрохвильовій печі: швидко, якісно і не дорого.

Ще один плюс – це перевірка банок на цілісність. Банка, яка має тріщину або сколу лопне в печі до консервації. Так, на ранній стадії виробництва можна виявити потенційний брак продукції. Банки з варенням, які мають тріщини, швидше за все, забродять і скоро вистрілять. Трилітрову банку можна покласти набік. Кришки, звичайно ж, не можна стерилізувати в мікрохвильовій печі, так в піч не можна ставити металеві предмети. Для стерилізації кришок використовуйте традиційне обладнання. Коли ви готуєте джеми в мікрохвильовій печі, ви стерилізуєте не лише банки, а й ягоди із фруктами у процесі приготування. Прямо як у промисловому виробництві. Закупорювальний ключ для банок твіст-офф купити взагалі не проблема. Ціна хорошого ключа 3$.

Рецептура та технологічний склад консервованих фруктових десертів

Відмінність домашнього виробництва варення.

Перш ніж почати займатися домашнім бізнесом, його слід добре вивчити. За цією технологією ви можете робити варення, джем, конфітюр. Важливо добре розумітися на рецептурі, щоб правильно налаштувати обладнання в процесі домашнього виробництва. Розглянемо профіль технологічного складу консервованих фруктових десертів.

Варіння – це корисна, десертна страва, приготовлена ​​з фруктових або ягідних плодів, які зварені в концентрованому солодкому сиропі. Варення можна варити лише з одного виду фруктів. Всі плоди у варенні повинні бути цілком із збереженою своєю формою та якісно просочені сиропом. Колір та аромат плодових ягід повинен зберігатися. У правильно приготовленому варенні зберігається до 50% вітаміну C у плодах, а вітамін P – до 90%. Довгострокове зберігання варення досягається за рахунок високого вмісту цукру (до 65%). Всі бактерії, що викликають псування фруктів і ягід, не можуть існувати в таких умовах. Тому якщо недостатньо покласти цукру до складу варення, то воно може забродити або заплесне при зберіганні. Ці процеси загрожують варенню і при не стерилізованій тарі для розливу продукції. Ще одна причина – це волога непровітрювана сира умова зберігання.

Джем – має суттєві відмінності від варення. При приготуванні джему плоди ягід і фруктів повинні бити, повністю розварені до однорідної, густої желеподібної маси. У складі джему можуть бути змішані різні види фруктів та ягід. Ви можете комбінувати, створюючи власні різні рецепти. Іноді виходить божественний смак фруктового десерту, здавалося б, плодів, що не поєднуються. Наприклад: гарбуз, курага та лимон. Джем готується з стиглих або трохи недостиглих плодів ягід та фруктів. Перестиглі плоди містять мало пектину (Пектин – велика група вуглеців, що міститься у всіх рослинах, призначена для підтримки пружності та еластичності тканин) через що джем не буде желювати.

Солодощі з ягід, фруктів або овочів приготовлені в цукрі називають конфітюром. У приготуванні конфітюрів всі компоненти дрібно нарізаються і проварюються у цукрі, патоці чи меді. Важлива особливість у тому, що перед приготуванням конфітюру всі плоди відстоюються кілька годин, доки не пустять сік. За рахунок швидкого приготування конфітюру зберігається натуральний колір всіх компонентів, з яких він готується.

Виробництво домашнього вина із бракованої продукції

Домашнє вино із бракованого джему.

Якщо деякі види джему погано пішли у продаж і банки простояли понад 24 місяці? Якщо у вас вийшов брак продукції та деякі банки з варенням чи джемом заграли? Не поспішайте їх викидати. Зі старого або закинутого варення можна приготувати чудове домашнє вино. Головне, щоб варення було без плісняви! Рецепт простий і вимагає спеціальних навичок. Потрібні будуть наступні інгредієнти:

  • 3кг. варення;
  • 3л. звичайної води;
  • 2 склянки цукру;
  • 2 столові ложки родзинок.

Підігріваємо воду і помішуючи додаємо в неї варення. Потім додаємо родзинки та цукор. На поверхні родзинок багато винних бактерій необхідних якісного бродіння. Цей коктейль необхідно розлити у скляний посуд, заповнений на 2/3 об'єму. Потім слід закрити спеціальною кришкою зі штуцером, до якої одним кінцем підключено трубку, а іншим кінцем трубку опущено в склянку з водою. Всю цю конструкцію необхідно залишити на кілька тижнів у теплому місці для бродіння. Коли вино перебродить, склянка з водою перестане булькати. Настав час процідити через потрійний марлевий шар і додати півсклянки цукру. Потім вино щільно закриваємо кришкою і залишаємо відстоюватися на 2 місяці у темне та прохолодне місце.

За 2 місяці вино готове для подачі до столу. Не використовуйте для вина продукти із пліснявою – це небезпечно! Таким чином можна перестрахувати значну частину непередбачених витрат.

Домашнім виробництвом дати початок промисловому бізнесу

Перспективи розвитку домашнього бізнесу.

Швидше за все, у вас вже зараз на кухні є все, щоб перетворити свої кулінарні таланти на стабільний дохід. Спробуйте зробити одну баночку джему для себе, а іншу продайте знайомим, хоч би навіть сусідам. Після цього зробіть правильні висновки та дійте, розширюючи коло споживачів та асортимент продукції, що виробляється.

Фрейзер Доерті продавав власну продукцію та довів, що мільйонерами не народжуються. Тепер продукцію марки SuperJam можна знайти у всіх супермаркетах TESCO. Але навіть якщо вам не вдасться заробити мільйон, як вийшло у Фрейзера, додатковий дохід зайвим не буде.

В основі бізнес-ідеї присутня концепція, яка ефективно працює. А за допомогою унікальних рецептів можна конкурувати із будь-яким великим виробником. Вірте в продукт, який ви робите і продаєте і ви досягнете успіху в бізнесі. Ваш товар корисний, смачний та може стати унікальним. Не так багато бізнес-ідей, які починають працювати при мінімальних інвестиціях. До того ж усі такі ідеї, як правило, стійкі до фінансових криз.

ua ru