Великі та м'ясні породи гусей для домашнього розведення

Розведення гусей на м'ясо є досить перспективною бінес-ідеєю. Гусак це ненажерливий птах з хорошими показниками приросту м'яса. Усього за 2,5 місяців жива вага гусака становить 4-4,5 кг. і готовий до вибою, якщо його вирощувати за технологією інтенсивного годування (без добавок та хімії). Для досягнення таких високих показників приросту слід вибрати велику породу гуся.

Переваги розведення гусей вдома

Розведення холмогорських гусей.

Вихід м'яса з гусака сягає 63% без урахування їстівних потрухів. У раціон харчування цих птахів входить значна частина найдоступнішого корму – зелень (причому будь-яка) та коренеплоди. Такий раціон суттєво підвищує рентабельність бізнесу щодо розведення гусей.

Сьогодні попит на гусятину зростає. Адже великі птахофабрики постачають ринок курячим та індичим м'ясом, а ось гусяче м'ясо виробляють маленькі приватні господарства. Тим не менш, гуси, як і всі домашні птахи, мають більш високий приріст живої ваги від поїданих кормів, ніж сільськогосподарські тварини. Виходячи з цього, робимо висновок, що «гусячий» ринок ще не монополізований і має малу конкуренцію.

Слід зазначити, що сам по собі гусак не вибагливий птах. Вони не болючі та досить прості у змісті. Важливим є і той факт, що при розведенні гусей практично відсутні відходи. Адже у гусі цінно абсолютно все – від м'яса до пера. Перегуска набагато дорожче цінується, ніж качки, його ціна становить 20 $ за 1кг. З одного гуся можна отримати 100г. пера. Фактично пером окупається третина витрат за корми. А печінка гусака це основний компонент знаменитого та дорогого делікатесу «Фуа-гра».

Технологія інтенсивного годування гусей

Гуси багато їдять.

Технологія інтенсивного годування дозволяє досягти ваги дорослого гусака 4-4,5 кг у найкоротші терміни (2,5 місяці). Для того щоб виростити до забивної маси (4-4,5 кг живої ваги) в термін 65-75 днів, не потрібно використовувати хімію та різного виду добавки. Дана галузь сільського господарства не стоїть на місці, і зараз є спеціальний метод вирощування, який не погіршує якість м'яса, пера та загалом самої тушки. Цей метод отримав назву «інтенсивний». Секретів тут немає, все легко і просто.

Щоб у цьому бізнесі швидко отримувати прибуток від розведення гусей, слід їх годувати за технологією інтенсивного годування. Суть цієї технології полягає в тому, що молодняк із 20-30 денного віку не випускають на пасовища. Птахи перебувають у обладнаних усім необхідним загонах. У період з 20 по 75 день гусям дають у великих кількостях корм та свіжу зелень. При цьому зелень дають вранці та ввечері, що запобігає її швидкому висиханню. Кормові мішанки в замоченому вигляді в годівниці кладуть у такій кількості, що пташенята з'їдали порцію за 30-40 хвилин, це не дасть мішанки встигнути прокиснути. Після того, як замочена мішанка з'їдена, необхідно покласти в годівницю нову порцію. Усього за 70-75 днів свого зростання один гусак повинен з'їсти до 15 кг комбікормів і до 25 кг різної зелені.

Раціон харчування в інтенсивному методі вирощування виглядає так:

  • з 1 по 10 день – 20г комбікормів та 50-60г зелені;
  • з 11 по 20 день – 50г комбікорму та 100-110г зелені;
  • з 21 по 30 день – 120гг комбікорму та 200-220 г свіжої зелені;
  • з 31 по 75 день зростання пташенят кожні 10 днів порцію комбікорму збільшуємо на 20г, а зелені на 100г. Таким чином, гусак у віці 70-75 днів повинен отримувати 220-240г комбікорму та 700-800г зелені;
  • з 1,5 місяців до раціону харчування пташенят слід вводити премікси, що відповідають віку птиці.

При цьому важливо регулярно давати гусакам чисту воду для пиття і забезпечити їх водоймою.

Великі гусячі породи для розведення

Великий холмогорський гусак

При успішному розведенні гусей на м'ясо для бізнесу дуже важливо правильно підібрати відповідну породу. Найбільш підходящими породами для цього є:


  1. Велика сіра.
  2. Холмогорська.
  3. Італійська біла.
  4. Кубанська.

Ми пропонуємо почати розводити гусей на м'ясо якраз із холмогорської породи. Ця порода легко впізнавана, її характерною прикметою є наріст над дзьобом птиці. Доглядаючи гусаків холмогорської породи ви вже на 60-65 день отримуєте птахів забійного віку. Вага до цього дня буде 4кг. або більше. Ці птахи найменш вибагливі до годування та утримання, не болючі та легко приживаються в будь-яких кліматичних умовах.

Зазвичай на забій годиться птах, який досяг 4-4,5 кг живої ваги, при цьому їстівна частина забитої гуски буде близько 65%. Таку вагу, при правильному догляді, гуси набирають за 2 місяці. Тримати птахів старше 75 днів не рекомендується, адже після 75 денного віку на гусках активно виростає пір'я, що потім надає м'ясу жорсткості. Якщо все ж таки, з якихось причин гусака не встигли забити в цьому віці, то можна зробити це у віці 130 днів. Через 130 днів зростання пір'я закінчується і починається процес набору жиру в гусі. Саме тому гуси старше 130-140 денного віку не підходять на забій, адже перевага в гусячому м'ясі втрачається за рахунок відкладеного жиру.

Все, що потрібно для гусячого бізнесу

Гусяна ферма.

Гусиним бізнесом можна не лише налагодити стабільне виробництво м'яса зі швидким коефіцієнтом оборотності вкладених коштів, а й організувати збут пера та пуху. А це вже є додаткова бізнес-ідея. Наприклад, гусяче перо можна продавати вже у постільних виробах. Але спочатку розглянемо все, що потрібне бізнесу для розведення гусей на м'ясо.

Для початку гусячого бізнесу створюються сприятливі умови для вирощування. Насамперед треба порахувати з якої кількості голів ви починатимете. Після цього можна отримати розрахунки для витрат на:


  1. Гусятник.
  2. Огородження для вигулу.
  3. Штучне водоймище.
  4. Корм.
  5. Гусята.

Варто відзначити, що найбільш підходящими людьми для цього бізнесу будуть власники приватного сектору, а ще краще дачних ділянок, поблизу будинку і, природно, це ідеальний вид стабільного доходу для людей із сільської місцевості. Справа в тому, що гуси хоч і не вибагливі, але вимагатимуть постійного вигулу.

Гусятник із сприятливими умовами

Гусятник.

У гусятнику обов'язково має бути чисто. Дезінфекція гусятника полягає в побілці стін свіжого гашеного вапном. Спорудити гусятник можна і своїми руками. Площу гусятника необхідно розрахувати в залежності від кількості голів птахів. 2 дорослих гусака слід розміщувати не менше ніж на 1 кв. метр площі підлоги. Цього простору достатньо для цих птахів до 2-3 місячного віку, а саме в цей період відбувається забій гуски на м'ясо.

Гусятник для молодняку ​​вважаємо за формулою 1м2 на 6 пташенят. Висота гусятника може не перевищувати 2 метри. При догляді за гусаками приміщення слід обладнати вентиляцією. Гуси випаровують деяку кількість води (воно може досягати до 1 літра з 5 птахів на добу), а надлишок вологи в приміщенні сприятиме розвитку різних хвороб. Гусятник обов'язково повинен мати вікна. Самих вікон для освітлення гусятника мало, потрібно подбати і про постачання електрики вашого гусятника. Але за наявності вентиляції та вікон ви повинні подбати про відсутність наскрізного прогулу повітря.

Сам гусятник можна побудувати практично з будь-якого будівельного матеріалу, від черепашника до деревини. Дах також повинен бути теплим і водонепроникним. Якщо ви вирішили зробити дерев'яний дах, то накрити його можна кількома шарами руберойду. Підлога гусятника може бути земляною, дерев'яною або бетонною, але в будь-якому випадку їх потрібно вкрити підстилкою до 12 см. Підстилку можна укладати шарами. Перший шар обов'язково має бути не нижче 5 см, а потім у міру зволоження настилання слід додавати нову суху настилку. Як підстилка пригодиться солома, торф, тирса або великий пісок. Перед тим як ви покладете в гусятник підстилку, підлогу необхідно обробити гашеним вапном. Температурний режим у гусятнику взимку можна тримати на нулі. Часто така температура тримається в ньому без вашої участі. Також врахуйте, що гусям до віку 2-ох місяців слід забезпечити температурний режим не нижче 10-14 градусів.

Вимоги до гусячого вигулу

Гусячий загін.

Якщо у вас немає можливості випускати гусячу череду щодня на пасовищі це не проблема. Достатньо буде обгородити деяку ділянку землі біля гусятника сіткою рабицею. Та й постійний вигул пташенят на пасовищі збільшує їхню тривалість періоду зростання до досягнення ними 4-4,5 кг ваги. При вигульному методі вирощування пташенята досягають своєї забійної ваги у віці близько 4 місяців. Так що при вирощуванні гусей на м'ясо більш підходящий загінний метод. Також не варто випускати їх на пасовища із високою травою, такою травою гуси не наїдаються.

Штучне водоймище для водоплавних птахів

Водою для птахів.

Гуси водоплавні та водолюбні птахи. І в спеку їм просто не обійтися без водойми. Якщо у вашій місцевості немає річки чи озера, то можна встановити у загорожі під навісом великий посуд з чистою водою. Для цього може пригодитися велика балія з оцинкованої сталі, прикопана на половину в землю. Але встановивши ємність з водою для купання, не забудьте подбати і про напувалки. У напувалках вода повинна бути завжди у великій кількості та чистою. А щоб ваші гуси мали гарне здорове оперення, їм необхідно раз на місяць (у деяких випадках до трьох разів на місяць) робити спеціальні пісочні ванни. Для цього в ємність із піском потрібно додавати кормову сірку. Вона допоможе вам забути про такого шкідника як пухопероїд.

Корми для гусей

Раціон для гуся.

Гусак травоїдний і ненажерливий птах. Дорослі особини можуть поглинати до 2 кг трави на добу. Корми для гусей складаються з цільно зернових злаків, бобових, кухонних відходів, трави, коренеплодів, борошняних мішанок, а також преміксів. Щоб підвищити засвоюваність зернових кормів, можна запарювати каші, щоб усунути крохмаль з корму, який не перетравлюється. Для молодих гусенят коренеплоди слід відварювати. Також рекомендується залишати корм у годівницях на ніч, особливо добре залишати на ніч свіжу зелень. Пташенята гусенят їдять уночі, особливо загострюється їх апетит під ранок. У зимовий період сіно гусакам рекомендується давати запареним, у м'якому вигляді воно краще засвоюється.

Догляд за гусятами

Холмогорські гусята.

Гусять не складно виростити своїми руками, а можна й придбати. Найбільш підходящими для покупки будуть гусята, які досягли 3-х тижневого віку. У цьому віці вони вже не вимагатимуть додаткового підігріву. 2-3 тижневі гусята можуть практично цілий день проводити на пасовищі. З 2-3 тижневого віку при вирощуванні гусенят на м'ясо їх починають інтенсивно відгодовувати. Купувати гусенят можна у спеціальних інкубаторах, а можна й у людей, які займаються їх розведенням.

Щоб ваш бізнес був цілорічним, необхідно придбати не одну партію пташенят, а більше трьох. Це дасть вам можливість вирощувати гусей поступово, що забезпечить стабільність вашого прибутку.

Переваги бізнес-ідеї

Смажений гусак.

З огляду на малу конкуренцію та максимально короткі терміни зростання даного виду сільськогосподарських птахів до забійного віку, цей вид бізнесу приносить досить хороший та стабільний дохід. Але для того, щоб під час забити птицю (70-75) днів у період їхнього зростання варто подбати про місця збуту тушок. Це можуть бути ринки, магазини та ресторани. Перед цим тушки слід перевірити на якість у ветлабораторії, де видадуть відповідний документ.

Щоб використати цю бізнес-ідею на всі 100% слід дбати і про збут дорогого гусячого пір'я та пуху. У постільних виробах вони вважаються найціннішими.

ua ru