Цесарка - ідеально підходить для домашнього розведення у будь-яких кліматичних умовах. Завезений цей птах з Афркіки і він не боїться ні спеки, ні морозу. Цей царський птах має сильний імунітет і високий відсоток виживання. Яйця цесарки трохи менше курячих, але є найкориснішими, дієтичними та гіпоалергенними. Цісарки їдять все підряд і не вимагають особливих компонентів для раціону. Вони люблять зелень, зернові, колорадських жуків та черв'яків.
Цесарка – це свійський птах, який добрався до нас з Африканського континенту. Цей царський птах користується великою популярністю у англійців, кубинців, французів, японців і само собою африканців, а особливо у нігерійців. М'ясо цесарки на смак мало нагадує курятину, а швидше ніжну дичину таку як: перепела, фазан або куріпка. На даний момент царське м'ясо починає мати попит і у нашого населення. Одним з основних місць збуту це ресторани, ринки та знайомі. Багато ресторанів купують тушки царського птаха і подають його як дичину. Займатися розведенням цесарок для бізнесу цікаво з таких причин:
Для господарства цесарки є відмінними знищувачами будь-яких комах шкідників. Охоче поїдають колорадських жуків і не розгрібають грядки, як кури.
Тепер поговоримо про «цінність» цісарського м'яса та яєць. М'ясо в цесарках є одним із найкорисніших серед усіх видів свійських птахів. У своєму складі воно має лише 1% жиру і 26% білка і багате на вітаміни і мінерали. Саме тому м'ясо цесарок відноситься до ряду дієтичного м'яса.
Цесарські яйця найдієтичніші. Вони абсолютно гіпоалергенні, багаті на цинк, а на вітамін А вони в 3 рази багатші за курячі. Та й за термінами зберігання цісарині яйця перевершують інші види яєць. Терміни зберігання досягають до 5 місяців, причому умова, що буде дотримана температура зберігання від 0 до 10 градусів. Немало важливим є і той факт, що процес приросту цесариного м'яса відбувається дещо швидше, ніж у курей, вирощених у домашніх умовах на натуральних кормах (без добавок). На 1 кг приросту витрачається 3-3.4 кг корми. За три місяці вигульного утримання цесарки набирають вагу до 1,1-1,300 кг і вже готові до забою. До п'яти місяців темп приросту м'яса дещо знижується, але досягає своєї максимальної забійної ваги 1,7-2кг.
У забитій тушці м'яса на 15% більше, ніж у курки. Також варто відзначити і той факт, що цісаряче м'ясо менш водянисте.
Хоча цесарка – це царський птах, він комфортно живе у скромних умовах. Ці птахи досить прості у змісті:
Годувати їх можна всіма кормами, що підходять для свійських птахів, а також харчовими відходами. Утримувати цесарок краще у загонах, із територією для вигулу. Цесарки леткі птахи, тому їхню вигульну територію слід робити вольєрного типу. Або цесаркам необхідно підрізати крила. Місця нічліжки точно такі, як у курей. Головне, що слід пам'ятати, що вони не люблять сирих приміщень. Цей сільськогосподарський птах легко переносить будь-які температури. Навіть у морози при -20 вона любить гуляти на свіжому повітрі. Царський птах також послужить вам своєрідним знищувачем сільськогосподарських шкідників, у тому числі люблять вони поласувати колорадськими жуками. Цесарки, на відміну від курей, не розгрібають грядки, тому їх сміливо можна випускати на город. Проводячи весь день на вигулі, ці домашні птахи повертаються на ніч у загони, ночують вони на високих сідалах. Щоб птахи завжди поверталися в загін самостійно, слід подбати про постійну наявність чистої питної води та корму удосталь.
У пташнику має бути розміщено багато сідал. Підлога в пташнику може бути і земляною, але її обов'язково потрібно покрити підстилкою з тирси, торфу, соломи, сіна або піску. Товщина настилання повинна бути від 5-7 см до 15 см. Споруджуючи сідала для птахів, візьміть до уваги, що на 1 м ви можете розташувати до 6 голів.
Якщо ви будете розводити цих птахів для продажу яєць, то важливо запам'ятати, що нести яйця вони здатні з семимісячного віку, і відбувається це зазвичай до 14-15 години дня. Виходячи з цього, птахів, що несуться, не рекомендується випускати з вольєра до цього часу, так як цесарки несуть яйця на підлогу, а не шукають для цього підходяще місце.
Цесарка зграйний птах, тому й триматися вони завжди разом. Розраховуючи кількість голів, врахуйте, що на одного самця припадає 5 самок. Важливим є і той факт, що при розведенні цесарок зі знесених ними яєць ви отримаєте 40% самок і 60% самців. При цьому висиджувати потомство варто довірити курам- квочкам, оскільки самі по собі самки полохливі. Або довірити цей процес можна інкубатору. Період несучості в середньому триває до півроку. Одна цесарка за цей період може знести 80-125 яєць. Після закінчення яйценосного періоду самок віддають на забій. Так як в наступний період несучки їх продуктивність падає, і для його поліпшення заводять новий молодняк. Підвівши певні розрахунки (один самець на 5 самок), молодняк самців у 4-5 місячному віці також віддають на забій. У цьому віці м'ясо цісарських самців ніжніше, але не менш корисне, ніж у дорослих самців та самок.
Протягом усього світлового дня цей вид свійських птахів постійно перебуває на вигулі. Якщо для вигулу у Вас надається птахам вільна територія, то про корми необхідно подбати лише у вечірній час. Це можуть бути зернові мішанки, сухі цілісні зернові суміші, різні види якісного комбікорму. Також за такого змісту важливо забезпечити птицю питною чистою водою. Все інше, чого вони потребують, знайдуть самі собі. Це в основному трав'яний корм та тваринний. Сюди відносяться різні жуки та черв'яки.
При загінному розведенні цесарок необхідно забезпечити їх зеленим кормом (свіжоскошена трава) і знову ж таки жуки, черв'яки. Дорослі особини за такого методу вирощування перебувають у трьох разовому харчуванні. Причому, їжу їм треба давати одночасно, щоб уникнути «паніки» серед зграї.
Бо в принципі цей птах не вибагливий до їжі, згодовувати його можна і харчові відходи. Підгодовувати птицю необхідно і кальцію продуктами, що містять. Це черепашки, крейда, річковий пісок. У середньому за рік цесарка з'їдає:
Вода в напувалках має бути чистою, міняти її слід 3 рази на день. А в холодну пору року вона має бути кімнатної температури (до 20 градусів). Це все вимоги щодо догляду за цесарками. Як бачите, вони є мінімальними.
Цесарка – це вишукане м'ясо та відмінні гіпоалергенні яйця. Вони корисніші не тільки курячих яєць, а й перепелиних. Основний шлях збуту яєць – це самостійний продаж по знайомих. Або ресторани, супермаркети, спеціалізовані магазини та ринки.
Основними покупцями царського птаха, як ми вже згадували, будуть різні ресторани. Такі страви вони подають як дичину. Також забиті тушки можна реалізовувати самостійно за своїми знайомими. Сьогодні ще досить важко знайти у вільному продажу цісарячі м'ясні вироби. Тушку можуть взяти під реалізацію та супермаркети для розширення асортименту. Але при цьому ви повинні отримати всі нормативні документи про якість продукту, що продається. В іншому процес отримання документації такий самий, як і при роботі з будь-якою іншою сільськогосподарською продукцією тваринного походження.
Тепер щодо збуту пера цесарок. На відміну від курячого, качиного та гусячого пера, перо цесарки неймовірно красиве. Зараз входять у тенденцію різного виду прикраси з пір'я цісарочок. Це і сережки, і підвіски, і амулети. Загалом все, що стосується біжутерії. Пропонувати його на реалізацію можна у природному вигляді або підфарбованому. Місця збуту пера це магазини фурнітури для біжутерії. Також пера можна запропонувати в салони краси. Адже зараз став дуже актуальним стильний манікюр із використанням саме цісарського пера. Ну і саме це галузь виробництва подушок, ковдр та іншої пір'яної продукції.
Так що можна, сміливо робити висновок, що це безвідходний вид бізнесу, який не потребує великих матеріальних та тимчасових витрат.
Тепер перерахуємо всі переваги бізнес-ідеї:
Важливі мінуси в бізнесі розведення цесарок:
Як бачите, плюсів набагато більше. А мінуси зовсім не значні. Враховуючи всю викладену інформацію, ми рекомендуємо вирощувати царського птаха на м'ясо і яйця. Це не витратна справа матеріально та фізично, вона прибуткова, нова та конкурентоспроможна.