Романів це порода чудової плодючості та великої материнської сили. Ця овечка генетично чистої породи з'явилася Росії. Порода наскільки успішна, що стала популярною у багатьох країнах світу. Лише за 5 років вівці романівської породи поширилися усією Північною Америкою. Романівським вівцям легко пристосується до холодного та спекотного клімату. Вони мають виняткову витривалість, мають силу барана і продуктивність праці. Порода набула великої популярності за рахунок високої плідності та високоякісної вовни. Романівська вівця дає найкращу вовну в порівнянні з іншими породами. Винятковою особливістю є плодючість. За один окіт вівця наводить 3 ягня, але можуть бути випадки до 7 близнюків. У той час коли звичайна овечка наводить 1-2 ягня за окіт.
Романівська вівця - генетично чистої породи, відмінної від британських та американських порід. Стадо романівських овечок у кількості 20шт. може збільшити на 430% живонароджених ягнят. 110 голів молодняку можна отримати із 20 овець. У процесі розведення, деякі романівські вівці приводитимуть по 4 ягня за окіт, якщо будуть забезпечені досить якісним харчуванням, і гарним доглядом. Цей рівень продуктивності досягається без використання репродуктивних препаратів та гормонів. Розглянемо цю бізнес-ідею в деталях.
Породисті Романівські вівці привабливі для вівчарів-початківців так як вони не вимагають спеціального догляду і великих витрат для запуску ферми. Завдяки якісній густій овчині немає необхідності опалювати сарай взимку за температури -30. Достатньо глибокої та сухої підстилки із соломи. Влітку вовна дозволяє зберігати температуру протягом дня. Досі не існує матеріалу аналога, здатного замінити овчину за властивостями термічного стабілізатора.
Пасти вівцю можна навіть на найскупіших пасовищах. Мох, листя, залишки скошеної трави – все з'їсть овечка. Іншою привабливою особливістю породи є витривалість, сила баранів та виживання ягнят. Плодина романівська вівця легко народжує потомство у зв'язку з тонким кістяком і відносно легкою вагою ягняти при народженні. Вони, як правило, відразу стають на ноги, і догляд потрібно протягом декількох хвилин після народження. За винятком випадків, коли в одному окоті більше чотирьох ягнят. Тоді вони потребують додаткового годування, інакше на всіх ягнят не вистачить материнського молока.
Розводити романівську породу овець можна дуже швидко. Вони ідеально підходять для прискореного розширення фермерського господарства. Ягнята досягають статевої зрілості в дуже молодому віці (вже 3-4 місяці). Активне статеве життя романівська овечка веде протягом усього року. Романівська порода - вважається найродючішою овець у світі!
З романівських овець отримують найкращі у світі овчини для шуби. Інтерес до властивостей овчини відчували ще давні люди, які не пропали і до цього дня. Про жилети з овчини говорили раніше в народі «Ваги в ньому чотири фути, а спека з чотирьох печей». Стрижуть вівцю тричі на рік (березень, червень, жовтень). Вихід вовни у барана 2-4кг. більше, ніж у вівці 1,5-2кг. У породи романівська вівця подвійний шар вовни, який добре проявляє себе влітку. Якщо Ви займаєтеся розведенням овець, але не розраховуєте на овчину, а розводите лише на м'ясо, то властивості романівської вовни дозволяють вівцям обходитися без стрижки. Руно романівської овчини, як і в більшості порід овець нормального типу, складається з остюки та пуху у співвідношенні від 1:4 до 1:7. Пух у цієї породи росте набагато інтенсивніше ніж ость, за що і цінний. Така овчина тепліша і красивіша з блакитним відтінком.
Овчинна шерсть застосовується у текстильній промисловості. Її використовують не лише для одягу та взуття, а й для виробництва подушок, ковдр, пряжі, килимів, виробів з повсті. Ще овчинна шерсть містить багато ланоліну – речовина, яка має протизапальні та пом'якшувальні дії. Використовуйте натуральну овчину в одязі та в ліжку це дуже корисно для здоров'я.
Існує безліч способів лікування овечою вовною від багатьох хвороб. При запаленні легень, ревматизмі, артриті, здуттях та болях у кишечнику, при фронтіті, гаймориті, фарингіті рекомендується прикладати овечу вовну. Ще овчина має заспокійливу властивість.
Романівські овечки мають дуже хороший приріст м'яса на витрачений на нього корм. При помірному годуванні 300гр. зерна та 1кг. сіна, на одного баранчика на добу, він досягне ваги 50 кг. за 6 місяців. Такий молодий баранчик вже готовий до забою, а з його м'яса можна приготувати «Бранч» (Шашлик з молодої баранини від 20 $ за 100гр.). Але рентабельніше тримати романівських овець віком 11 місяців. Тоді маса дорослого барана може досягати 80кг. Забійний, чистий вихід м'яса виходить 50%. Коли забивають вівцю на м'ясо отримують шкуру з овчиною так звана "межина". З вівці ще отримують і шкіру, яка відрізняється легкістю та зносостійкістю.
М'ясо це ключовий дохід у бізнесі з розведення романівських овечок. Але не варто забувати і про інші продукти, які може виробляти ферма овець: овчина, межина, шкіра, і, звичайно, корисне молоко. Таким чином, з однієї ферми можна виробляти п'ять основних затребуваних продуктів, які завжди мають попит. Ви не хвилюєтеся за реалізацію продукції. Це дуже важливо, адже продажі визначають доходи та рентабельність будь-якого бізнесу.
Суягність (вагітність) романівської вівці триває протягом п'яти місяців. Після окоту (пологів), якщо доїти вівцю за весь період лактації, можна отримати в середньому 100 літрів корисного молока з однієї овечки. Вим'я вівці досить добре розвинене та зручне для доїння, тому не варто забувати про потенційні молочні продукти. Молоко за вмістом білка та жиру вдвічі перевищує коров'ячого. Це означає, що з овчинного молока можна отримати більше молочних продуктів, ніж з коров'ячого і менше відвороту. Молочні продукти можуть дещо розширити асортимент продукції, яку виготовляє ферма для вівчарства.
Оскільки романівській овець можна плодитися, цілий рік виключається проблема «запуску» (Зимовий період, коли не можна доїти корову). Поки одну овечку доїти не можна, інша даватиме молоко.
Перший виводок вівця наводить у віці менше року, оскільки вони дуже рано набирають статевої зрілості завдяки високій скороплідності. Вам потрібно заздалегідь визначиться, що робити із молоком. Не упускайте можливості додаткових доходів своєї ферми. Можливо, потрібно придбати обладнання для переробки та зберігання молочної продукції.
Самі романівські овечки родом з Росії і пристосовані до клімату з широким діапазоном температур. Це порода з коротким хвостом, сірого кольору із змінним ступенем чорноти залежно від типу. Рогатими та опитаними можуть бути і самці та самки. Вовна з подвійним покриттям із середнім діаметром волокон на 20,9 мікрон та 71,9 мкм зовнішнього шару волосся. Середня вага жирної вовни становить близько 3,5 кг. Вага дорослої тварини з романівською породою становить 55-80 кг. для барана та 40-50 кг. для самки.
Порода відома високою плідністю і середній розмір окота становить 3 ягня при народженні або навіть більше в деяких стадах. Середня жива вага ягнят складає 45 кг, коли вбили у віці 6-7 місяців.
Стандарти до породи:
Романівська вівця стандарт зовнішності.
Романівська овечка має стандарт специфікації забарвлення.
Частина I. Зовнішність:
Частина II. Колір специфікації забарвлення:
Маса баранів на класифікацію:
Максимальний вік для класифікації баранів становить 18 місяців. Дані про стандарти допоможуть уникнути помилок при виборі баранів. У будь-якому тваринництві успіх ферми на 30% залежить від того, яка порода тварини.