Найкращі сорти фундуку для великого врожаю з одного куща

Фундук – це невибаглива рослина, яка потребує елементарних умов. В Італії його ще називають «дерево для лінивих», оскільки воно не потребує особливого догляду. Одні види горіхів дикорослої ліщини відбірних сортів називають фундуком – це все один вид чагарників сімейства Березових.

Успіх вирощування горіхів фундуку на 50% залежить від сорту

Горіхи фундука.

Якщо правильно підібрати сорти, великі урожаї можна отримувати як у північних, так і в південних зонах. А термін зберігання окультуреної ліщини у шкаралупі має тривалість 3-4 роки у сухому та прохолодному приміщенні.

Базовий розрахунок прибутковості бізнес-ідеї:

  1. Середня врожайність фундуку – до 2-ух тонн з одного гектара.
  2. Вихід ядер у середньому 50%.
  3. Оптова закупівельна ціна на ядра горіха починається від 5800$ за одну тонну.

Ціна зростає з кожним роком, тому що її стимулює постійне зростання потреби.

Чим корисний фундук? Цей вид горіхів є неперевершеним лідером за кількістю корисних властивостей серед інших продуктів харчування. Так як і всі горіхи, фундук стимулює роботу головного мозку та покращує потенцію. Але головна його перевага – це ідеально збалансовані 20 амінокислот плюс ідеальне поєднання білка та вітаміну E збільшує життєві сили людини та чудово допомагає від хронічної втоми. Спортсмени дуже цінують цей продукт, коли потрібно відновити свої сили після багаторазових фізичних навантажень. У ста грамах фундука міститься 620 калорій. Це чудовий показник енергетичної цінності продукту. Для порівняння смажені картопляні чіпси містять у тих же 100г. 530 калорій.

Найбільш урожайні сорти фундуку

Фундук на кущах.

Щоб скласти конкуренцію закордонним постачальникам горіхів, необхідно вибирати сорти, що дають наближений до світових стандартів урожай:

  • плоди округлої форми з насичено-коричневою блискучою шкаралупою;
  • жирність - приблизно 70-72%;
  • вихід ядра – близько 60%.

Важливо врахувати також кліматичні умови для вирощування фундука: сорт має бути зимостійким, посухостійким.

Огляд кращих кущів культурної ліщини:

Назва сортуОпис кущаОпис горіхаВрожайність
ЧеркеськийСильнорослий, розлогий, до 6 м в діаметрі; щодо посухостійкий та зимостійкийПлоди раннього терміну дозрівання*; зібрані у пучки від 5 до 12 штук; жирність – 70%, вихід ядра – 53%15 кг з куща, або 10 ц/га**
Ата-БабаСильнорослий, з кулястою, трохи плескатої кроною, до 4 м у висотуПлоди пізні, плоско-округлі, жирність – 68,3%; ядра – 53% 15-16 кг з рослини, або 10 ц/га кудрявчик розкидисто-пониклий, до 3, 5 у висоту, до 5 м у діаметріПлоди ранні, зібрані в пучки до 15 штук; з темно-коричневою тонкою шкаралупою; вихід ядра – 53%; жирність – 70% 17-18 кг з куща, або 11-12 ц/га. у висоту і в діаметрі Ранній сорт, плоди зібрані в пучки по 3-4 штуки; ядра – 54%; жирність – 72%8 кг з рослини, або 8-9 ц/га
ПервінецьРозкидистий, середньорослий, до 3, 5 м заввишки; високо зимостійкийСереднього терміну дозрівання; супліддя – 2-5 горіхів, ядра – понад 50%; жирність – 57%6 кг з куща, або 8 ц/га
Московський раннійКомпактний, до 3 м заввишки; високо морозостійкийПлоди ранні, вихід ядра – понад 50%; жирність – 65%4 кг з рослини, або 8 ц/га
КудрайфСлабослий, до 3,5 м у висоту , З округлою, середньо загущеною кроною; високо зимостійкийСереднього терміну дозрівання; вихід ядра – 52%; вміст жиру – 70%3-4 кг з куща, або 7-8 ц/га

* Фундук раннього терміну дозрівання плодоносить у серпні (2-3 тижні). Середній термін – 4 декади серпня – 1-2 декади вересня. Пізнього – кінець вересня – початок жовтня.

Технологія вирощування фундука

Горіховий сад фундука.

Для вирощування окультуреної ліщини з метою створення реліквійного бізнесу потрібна власна ділянка землі. Якщо купувати в оренду, то тільки з наступним викупом, тобто в лізинг. Справа в тому, що отримати прибуток з фундучного саду вийде лише за кілька років. Перші горішки на кущах з'являться через 2 роки, а плодоносити на повну потужність почнуть не раніше ніж через 3 роки. Тому вкладати кошти в орендовану землю ризиковано.

Догляд за фундуком не потребує великих знань та зусиль. Це невибаглива рослина у догляді, але для отримання кращих урожаїв необхідно дотримуватись простих правил агротехніки.

Вимоги до агротехніки фундука:

  1. Грунт. Особливих побажань немає. Найкращі варіанти – різні чорноземи та сірі лісові ґрунти. Не любить фундук піщаних, заболочених та засолених ґрунтів. Кислу землю бажано вапнувати (на 1кв. м – 500 г вапна). Кущі непогано ростуть на задернених ділянках. Але вдячно відгукуються на регулярну оранку. Восени – на глибину 15-18см. Під час вегетації – 4-5 разів на глибину 10-12 см.
  2. Час посадки саджанців. Осінь. Кінець жовтня. Саджанці фундука відрізняються коротким періодом спокою. Тому при висадці навесні більшість саджанців гине.
  3. Схема посадки. Варіанти розташування кущів залежать від їх розмірів, схильності до утворення порослі. Можлива посадка рядами. Схеми - 3X5 м, 5X4 м, 6X6 м. У Туреччині, що займає перше місце по товарному вирощуванню фундука, застосовується гніздовий спосіб посадки. До 5 кущів розташовують по колу діаметром 1м. Згодом рослини формують у штамби. При рядовій організації вирощування фундучного саду на 1 га землі міститься 500-700 кущів. При гніздовій – до 1400.
  4. Посадка. Ями готують заздалегідь, приблизно наприкінці серпня. Глибина – 30-50 см. Кожен саджанець поливають (20-25л. Води). Коли вода вбереться, ґрунт кущика мульчують.
  5. Полив. Потрібно лише в районах із посушливим кліматом.
  6. Обрізування дерева фундука. Завдання - видалити зламані, сухі та хворі гілки, всю поросль, прорідити кущ. Обрізаються усі 4-5-річні пагони. Коли знижується приріст, слабшає врожайність, зрізують усю надземну частину рослини.
  7. Добрива. Рекомендується гарна заправка ґрунту органікою та мінеральними складами перед посадкою. У перший рік - 1-2 підживлення аміачною селітрою (на кв.м - 15-20 г). У наступні роки – гній (3 кг – на кв. м), нітрат амонію (40 г), суперфосфат (40 г), сірчанокислий калій (30 г).
  8. Захист від шкідників та захворювань. Прибирання та спалювання опалого листя, сухих та пошкоджених гілок. Глибоке осіннє перекопування ґрунту. Профілактичне обприскування інсектицидами. Видалення червивих горіхів.
  9. Збирання врожаю. Коли горіх сам випадає з обгортки, він готовий. Оптимальний час – плюски лише почали змінювати забарвлення. Якщо потрясти кущ – горішок упаде.
  10. Сушіння та зберігання. Спочатку горіхи складують у сухому приміщенні разом із обгортками. Коли шкаралупа набуде коричневого забарвлення, горіхи перебирають і очищають від обгорток. Досушують при кімнатній температурі, розклавши тонким шаром. Якщо горішки видають характерний звук, вони готові. На зберігання їх поміщають у паперові або тканинні мішки.

Вирощений фундук може зберігатися 3-4 роки у прохолодному приміщенні (3-6°). Вологість – 12-14%.

Реалізація горіхів

Горіхи на ринку.

Горіхи окультуреної ліщини не потребують реклами. Їх постійно закуповують і найчастіше на експорт для перепродажу до Європейських країн. Там попит зростає швидкими темпами щороку. Особливо осінню, часто можна зустріти оголошення про закупівлю дрібними та великими партіями. Хто ще купує фундук, окрім перекупників? Наприклад:

  1. Найбільше смачного фундуку потребують фабрики з виробництва шоколаду, цукерок та кондитерських виробів. Це будуть головні оптові покупці.
  2. На другому місці знаходяться продуктові магазини. Партії товару, що закуповується, будуть меншими.
  3. За роздрібною ціною фундук можна реалізовувати населенню.

Вирощування горіхів – це інвестиції у майбутнє. Очікуйте від цієї бізнес-ідеї не швидкого, а тривалого та стабільного прибутку, що не потребує великих зусиль. Варто лише перший рік добре попрацює і десятками років насолоджується плодами своєї праці.

ua ru