Розведення равликів у домашніх умовах для початківців

Досить цікавою бізнес-ідеєю з погляду 100% рентабельності порога входу та прибутковості є ферма з розведення равликів. Багато хто навіть не здогадується про високу рентабельність цього бізнесу при мінімальних вкладеннях. Також варто відзначити поки що дуже низьку конкуренцію цього екзотичного бізнесу.

У чому головна особливість високого попиту на м'ясо равликів

Виноградний равлик.

В останні роки особливу популярність набуло розведення виноградних равликів. Зумовлено це тим, що у багатьох країнах Європи виноградний равлик вважається смачним, корисним та екзотичним делікатесом. Звичайно, коштують такі делікатеси досить дорого. У зв'язку з цим з'являється актуальна ідея для бізнесу – розведення виноградних равликів. Але що для цього необхідно, з чого почати і яка вигода, знають далеко не всі.

З дрібних равликів найчастіше у дорогих ресторанах готують рагу, соуси, добавки для супу. Але з великих особин виходять ексклюзивні делікатеси з корисними властивостями для організму:

  1. Для здоров'я чоловіків посилюється потенція.
  2. Для жінок є ефект омолоджування.
  3. Для дітей – зміцнення непрямо хрящових тканин.

Дієтичне м'ясо равликів дуже корисне. Він містить:

  • багато білка (в 1,5 рази більше, ніж куряче яйце);
  • амінокислоти;
  • вітаміни (А, вся група B, Е, К, РР);
  • мікроелементи (кальцій, калій, магній, цинк, лектин, фосфор та мідь).

Також равлики мають сильні антиоксидантні.

У стародавньому Єгипті равлик був символом вічності. Використовуючи свій слиз, вона повністю відновлює пошкодження своєї раковини. Такі регенераційні надздібності не могли бути непомічені. Тут немає ніякої магії все вже науково доведено, секрет у натуральному складі слизу:

  • алантоїн;
  • гліколева кислота;
  • колаген;
  • еластин.

Тому особливі відновлювальні властивості равлика знайшли широке застосування в медицині, косметології та фармацевтичній сфері.

Слиз равлика має унікальні властивості, які дозволяють утримувати вологу, але пропускати повітря. На її основі створюються дорогі, але ефективні бальзами та креми для повного відновлення шкіри при розтяжках, вікових плямах бородавках, акне і навіть опіків чи шрамів.

Плюси мінуси розведення виноградних равликів

5 сантиметрів раковини.

Одна особина за один сезон приносить близько 1кг приплоду - 50 особин з діаметром раковини по 5 см. При цьому витрати на одну особину становлять приблизно 0,25 $ на місяць. Витрата корму на 40 равликів дорівнює 2кг. комбікормової суміші, приготовленої за спеціальним рецептом. До його складу входить подрібнена кукурудза, крейда, сухе молоко та зелень. Закупівельна ціна м'яса виноградних равликів складає 5$ за 1кг. А закупівельна ціна білих равликових яєць може сягати 200$ за 100г.

М'ясо равликів корисніше ніж куряче. Воно не містить жирів та холестерину. А головне має високі смакові показники. У народі м'ясо равлики називають натуральною Віагрою, оскільки воно має властивості підвищення потенції не поступаючись устрицям. На одному квадратному метрі можна вирощувати до 40 равликів. Але деякі професійні фермери застосовують штучне вигодовування та підвищують цей показник до 200шт. на 1м.кв. Період дозрівання молюсків від 6 місяців до 1,5 року. Все залежить від підвиду та ефективності застосування технології інтенсивного вигодовування.

Шляхи реалізації готової продукції

Яйця та м'ясо молюска.

Перед тим, як займатися розведенням виноградних равликів, звичайно ж, необхідно проаналізувати ринки збуту. Як кажуть японці: «Підлога справи зробити, справа – продати!». Всі ваші зусилля будуть марними, якщо отриману продукцію ви не зможете реалізувати. До основних ринків збуту делікатесного м'яса належать:

  1. Ресторани з європейською кухнею, де м'ясо равлики є дорогим делікатесом.
  2. Делікатес.
  3. Компанії, що виробляють заморожені напівфабрикати.
  4. Заморожені напівфабрикати.
  5. Фармацевтичні компанії, які на основі равликового м'яса виготовляють різні препарати, необхідні для нормалізації обміну речовин та омолодження шкіри.
  6. Косметика.

Якщо у вашому окрузі є подібні підприємства, тоді ви можете почати займатися цим бізнесом. В іншому випадку, природно, вам доведеться подумати про способи доставки товарів на великі відстані, можливо навіть експорт до країн Європи чи Китаю.

Технологія вирощування виноградних равликів у домашніх умовах

У майбутнього підприємця є два основні варіанти вирощування в домашніх умовах:

  1. У великому кімнатному акваріумі або пластиковому контейнері на балконі.
  2. Контейнер.
  3. На фермі зробленій у гаражі, у підвалі, у теплиці чи сараї.
  4. Розведення в гаражі.
  5. Ферма на відкритому повітрі.
  6. Ферма.

Перший метод підходить для людей, які мешкають у міських умовах. Також цей метод – відмінний варіант для тих, хто не зовсім впевнений у своїх силах, адже у квартирі можна спробувати розвести невелику кількість равликів, щоб відчути всі «підводні камені» цього процесу. Тестування бізнесу – це дуже важливий крок, який багато хто пропускає. При цьому дуже ризикують своїми інвестиціями. Але фахівці все ж таки рекомендують починати вирощувати молюсків у природних природних умовах.

Для розведення вам знадобиться:

  1. Обладнана площа 20 квадратних метрів.
  2. Спеціальні тераріуми для черевоногих молюсків.
  3. Грунт, удобрений різними корисними елементами.
  4. Корм для вирощування молюсків, гілочки та листя.

Вирощування равликів на м'ясо – це не складний процес, який вимагає контролю. Необхідно підтримувати суворий температурний режим 23 градуси Цельсія, кожні три дні прибирати відходи продуктів життєдіяльності і обов'язково стежити за вологістю ґрунту. Основний корм для равликів – це листя, найкраще з капусти плюс комбікормова суміш. Якщо з цим проблем не виникло, і ви отримали перший прибуток, можна задуматися про повномасштабне розведення молюсків.

Для розведення ферми на відкритому повітрі Вам знадобиться ділянка від 50 квадратних метрів. Бажано, щоби це був сад. Попередньо необхідно подбати про огорожу, щоб равлики не «втікали» до сусідів:) Також варто звернути увагу на ґрунт. Молюски воліють територію з бур'янами або засаджену диким виноградом. Для старту вам знадобляться щонайменше 800 дорослих особин. Купити таку кількість молюсків можна у оптовиків, які продають їх за вагою. Ціна равликів на розплід становить 15 $ за 1 кг (50 особин з раковинами по 5 см). Хоча один равлик можна купити за 0,5 $. За бажання протестувати бізнес-ідею можна зібрати кілька десятків улитом своїми руками у лісі, саду, на дачі тощо. Головне, щоб вибрати великих особин для гарної продуктивності. Діаметр раковини повинен становити 5 см. Молюск є гермафродитом, тобто має чоловічі та жіночі репродуктивні функції.

Культури, які вирощуються на фермі, не повинні бути вищими за 50 сантиметрів. Також ґрунт необхідно регулярно перепалювати та удобрювати (особливо кальцієм), додавати свіжих бур'янів та листя. Не менш важливим завданням є захист від таких шкідників, як жуки, птахи, ящірки, щури і кроти. Додатково поглибіть огорожу в землю на 30см і піднесіть огорожу на 70см над землею, по всьому периметру, щоб запобігти потраплянню на територію гризунів.

Збирання врожаю з молюсків

Урожай у гаражі.

Зручніше збирати врожай у мокру погоду. Для цього попередньо варто розкласти листи шиферу, де і збиратимуться молюски.

Молюсків збирають лише після досягнення зрілості. Визначити це можна по краю підошви (коли вона стає твердою, равлик більше не зростатиме). Збір виконують щотижня, як правило, навесні чи восени. Після цього черевоногих необхідно протягом семи днів протримати в клітині, щоб їхня система травлення повністю позбулася ґрунту. Молюсків не годують і не напувають. При температурному режимі +4 градуси і достатній прохолоді вони можуть проіснувати протягом 2 місяців. Потім достатньо лише упаковати мушлі в коробки або сітчасті мішки, виставивши на продаж.

Поголів'я у 50 тисяч черевоногих дає м'яса на одну тонну. Таким чином, за ринкової ціни 5$ за кілограм ви отримуєте чистий прибуток у 400 тисяч (вже за мінусом витрат). Рентабельність бізнесу легко сягає 100%.

ua ru