Розведення курчат бройлерів на м'ясо в домашніх умовах

Бізнес на бройлерах за мінімальних вкладень приносить максимальний результат за мінімальні терміни. Суть бізнес-ідеї розведення бройлерів у домашніх умовах - купівля курчат (яєць), вирощування та продаж курей. Яке обладнання потрібне для своєї справи? Як правильно доглядати птахів. Доходи витрати в цифрах та технологія розведення бройлерів.

Птахівництво як надприбутковий бізнес

Курча бройлер і тушка.

Вирощування бройлерів у домашніх умовах – ідея прибуткового бізнесу. Справа не нова, але як завжди вигідна. Пташиний бізнес завжди був надприбутковим. Приріст м'яса у сільськогосподарської птиці завжди вищий, ніж у сільськогосподарських тварин. Відсоток чистого забійного виходу м'яса маси тушки також значно вищий. Вкладені кошти в корми ефективніше окупаються, а отже, вище показник індексу рентабельності інвестицій (ІР – на англ. Profitability Index, PI).

Великий бройлер.

Суттєво нижчі ризики, пов'язані зі збитками та втратами інвестиційних коштів, вкладених у домашнє птахівництво. Адже навіть у дикій природі за статистикою птахи є мешканцями нашої планети, що виживаються, порівняно з тваринами. У червоній книзі на межі зникання видів птахів значно менше, ніж тварин. Натуральна сільськогосподарська продукція завжди користується попитом. Сільські жителі, звичайно, користуються цією обставиною. До того ж фермерського господарства отримують полегшене податкове навантаження.


Бізнес на бройлерах закономірно прибутковий

Бройлер – м'ясний птах. Усього за два місяці вона набирає живої ваги 2-2,7 кілограма довше тримати не доцільно. Вихід м'яса бройлера становить 65%. На птахофабриках ці цифри можуть бути більшими за рахунок великої частки хімічних речовин у кормах. Наше завдання – запропонувати клієнту максимально натуральне м'ясо. За це домашні бройлери цінуються завдяки своїм більш високим смаковим якостям. Відповідно, можна виставити ціну вищу, ніж у магазинах.

При виборі швидкозростаючих порід курей бройлерів варто звернути увагу на РОСС - 708. Головна особливість цієї породи - це можливість за 35 днів набирати 2,9 кг. Абсолютний рекорд серед інших порід!

Ще більш цікава порода бройлера для бізнесу - РОСС 308. Її головна особливість - це велика несучість з кращими показниками виведення в інкубаторних умовах. Вже в ранньому віці курчата мають відмінну м'язову масу і швидко зміцнюються в порівнянні з іншими породами. При цьому РОСС 308 має непоганий добовий приріст 52-58 г/добу.

Умовно порівняємо дебет із кредитом:

  • Вартість добових курчат – від 0,33$ до 0,54$ (залежно від кількості курчат).
  • Вартість інкубаційних яєць – від 0,2$ до 0,4$ (залежно від кількості, що купується).
  • Оптова ціна комбікорму 0,25 $ / кг. (на одну курку потрібно 3,5 кг корми на 2 місяці в середньому)
  • Оптова ціна на тушки - від 1,5 $ / кг. (тобто мінімум 1,95 $ за тушку цілої курки)

Якщо ми продаватимемо не лише тушки, а й результат мінімальної переробки (фарш, ніжки, грудки), то ми не тільки збільшимо обсяг продажів за рахунок розширення асортименту, а й вищу рентабельність бізнесу.

Технологія розведення бройлерів

Кури в клітинах.

Бізнес на бройлерах потребує постійної уваги з боку господаря. Птахів необхідно напувати, годувати, гріти; прибирати клітини. Тому приватний будинок із сараєм на ділянці – обов'язкова вимога для організації діяльності.

Розведення бройлерів у домашніх умовах успішно розвивається за дотримання простих правил:


  1. Сухе тепле приміщення для бройлерів має бути без протягів, але обладнане якісною вентиляцією. Кури разом із теплом виділяють багато пари, а тепле та вологе середовище провокує швидкий розвиток усіх видів бактерій. Це може бути звичайний цегляний сарай. Дехто пише, що подібний бізнес можна організувати на веранді або в літній кухні. Організувати можна. Але не можна забувати про запахи від екскрементів птахів; про шум, який вони роблять, та інші побічні явища діяльності.
  2. Клітини, де будуть кури. Зробити їх можна самостійно. Дно – металева сітка. Під нею – піддон, куди провалюватимуться екскременти. Так птахи не ходять відходами, менше хворіють. Плюс простіше прибирати. Боковини клітини – вертикальні лозини. Відстань між ними – 3 см для курчат, 6 см для дорослих курей. Клітини можна ставити один на одного на кілька поверхів. Деякі фермери влаштовують поряд із сараєм місце для вигулу. З погляду промислового розведення бройлерів випускати курей на прогулянку недоцільно. Вони менше набиратимуть вагу. Отже, їх доведеться довше тримати та годувати.
  3. Обладнання для опалення приміщення. Найдешевший варіант – простенька грубка з цегли або буржуйка.
  4. Лампи для освітлення. Поки курчата маленькі, світло має горіти весь день. До кінця четвертого тижня рекомендується робити періоди затемнення, щоб кури відпочивали.
  5. Додаткові пристрої для утримання. Для курчат ставляться вертикальні напувалки (вакуумні) і годівниці всередині клітин. Тритижневим птахам влаштовують уже фронтальні напувалки та годівниці. Зробити їх можна із половинок каналізаційних труб. Кури просовують головки між лозинами – їдять і п'ють.

Зміст бройлерів у домашніх умовах

Курчата бройлери.

Вирощування курчат бройлерів у домашніх умовах:

  • Для малюків до 1 тижня – 32-28 градусів (щодня знижуємо на пару градусів, щоб курчата адаптувалися).
  • Другий тиждень – 28-25 градусів.
  • Третій-четвертий тиждень – 24-20 градусів.
  • Другий місяць життя – 18-20.

Програма годування курчат бройлерів:


  1. До 18-денного віку – стартовий комбікорм. 1 тиждень – 15 г на одного курча. 2 тиждень – 30 р. 3 тиждень – 50-60 р. 4 тиждень – 80 р.
  2. З кінця другого тижня потрібно поступово додавати мелену кукурудзу (по 10%). Це дозволить перейти на інший вид комбікорму та заощадити кошти.
  3. Відгодівля бройлерів вимагає комбікорму з меленою кукурудзою у великих кількостях (30-50%), пшоном (20-30%), ячменем (10%).

Профілактика та вітамінізація:

  1. У віці трьох днів рекомендується дати антибактеріальний препарат «Байтрил» (5%) у профілактичній дозі 0,5 г на літр води.
  2. На 12-14 день дають «Байкокс» для профілактики кокцидіозу (доза – 1г на літр). Перед обробкою підгодовують вітаміном В.
  3. Необхідна добавка для курчат – 0,5-1г. риб'ячого жиру на день (з розрахунку на одну голову).
  4. З двотижневого віку – кальцій. Подрібнена крейда, черепашка, яєчна шкаралупа. Розрахунок – 10г. на 1кг. корми.
  5. Дорослий птах корисно давати пекарські дріжджі, 1-2г. на добу на одну особу.
  6. Додаткова вітамінізація – терта морква чи капуста. Вводиться поступово, починаючи з 5г. Доводять до 30г. в день. Білкова добавка – тертий сир.
  7. Для перетирання корму в шлунку в окремі годівниці насипають дрібний гравій або звичайний пісок.

Воду необхідно міняти щодня. При кожній зміні – мити напувалки.

Шляхи реалізації

Печені курки.

У двомісячному віці курей відправляють на забій. До цього моменту необхідно знайти ринки збуту м'яса. За оптовою ціною можна запропонувати

  • приватним та державним магазинам,
  • м'ясних ринків,
  • кафе, їдалень та ресторанів,
  • м'ясокомбінатам.

На початковому етапі, коли поголів'я птахів не таке велике, краще реалізовувати тушку в роздріб. Через ринки, знайомих та друзів. Навіть сторонні люди із задоволенням приїдуть за курочкою на обійстя, дізнавшись про таку можливість з реклами. У цьому напрямку не буде зайвим і реалізація курячих яєць дрібними партіями.

ua ru