Успіх бізнес-ідеї щодо вирощування свиней у домашніх умовах обумовлений багатьма факторами. Перший фактор – стабільно високий попит на продукцію. Бізнес-ідея стійка до зовнішньоекономічних чинників. М'ясо активно купують навіть у фінансову кризу.
Міні-свиноферма не потребує профільних інвестицій. Починати можна навіть з одного кабанчика, який при реалізації здатний принести фермеру-початківцю перший прибуток.
Більшість порід поросят, невибагливі до умов утримання. Достатньо дотримуватися простих базових правил елементарного догляду за тваринами. А якщо правильно підібрати породу, що максимально підходить до ваших умов і дотримується технології вирощування цієї ж породи, то за рік можна вийти на гідний і стабільний прибуток. Тому для початку розглянемо особливості прибуткової породи свиней із фотографіями та назвами.
Бізнес із виробництва свинини в домашніх умовах слід починати з вибору породи. Кожна порода має свою технологію вирощування. Тому будуватися бізнес-план і структура бізнес-проекту. Залежно від породи шляхів реалізації бізнес-ідеї можуть суттєво відрізнятися.
Це велика біла порода свиней. Йоркшир абсолютний рекордсмен за швидкістю приросту м'яса. 100 кг живої маси він набирає за рекордні 150 днів. Дорослі кнури можуть досягати 350 кг, а свиноматки 240кг. Але для початківця фермера порода не підходить, оскільки вона потребує особливого догляду.
Йокшир хворіє при протягах та вогкості. Погано переносить тривалі холоди. Він схильний до стресів через що може швидко втрачати вагу. Свиноматка призводить до 10-11 поросят вагою трохи більше 1кг, кожне. Тому при пологах їй потрібна допомога.
Для новачка це більш підходяща порода, ніж Йоркшир. Німецький Ландрас має відмінний імунітет і непогані показники приросту. У період відгодівлі щоденний приріст становить 863г./добу! Кормовий коефіцієнт: 1:2,6 (тобто 2,6 кг кормів для отримання 1 кг приросту).
До речі, Німецького Ландраса було виведено в результаті схрещування звичайних німецьких свинок з Йоркширським кнуром. Основний напрямок селекції – збільшення маси та збереження імунітету. Також приділялася особлива увага стійкості до стресів.
Ця порода має коріння всіма улюбленими голландськими ландрасами. Але вона перевершує їх за багатьма показниками:
Естонська беконна дуже плідна порода і часто приводить по 12 поросят за один опорос.
Угорська мангалиця – найкраща порода свиней для розведення, на яку ще ніхто не скаржився. Ця порода отримана шляхом схрещування дикого кабана та домашньої свині. Породу «Угорська мангалиця» було виведено щоб одержати найкращого свинячого м'яса. Її м'ясо ідеально підходить для в'ялення. Наприклад, знаменитий делікатес «Іспанський Хамон» (свинячий окіст, приготований за особливим рецептом у спеціях) краще робити з «Угорської мангалиці».
У ресторани так само люблять закуповувати м'ясо мангалиці, оскільки воно має прожилки сала. Його називають мармуровим м'ясом і з ним дуже приємно працювати в процесі приготування м'ясних делікатесів.
У раціоні свиня воліє багато трави та клітковини. У давнину їх пасли як овець чи корів на пасовищах. Ця особливість дозволяє трохи заощадити на кормах. Вони охоче поїдають такий дешевий корм як:
І все те, що їдять дикі свині у дикій природі.
У спадок від диких кабанів, «Угорські мангалиці» отримали густу шерсть. За це їх ще називають "Пуховими свинями". Така фізіологічна особливість породи дозволяє зберігати температуру тіла за тривалих морозів. Цей факт благополучно позначається на збереженні ваги. Адже всім відомо ще зі школи, що на підтримку температури тіла всі тварини витрачають до 70% енергії. Це головна причина, чому в холоди (навіть у прохолодному приміщенні з температурою нижче +12) свині втрачають весь хоч і добре їдять.
Угорські мангалиці мають напрочуд сильний імунітет і безпроблемно наводять потомство.
Розведення свиней в'єтнамської породи кардинально відрізняється від вищеописаних порід.
Потрібна не лише особлива технологія вирощування, а й побудова зовсім іншої концепції ведення бізнесу. Вона підходить для новачків, якщо дотримуватися всіх тонкощів вирощування свиней породи в'єтнамські вислобрюхі.
Для організації успішного бізнесу з виробництва свинини потрібно дотримуватись простих правил:
Комбікорм для свиней можна приготувати своїми руками. Також корисно контролювати приріст за допомогою таблиці виміру ваги свиней. Початківцю фермеру ще знадобиться і схема оброблення свинячої туші:
Корисна порада!
Після смолиння свині найкраще використовувати мийку високого тиску KARCHER, яку купують для миття автомобілів. Процес підготовки туші відбувається значно швидше та якісніше, зберігаючи чудовий товарний вид продукту.
Стабільний бізнес стабільно приносить прибуток, а отже, він стійкий до криз, змін у законодавстві та інших хвороб бізнесу. Кожен стабільний бізнес безпосередньо пов'язаний із стабільними потребами споживачів.
Споживач – це насамперед людина. Людина стабільними потребами є її фізіологічні потреби. На першому місці – Їжа! У даній категорії товарів м'ясо володіє ідеальним співвідношенням ціни та попиту. За попитом воно поступиться лише хлібу, яке ціна не тільки на високому рівні, а й постійно зростає.
З огляду на ці факти легко зрозуміти, що виробники м'яса пропонують ринку продукт, який:
Цей вид бізнесу століттями не втрачає своєї актуальності. Споживачі ніколи не відмовляться від свинини. Більше того, попит на неї постійно зростає.
Безумовно, у будь-якому бізнесі є ризики. Їх треба також планувати. А з досвідом рівень ризиків знижується швидкими темпами. М'ясо завжди матиме значно вищу ціну, ніж корм, а отже, на ньому завжди можна заробити.