Розведення овець романівської породи на вовну та м'ясо

Романів це порода чудової плодючості та великої материнської сили. Ця овечка генетично чистої породи з'явилася Росії. Порода наскільки успішна, що стала популярною у багатьох країнах світу. Лише за 5 років вівці романівської породи поширилися усією Північною Америкою. Романівським вівцям легко пристосується до холодного та спекотного клімату. Вони мають виняткову витривалість, мають силу барана і продуктивність праці. Порода набула великої популярності за рахунок високої плідності та високоякісної вовни. Романівська вівця дає найкращу вовну в порівнянні з іншими породами. Винятковою особливістю є плодючість. За один окіт вівця наводить 3 ягня, але можуть бути випадки до 7 близнюків. У той час коли звичайна овечка наводить 1-2 ягня за окіт.

Вирощування романівських овець на м'ясо та вовну

Розводять овець романівської породи

Романівська вівця - генетично чистої породи, відмінної від британських та американських порід. Стадо романівських овечок у кількості 20шт. може збільшити на 430% живонароджених ягнят. 110 голів молодняку ​​можна отримати із 20 овець. У процесі розведення, деякі романівські вівці приводитимуть по 4 ягня за окіт, якщо будуть забезпечені досить якісним харчуванням, і гарним доглядом. Цей рівень продуктивності досягається без використання репродуктивних препаратів та гормонів. Розглянемо цю бізнес-ідею в деталях.

У розведенні овечок романівська порода має ряд переваг

Переваги розведення овечок романівської породи.

Породисті Романівські вівці привабливі для вівчарів-початківців так як вони не вимагають спеціального догляду і великих витрат для запуску ферми. Завдяки якісній густій ​​овчині немає необхідності опалювати сарай взимку за температури -30. Достатньо глибокої та сухої підстилки із соломи. Влітку вовна дозволяє зберігати температуру протягом дня. Досі не існує матеріалу аналога, здатного замінити овчину за властивостями термічного стабілізатора.

Пасти вівцю можна навіть на найскупіших пасовищах. Мох, листя, залишки скошеної трави – все з'їсть овечка. Іншою привабливою особливістю породи є витривалість, сила баранів та виживання ягнят. Плодина романівська вівця легко народжує потомство у зв'язку з тонким кістяком і відносно легкою вагою ягняти при народженні. Вони, як правило, відразу стають на ноги, і догляд потрібно протягом декількох хвилин після народження. За винятком випадків, коли в одному окоті більше чотирьох ягнят. Тоді вони потребують додаткового годування, інакше на всіх ягнят не вистачить материнського молока.

Розводити романівську породу овець можна дуже швидко. Вони ідеально підходять для прискореного розширення фермерського господарства. Ягнята досягають статевої зрілості в дуже молодому віці (вже 3-4 місяці). Активне статеве життя романівська овечка веде протягом усього року. Романівська порода - вважається найродючішою овець у світі!

У ферми романівських овець, широкий асортимент затребуваної продукції

Ферма для розведення романівських овець.

З романівських овець отримують найкращі у світі овчини для шуби. Інтерес до властивостей овчини відчували ще давні люди, які не пропали і до цього дня. Про жилети з овчини говорили раніше в народі «Ваги в ньому чотири фути, а спека з чотирьох печей». Стрижуть вівцю тричі на рік (березень, червень, жовтень). Вихід вовни у барана 2-4кг. більше, ніж у вівці 1,5-2кг. У породи романівська вівця подвійний шар вовни, який добре проявляє себе влітку. Якщо Ви займаєтеся розведенням овець, але не розраховуєте на овчину, а розводите лише на м'ясо, то властивості романівської вовни дозволяють вівцям обходитися без стрижки. Руно романівської овчини, як і в більшості порід овець нормального типу, складається з остюки та пуху у співвідношенні від 1:4 до 1:7. Пух у цієї породи росте набагато інтенсивніше ніж ость, за що і цінний. Така овчина тепліша і красивіша з блакитним відтінком.

Овчинна шерсть застосовується у текстильній промисловості. Її використовують не лише для одягу та взуття, а й для виробництва подушок, ковдр, пряжі, килимів, виробів з повсті. Ще овчинна шерсть містить багато ланоліну – речовина, яка має протизапальні та пом'якшувальні дії. Використовуйте натуральну овчину в одязі та в ліжку це дуже корисно для здоров'я.

Існує безліч способів лікування овечою вовною від багатьох хвороб. При запаленні легень, ревматизмі, артриті, здуттях та болях у кишечнику, при фронтіті, гаймориті, фарингіті рекомендується прикладати овечу вовну. Ще овчина має заспокійливу властивість.

Розводити романівську породу овечок можна швидко та рентабельно

Рентабельність розведення романівської овечки.

Романівські овечки мають дуже хороший приріст м'яса на витрачений на нього корм. При помірному годуванні 300гр. зерна та 1кг. сіна, на одного баранчика на добу, він досягне ваги 50 кг. за 6 місяців. Такий молодий баранчик вже готовий до забою, а з його м'яса можна приготувати «Бранч» (Шашлик з молодої баранини від 20 $ за 100гр.). Але рентабельніше тримати романівських овець віком 11 місяців. Тоді маса дорослого барана може досягати 80кг. Забійний, чистий вихід м'яса виходить 50%. Коли забивають вівцю на м'ясо отримують шкуру з овчиною так звана "межина". З вівці ще отримують і шкіру, яка відрізняється легкістю та зносостійкістю.

М'ясо це ключовий дохід у бізнесі з розведення романівських овечок. Але не варто забувати і про інші продукти, які може виробляти ферма овець: овчина, межина, шкіра, і, звичайно, корисне молоко. Таким чином, з однієї ферми можна виробляти п'ять основних затребуваних продуктів, які завжди мають попит. Ви не хвилюєтеся за реалізацію продукції. Це дуже важливо, адже продажі визначають доходи та рентабельність будь-якого бізнесу.

При розведенні, з однієї романівської вівці, отримуємо 200 літрів корисного молока на рік

Романівська вівця дає корисне молоко.

Суягність (вагітність) романівської вівці триває протягом п'яти місяців. Після окоту (пологів), якщо доїти вівцю за весь період лактації, можна отримати в середньому 100 літрів корисного молока з однієї овечки. Вим'я вівці досить добре розвинене та зручне для доїння, тому не варто забувати про потенційні молочні продукти. Молоко за вмістом білка та жиру вдвічі перевищує коров'ячого. Це означає, що з овчинного молока можна отримати більше молочних продуктів, ніж з коров'ячого і менше відвороту. Молочні продукти можуть дещо розширити асортимент продукції, яку виготовляє ферма для вівчарства.

Оскільки романівській овець можна плодитися, цілий рік виключається проблема «запуску» (Зимовий період, коли не можна доїти корову). Поки одну овечку доїти не можна, інша даватиме молоко.

Перший виводок вівця наводить у віці менше року, оскільки вони дуже рано набирають статевої зрілості завдяки високій скороплідності. Вам потрібно заздалегідь визначиться, що робити із молоком. Не упускайте можливості додаткових доходів своєї ферми. Можливо, потрібно придбати обладнання для переробки та зберігання молочної продукції.

Стандарти породи романівської вівці

Стандарти породистої, романівської вівці.

Самі романівські овечки родом з Росії і пристосовані до клімату з широким діапазоном температур. Це порода з коротким хвостом, сірого кольору із змінним ступенем чорноти залежно від типу. Рогатими та опитаними можуть бути і самці та самки. Вовна з подвійним покриттям із середнім діаметром волокон на 20,9 мікрон та 71,9 мкм зовнішнього шару волосся. Середня вага жирної вовни становить близько 3,5 кг. Вага дорослої тварини з романівською породою становить 55-80 кг. для барана та 40-50 кг. для самки.

Порода відома високою плідністю і середній розмір окота становить 3 ягня при народженні або навіть більше в деяких стадах. Середня жива вага ягнят складає 45 кг, коли вбили у віці 6-7 місяців.

Стандарти до породи:

Романівська вівця стандарт зовнішності.

  • Торс: середнього розміру, трохи опуклим профілем, вертикальні вуха, переміщення великих очей.
  • Шия: досить м'язова, середньої довжини.
  • Холка: відносно широка, не різка, в загривку баранів темне сідло.
  • Спина: пряма, сильна, трохи схилена.
  • Груди: глибокі і досить широкі.
  • Основа: домінантна ознака для баранів у низу шиї - небажана.
  • Ноги: жорсткі, середньої довжини, прямі, регулярні позиції, відхилення від звичайної позиції – небажано.
  • Шерсть: досить щільна, збалансована з хорошим покриттям живота, пух довший за волосся, співвідношення волосся з підшерстя 1:04 - 1:10, волосся чорне, кремово-білий підшерсток.

Романівська овечка має стандарт специфікації забарвлення.

  • Торс: в основному чорний, білі мітки в діапазоні 1/3 від голови дозволено, білі поля на нижній стороні голови, переходи між чорною і білою плямою, вуха чорні.
  • Основа: чорна.
  • Ноги: чорні, білі плями допустимі (не бажано) на передніх ногах нижче зап'ясток і на задніх ногах нижче скакального суглоба, різкий перехід між чорним і білим є обов'язковим.
  • Хвіст: чорний, білий колір є допустимим (не бажано) в кінці хвоста в діапазоні 1/3 від довжини.
  • Загалом: червоне та сіре волосся неприйнятне для молодих ягнят в основному чорний колір на всі боки свого тіла. Червоний колір є неприйнятним у підшерстя у дорослих тварин (після першої стрижки).
  • Романов овець стандарт допустимі відхилення.

Частина I. Зовнішність:

  1. роги коротші, ніж 1 см.
  2. відсутність темного сідла в області холки
  3. відсутністю гриви

Частина II. Колір специфікації забарвлення:

  1. чорна голова без білих міток
  2. білі мітки на голові до 50% від номіналу
  3. білі мітки на вухах до 50% покриття
  4. біла грива до 50% охоплення
  5. білий хвіст до 50% від довжини
  6. немає різкого переходу між чорним та білим на голові
  7. поява вовни з відтінком коричневого кольору

Маса баранів на класифікацію:

  • 6-місячним - не менше 40 кг.
  • 7-8 місяців - не менше 45 кг.
  • 10 місяців - мінімум 55 кг.
  • 12 місяці старий - не менше 55 кг.

Максимальний вік для класифікації баранів становить 18 місяців. Дані про стандарти допоможуть уникнути помилок при виборі баранів. У будь-якому тваринництві успіх ферми на 30% залежить від того, яка порода тварини.

ua ru