Розведення курчат бройлерів на м'ясо в домашніх умовах
Бізнес на бройлерах за мінімальних вкладень приносить максимальний результат за мінімальні терміни. Суть бізнес-ідеї розведення бройлерів у домашніх умовах - купівля курчат (яєць), вирощування та продаж курей. Яке обладнання потрібне для своєї справи? Як правильно доглядати птахів. Доходи витрати в цифрах та технологія розведення бройлерів.
Птахівництво як надприбутковий бізнес
Вирощування бройлерів у домашніх умовах – ідея прибуткового бізнесу. Справа не нова, але як завжди вигідна. Пташиний бізнес завжди був надприбутковим. Приріст м'яса у сільськогосподарської птиці завжди вищий, ніж у сільськогосподарських тварин. Відсоток чистого забійного виходу м'яса маси тушки також значно вищий. Вкладені кошти в корми ефективніше окупаються, а отже, вище показник індексу рентабельності інвестицій (ІР – на англ. Profitability Index, PI).
Суттєво нижчі ризики, пов'язані зі збитками та втратами інвестиційних коштів, вкладених у домашнє птахівництво. Адже навіть у дикій природі за статистикою птахи є мешканцями нашої планети, що виживаються, порівняно з тваринами. У червоній книзі на межі зникання видів птахів значно менше, ніж тварин. Натуральна сільськогосподарська продукція завжди користується попитом. Сільські жителі, звичайно, користуються цією обставиною. До того ж фермерського господарства отримують полегшене податкове навантаження.
Бізнес на бройлерах закономірно прибутковий
Бройлер – м'ясний птах. Усього за два місяці вона набирає живої ваги 2-2,7 кілограма довше тримати не доцільно. Вихід м'яса бройлера становить 65%. На птахофабриках ці цифри можуть бути більшими за рахунок великої частки хімічних речовин у кормах. Наше завдання – запропонувати клієнту максимально натуральне м'ясо. За це домашні бройлери цінуються завдяки своїм більш високим смаковим якостям. Відповідно, можна виставити ціну вищу, ніж у магазинах.
При виборі швидкозростаючих порід курей бройлерів варто звернути увагу на РОСС - 708. Головна особливість цієї породи - це можливість за 35 днів набирати 2,9 кг. Абсолютний рекорд серед інших порід!
Ще більш цікава порода бройлера для бізнесу - РОСС 308. Її головна особливість - це велика несучість з кращими показниками виведення в інкубаторних умовах. Вже в ранньому віці курчата мають відмінну м'язову масу і швидко зміцнюються в порівнянні з іншими породами. При цьому РОСС 308 має непоганий добовий приріст 52-58 г/добу.
Умовно порівняємо дебет із кредитом:
- Вартість добових курчат – від 0,33$ до 0,54$ (залежно від кількості курчат).
- Вартість інкубаційних яєць – від 0,2$ до 0,4$ (залежно від кількості, що купується).
- Оптова ціна комбікорму 0,25 $ / кг. (на одну курку потрібно 3,5 кг корми на 2 місяці в середньому)
- Оптова ціна на тушки - від 1,5 $ / кг. (тобто мінімум 1,95 $ за тушку цілої курки)
Якщо ми продаватимемо не лише тушки, а й результат мінімальної переробки (фарш, ніжки, грудки), то ми не тільки збільшимо обсяг продажів за рахунок розширення асортименту, а й вищу рентабельність бізнесу.
Технологія розведення бройлерів
Бізнес на бройлерах потребує постійної уваги з боку господаря. Птахів необхідно напувати, годувати, гріти; прибирати клітини. Тому приватний будинок із сараєм на ділянці – обов'язкова вимога для організації діяльності.
Розведення бройлерів у домашніх умовах успішно розвивається за дотримання простих правил:
- Сухе тепле приміщення для бройлерів має бути без протягів, але обладнане якісною вентиляцією. Кури разом із теплом виділяють багато пари, а тепле та вологе середовище провокує швидкий розвиток усіх видів бактерій. Це може бути звичайний цегляний сарай. Дехто пише, що подібний бізнес можна організувати на веранді або в літній кухні. Організувати можна. Але не можна забувати про запахи від екскрементів птахів; про шум, який вони роблять, та інші побічні явища діяльності.
- Клітини, де будуть кури. Зробити їх можна самостійно. Дно – металева сітка. Під нею – піддон, куди провалюватимуться екскременти. Так птахи не ходять відходами, менше хворіють. Плюс простіше прибирати. Боковини клітини – вертикальні лозини. Відстань між ними – 3 см для курчат, 6 см для дорослих курей. Клітини можна ставити один на одного на кілька поверхів. Деякі фермери влаштовують поряд із сараєм місце для вигулу. З погляду промислового розведення бройлерів випускати курей на прогулянку недоцільно. Вони менше набиратимуть вагу. Отже, їх доведеться довше тримати та годувати.
- Обладнання для опалення приміщення. Найдешевший варіант – простенька грубка з цегли або буржуйка.
- Лампи для освітлення. Поки курчата маленькі, світло має горіти весь день. До кінця четвертого тижня рекомендується робити періоди затемнення, щоб кури відпочивали.
- Додаткові пристрої для утримання. Для курчат ставляться вертикальні напувалки (вакуумні) і годівниці всередині клітин. Тритижневим птахам влаштовують уже фронтальні напувалки та годівниці. Зробити їх можна із половинок каналізаційних труб. Кури просовують головки між лозинами – їдять і п'ють.
Зміст бройлерів у домашніх умовах
Вирощування курчат бройлерів у домашніх умовах:
- Для малюків до 1 тижня – 32-28 градусів (щодня знижуємо на пару градусів, щоб курчата адаптувалися).
- Другий тиждень – 28-25 градусів.
- Третій-четвертий тиждень – 24-20 градусів.
- Другий місяць життя – 18-20.
Програма годування курчат бройлерів:
- До 18-денного віку – стартовий комбікорм. 1 тиждень – 15 г на одного курча. 2 тиждень – 30 р. 3 тиждень – 50-60 р. 4 тиждень – 80 р.
- З кінця другого тижня потрібно поступово додавати мелену кукурудзу (по 10%). Це дозволить перейти на інший вид комбікорму та заощадити кошти.
- Відгодівля бройлерів вимагає комбікорму з меленою кукурудзою у великих кількостях (30-50%), пшоном (20-30%), ячменем (10%).
Профілактика та вітамінізація:
- У віці трьох днів рекомендується дати антибактеріальний препарат «Байтрил» (5%) у профілактичній дозі 0,5 г на літр води.
- На 12-14 день дають «Байкокс» для профілактики кокцидіозу (доза – 1г на літр). Перед обробкою підгодовують вітаміном В.
- Необхідна добавка для курчат – 0,5-1г. риб'ячого жиру на день (з розрахунку на одну голову).
- З двотижневого віку – кальцій. Подрібнена крейда, черепашка, яєчна шкаралупа. Розрахунок – 10г. на 1кг. корми.
- Дорослий птах корисно давати пекарські дріжджі, 1-2г. на добу на одну особу.
- Додаткова вітамінізація – терта морква чи капуста. Вводиться поступово, починаючи з 5г. Доводять до 30г. в день. Білкова добавка – тертий сир.
- Для перетирання корму в шлунку в окремі годівниці насипають дрібний гравій або звичайний пісок.
Воду необхідно міняти щодня. При кожній зміні – мити напувалки.
Шляхи реалізації
У двомісячному віці курей відправляють на забій. До цього моменту необхідно знайти ринки збуту м'яса. За оптовою ціною можна запропонувати
- приватним та державним магазинам,
- м'ясних ринків,
- кафе, їдалень та ресторанів,
- м'ясокомбінатам.
На початковому етапі, коли поголів'я птахів не таке велике, краще реалізовувати тушку в роздріб. Через ринки, знайомих та друзів. Навіть сторонні люди із задоволенням приїдуть за курочкою на обійстя, дізнавшись про таку можливість з реклами. У цьому напрямку не буде зайвим і реалізація курячих яєць дрібними партіями.