Найкращі породи свиней для розведення в домашніх умовах

Успіх бізнес-ідеї щодо вирощування свиней у домашніх умовах обумовлений багатьма факторами. Перший фактор – стабільно високий попит на продукцію. Бізнес-ідея стійка до зовнішньоекономічних чинників. М'ясо активно купують навіть у фінансову кризу.

Успіх свиноферми на 30% залежить від вибраної породи для розведення

Велика свиня.

Міні-свиноферма не потребує профільних інвестицій. Починати можна навіть з одного кабанчика, який при реалізації здатний принести фермеру-початківцю перший прибуток.

Більшість порід поросят, невибагливі до умов утримання. Достатньо дотримуватися простих базових правил елементарного догляду за тваринами. А якщо правильно підібрати породу, що максимально підходить до ваших умов і дотримується технології вирощування цієї ж породи, то за рік можна вийти на гідний і стабільний прибуток. Тому для початку розглянемо особливості прибуткової породи свиней із фотографіями та назвами.

Великі породи свиней

Бізнес із виробництва свинини в домашніх умовах слід починати з вибору породи. Кожна порода має свою технологію вирощування. Тому будуватися бізнес-план і структура бізнес-проекту. Залежно від породи шляхів реалізації бізнес-ідеї можуть суттєво відрізнятися.

Порода свиней Йоркшир

Фото породи Йоркшир.

Це велика біла порода свиней. Йоркшир абсолютний рекордсмен за швидкістю приросту м'яса. 100 кг живої маси він набирає за рекордні 150 днів. Дорослі кнури можуть досягати 350 кг, а свиноматки 240кг. Але для початківця фермера порода не підходить, оскільки вона потребує особливого догляду.

Йокшир хворіє при протягах та вогкості. Погано переносить тривалі холоди. Він схильний до стресів через що може швидко втрачати вагу. Свиноматка призводить до 10-11 поросят вагою трохи більше 1кг, кожне. Тому при пологах їй потрібна допомога.

Німецький Ландрас

Фото породи Німецький Ландрас.

Для новачка це більш підходяща порода, ніж Йоркшир. Німецький Ландрас має відмінний імунітет і непогані показники приросту. У період відгодівлі щоденний приріст становить 863г./добу! Кормовий коефіцієнт: 1:2,6 (тобто 2,6 кг кормів для отримання 1 кг приросту).

До речі, Німецького Ландраса було виведено в результаті схрещування звичайних німецьких свинок з Йоркширським кнуром. Основний напрямок селекції – збільшення маси та збереження імунітету. Також приділялася особлива увага стійкості до стресів.

Естонська беконна

Фото породи Естонська беконна.

Ця порода має коріння всіма улюбленими голландськими ландрасами. Але вона перевершує їх за багатьма показниками:

  1. Естонська беконна набирає масу в 100кг на 6 днів швидше.
  2. На відміну від Ландрасов, Естонська беконна має більш міцну статуру.
  3. На 190 р. менше витрати корму на 1 кг. приросту.
  4. Довжина свині на 5 см більша, а шпиг (сало) на 8мм. тонше.

Естонська беконна дуже плідна порода і часто приводить по 12 поросят за один опорос.

Порода свиней угорська мангалиця

Фото породи Угорська мангалиця.

Угорська мангалиця – найкраща порода свиней для розведення, на яку ще ніхто не скаржився. Ця порода отримана шляхом схрещування дикого кабана та домашньої свині. Породу «Угорська мангалиця» було виведено щоб одержати найкращого свинячого м'яса. Її м'ясо ідеально підходить для в'ялення. Наприклад, знаменитий делікатес «Іспанський Хамон» (свинячий окіст, приготований за особливим рецептом у спеціях) краще робити з «Угорської мангалиці».

У ресторани так само люблять закуповувати м'ясо мангалиці, оскільки воно має прожилки сала. Його називають мармуровим м'ясом і з ним дуже приємно працювати в процесі приготування м'ясних делікатесів.

У раціоні свиня воліє багато трави та клітковини. У давнину їх пасли як овець чи корів на пасовищах. Ця особливість дозволяє трохи заощадити на кормах. Вони охоче поїдають такий дешевий корм як:

  • жом;
  • висівки;
  • скошену траву;
  • шлунки та каштани.

І все те, що їдять дикі свині у дикій природі.

У спадок від диких кабанів, «Угорські мангалиці» отримали густу шерсть. За це їх ще називають "Пуховими свинями". Така фізіологічна особливість породи дозволяє зберігати температуру тіла за тривалих морозів. Цей факт благополучно позначається на збереженні ваги. Адже всім відомо ще зі школи, що на підтримку температури тіла всі тварини витрачають до 70% енергії. Це головна причина, чому в холоди (навіть у прохолодному приміщенні з температурою нижче +12) свині втрачають весь хоч і добре їдять.

Угорські мангалиці мають напрочуд сильний імунітет і безпроблемно наводять потомство.

Порода свиней в'єтнамська вислобрюха

Фото породи в'єтнамська вислобрюха.

Розведення свиней в'єтнамської породи кардинально відрізняється від вищеописаних порід.

Потрібна не лише особлива технологія вирощування, а й побудова зовсім іншої концепції ведення бізнесу. Вона підходить для новачків, якщо дотримуватися всіх тонкощів вирощування свиней породи в'єтнамські вислобрюхі.

Правила утримання свиней у особистих підсобних господарствах

Щілові підлоги для свинарників.

Для організації успішного бізнесу з виробництва свинини потрібно дотримуватись простих правил:

  1. Правило 1: при спорудженні свинарника необхідно передбачити умови для літнього та зимового утримання поголів'я.
  2. Правило 2: свиням необхідний вигульний майданчик. Під час прогулянок тварини зміцнюють свій імунітет і менше хворіють. Свіже повітря сприятливо сприяє приросту маси. Плюс до всього в теплу поросят краще годувати на вигульному майданчику і давати ще 20-30 хвилин для випорожнення. Це зменшить турбот для фермера під час чищення свинарника. Без вигулу у молодняку ​​розвивається рахіт та притуплюється зростання.
  3. Правило 3: свинарник повинен бути обладнаний якісним збирачем. Кожна тварина очищає свій організм через сечу. Через неї виходять усі токсини. Не можна допустити випаровування сечі в приміщенні, де живуть свині. Щонайменше 1 раз на місяць у свинарнику слід проводити заходи щодо дезінфекції.
  4. Правило 4: поросята з чужих свинарників не повинні знаходитися поряд з іншими поросятами. 7 днів вони мають бути на карантині ізольовані від майбутніх сусідів. Інакше вірус загубить цілу череду.
  5. Правило 5: слід дотримуватися температурного режиму (молодняк плюс 18-22 градуси, а для дорослих особин плюс 12-16 градусів). Взимку рекомендується 2-3 рази на тиждень виганяти дорослих поросят на мороз для профілактики. При температурі -1 гинуть усі види вірусів. Ідеальна вологість у свинарнику – 70%, але не вище 85%. Більшість порід і всі маленькі поросята бояться протягів, тривалого холоду та вогкості.
  6. Правило 6: щоразу після годування потрібно очистити годівниці від залишків корму.
  7. Правило 7: щоб свині добре росли, слід дотримуватися режиму харчування:
  • поросята до 3-х місяців – 5 разів на день;
  • молодняк до 5-ти місяців – 4 рази на день;
  • дорослі свині від 5-ти місяців і старше – 3 рази на день.

Комбікорм для свиней можна приготувати своїми руками. Також корисно контролювати приріст за допомогою таблиці виміру ваги свиней. Початківцю фермеру ще знадобиться і схема оброблення свинячої туші:

Схема обробки свинячої туші.

Корисна порада!

KARCHER-ом після смолиння.

Після смолиння свині найкраще використовувати мийку високого тиску KARCHER, яку купують для миття автомобілів. Процес підготовки туші відбувається значно швидше та якісніше, зберігаючи чудовий товарний вид продукту.

Вирощування свиней у домашніх умовах як бізнес

Красивий кабанчик.

Стабільний бізнес стабільно приносить прибуток, а отже, він стійкий до криз, змін у законодавстві та інших хвороб бізнесу. Кожен стабільний бізнес безпосередньо пов'язаний із стабільними потребами споживачів.

Споживач – це насамперед людина. Людина стабільними потребами є її фізіологічні потреби. На першому місці – Їжа! У даній категорії товарів м'ясо володіє ідеальним співвідношенням ціни та попиту. За попитом воно поступиться лише хлібу, яке ціна не тільки на високому рівні, а й постійно зростає.

З огляду на ці факти легко зрозуміти, що виробники м'яса пропонують ринку продукт, який:

  1. Активно продається.
  2. Має порівняно високу ціну (у своєму сегменті товарів).
  3. Швидко приносить гідний прибуток.

Цей вид бізнесу століттями не втрачає своєї актуальності. Споживачі ніколи не відмовляться від свинини. Більше того, попит на неї постійно зростає.

Безумовно, у будь-якому бізнесі є ризики. Їх треба також планувати. А з досвідом рівень ризиків знижується швидкими темпами. М'ясо завжди матиме значно вищу ціну, ніж корм, а отже, на ньому завжди можна заробити.

ua ru