Догляд та розведення шиншил у домашніх умовах як бізнес

Зміст шиншил будинку – непогана ідея для додаткового бізнесу. Таке заняття не потребує постійної зайнятості, але швидко виходить на окупність бізнесу.

Шиншили – милі та ласкаві звірята, працювати з ними приємно у всіх відносинах, адже вони відрізняються доброзичливим характером і не вимагають особливих умов догляду. Для їх комфортного утримання потрібно небагато: годування один раз на день і періодичне прибирання клітини.

Дві стратегії бізнесу на вирощуванні шиншили в домашніх умовах

Шиншилла.

Шкірки шиншили або живою вагою охоче купують хутряні аукціони та хутрові господарства у кількості від 10 шт. і більше. Наприклад, за 1 живу шиншилу в вибійному віці 7-8 місяців дають від 20 $. Ця ціна може бути набагато вищою у разі розведення білих або інших породистих видів. Шкірки коштують дорожче, деякі умільці можуть заробити у цьому бізнесі більше. Тим більше, що м'ясо у шиншил – дієтичне. Їм лікують туберкульоз, а при склерозі воно просто незамінне.

Висока вартість виробів із шиншил обумовлена ​​фізіологічними особливостями хутра. У звичайному хутрі з однієї волосяної цибулини росте тільки одна волосинка, а в шиншили - 60-80 найтонших (12-14 мікрон) павутиноподібних волосків. Така конструкція є ідеальним вітрозахистом із зовнішнього боку і чудовим утеплювачем із внутрішнього.

Розведення шиншил як бізнес вигідне чи ні

Спробуємо підрахувати видаткову та прибуткову складову бізнесу. У розведенні шиншил у вас є лише 3 основні статті витрати:

  1. Початкові вкладення на придбання тварин. Одна шиншила на розплід коштує в середньому від 30 до 50 $. Помножуємо цю суму на кількість звірків, з якої ви плануєте стартувати, та отримуємо суму початкового вкладення.
  2. Облаштування місця проживання. На 2 квадратних метрах можна містити 20 особин і це з урахуванням коридорчиків між клітинами. Кожній матці шиншиллі старше трьох років знадобиться власна клітина, щоб забезпечити гарне самопочуття особини та відмінну якість хутра, адже це і є запорука вашого успішного бізнесу. Клітини можна зробити самому, тоді вони коштуватимуть символічну суму.
  3. Регулярні витрати на утримання та харчування. Враховуючи невелику вагу звірка, витрати на їжу також не виглядають страшними. Їсть шиншила 1 раз на день (переважно рослинний та сухий корм). Деякі фермери додають до раціону спеціальний комбікорм для підвищення поживності та покращення якості хутра. У середньому харчування однієї шиншили на рік коштує близько 240$, за цей час вона принесе потомство, яке не просто окупить весь зміст, але й дасть вам можливість отримати відчутний прибуток.
Шуба.

Розмножуються шиншили значно гірше за кроликів. В одному посліді зазвичай буває 2-3 малюки. Але даний факт робить шиншилову шубу значно дорогою за менших витрат на утримання. На 1 шубу із шиншили потрібно 100 шкірок в середньому. Вагітність самки триває від 110 до 115 днів, причому ще 7 тижнів знадобиться малюкам, щоб підрости і стати самостійними. Весь цей час дитинчата залишаються з мамою. Після цього можна відсаджувати. А у віці 7-8 місяців можна знімати шкірки.

Корисна порада! За 1-2 місяці до забійного віку бажано знизити температуру до +5 градусів у приміщенні, де мешкають шиншили та посилити інтенсивність їх годування. Це суттєво вплине на густоту та товарну якість шкірки.

Скільки шиншил треба для розведення? Розмір своєї ферми та кількість звірків ви можете визначити самостійно залежно від площі приміщення, яке ви маєте, та своїми можливостями. Одна людина може обслужити до 500 шиншил. Якщо ви хочете більшої кількості особин, то доведеться подбати про залучення додаткових співробітників.

Умови для полігамного розведення шиншил

Система клітин.

Шиншили – невибагливі створіння, але це не означає, що вони зовсім не вимагають уваги. Основні правила щодо побутового догляду за шиншилою виглядають наступним чином:

  • годівля, заміна води та прибирання клітин відбувається щодня (достатньо 1 раз на день);
  • щотижня потрібно міняти тирсу, яка є підстилкою клітини;
  • 1 раз на місяць необхідно просіювати та прожарювати пісок, який дуже важливий. У піску звірята купаються та чистять хутро.
  • кожні півроку варто виконувати загальну дезінфекцію та прибирання приміщень, де знаходяться шиншили.

Під час створення шиншилової ферми варто звернути увагу на те, щоб у приміщенні було завжди чисто, тепло і сухо. Також треба обов'язково подбати про доступ свіжого повітря до звірят, але не допускати протягів.

Так само важлива клітина для полігамного розведення шиншил. Це ціла система, у якій має бути все продумано. Наприклад, ванни з піском не повинні бути пов'язані один з одним і поставлені окремо в кожну секцію. Таку систему клітин краще купувати на коліщатках, щоб було зручніше робити чистку поза приміщенням для розведення.

Доглядом шиншил можуть займатися навіть школярі. Утримувати їх можна і в міській квартирі, якщо ви не плануєте багато особин. З хорошого варто також відзначити, що шиншили не линяють залежно від сезону, їхнє хутро завжди чудової якості. Він завжди готовий до реалізації будь-якої пори року.

Для полігамного розведення шиншил зазвичай беруть таке співвідношення: на одного самця набувають від 2 до 4 самочок.

Важливо! Не можна руйнувати «робочу» сім'ю. Звірятка переносять це болісно, ​​а ви можете не отримати бажаний результат. Також вкрай небажано схрещувати споріднених тварин. Це призводить до їхнього неминучого виродження.

Нашийник для полігамного розведення шиншил

Нашийник.

При полігамному розведенні шиншил важливо дотримуватися ще однієї умови: на шию кожній самочці надягається спеціальне кільце-нашийник. Так самка не залишатиме межі клітини, а самець у свою чергу зможе вільно переміщатися від самки до самки.

Вартість такого нашийника знаходиться в межах 1-1,5 $. Виготовляють його із пластику. Нашийник можна використовувати багато разів, при цьому він не завдає незручностей тваринам.

Цікавий факт! У природі шиншили утворюють, як правило, моногамні пари. Таким же способом їх можна розводити і в домашніх умовах, хоча досить важко це виконати у промислових умовах, оскільки кількість самочок зазвичай перевищує кількість особин. У зв'язку з цим, буває досить складно підібрати пару кожному самцю, що нудьгує.

Чи можна їсти м'ясо шиншили?

М'ясо тушка.

Так, шиншилу можна їсти після того, як її правильно приготувати. Шиншили - травоїдні гризуни, як і кролики. Люди вживають у їжу травоїдних тварин із незапам'ятних часів. М'ясо шиншил ніжне і напрочуд смачне.

В Аргентині готують шиншил так само, як і віскачу, що належить до сімейства шиншил. Його м'ясо вважається делікатесом у цій частині світу. М'ясо шиншили трохи схоже на свинину, але набагато ніжніше. Воно схоже на морську свинку за смаком і тим, що обидва досить жирні, як качине м'ясо.

У Португалії кухарі-новатори навіть придумали чудові рецепти, такі як шиншила по-португальськи, яка являє собою рагу з м'яса шиншили, перцю, часнику, орегано, цибулі та помідорів у ароматний соус, що підкреслює землистий смак м'яса.

Країни Південної Америки, де проживає значна популяція шиншил, практично всі використовують шиншил у своїх пропозиціях меню делікатесів. Наприклад, популярні американські ресторани El Baqueano в Сан-Тельмо та El Hornero (розташовані на околиці Великого Буенос-Айреса в Гонсалес-Катан). Відомо, що в останньому подають смачну тушковану скроню, і люди приїжджають сюди здалеку, щоб спробувати ці ласощі.

М'ясо шиншили багате на білок і корисне для здоров'я. Харчова цінність м'яса шиншили вища, ніж ви думаєте. Більшість шиншил важать до 500 грамів, а приготоване м'ясо шиншил може дати вам майже 60 грамів нежирного білка. Іншими словами, це може бути чудовим способом накачати м'язи!

Рецепт як приготувати м'ясо шиншили в маринаді

Готова страва.

Рецепт приготування шиншили як готують в елітному ресторані El Baqueano у Сан-Тельмо. Він знаходиться у найстарішому районі Буенос-Айреса. Рестораном керують шеф-кухар Фернандо Ріварола та його дружина та сомельє Габріела. Останні три роки він входить до списку 50 найкращих ресторанів Латинської Америки за версією журналу San Pellegrino.

Там тушку шиншили спочатку маринують у спеціальному іспанському соусі «A la escabeche» — це метод маринування та приготування шматка м'яса чи риби у суміші олії та кислоти, зазвичай оцту. Рецепт був привезений до Латинської Америки з Іспанії та адаптований для використання з місцевим м'ясом. Сам Фернандо простежив походження цієї страви до її витоків в Іспанії, де він удосконалив її, працюючи у тісній співпраці з сім'єю, яка спеціалізувалася на ескабеші.

У вдосконалений рецепт Фернандо включає біле вино — можна використовувати будь-яке вино, але він надає перевагу поєднанню смаків при додаванні білого — що допомагає пом'якшити м'ясо, а також збалансувати сильну кислотність лікеру ескабечі. Він також виключив маринування м'яса перед приготуванням. Це було традиційно необхідно лише в минулому, коли мисливці виїжджали на кілька днів, а м'ясо набувало набагато інтенсивнішого смаку та запаху.

Після добової витримки м'яса в маринаді A la escabeche його слід протушкувати протягом 100 хвилин при температурі 200 градусів за Цельсієм. Традиційно м'ясо шиншили або вискачу гасилося на вогнищі на диску для орання полів.

Готова страва подається із соусом а-ля португальська. Тушкований перець, цибуля та помідори створюють солодку, насичену основу для скроні, а часник і орегано допомагають надати м'ясу трохи землістий смак.

Багато джерел доходу з однієї домашньої ферми

Можна постаратися знайти ресторани з Аргентинської, Південноамериканської, Португальської або Іспанської кухнею та запропонувати їм свої поставки тушки шиншили для отримання додаткового суттєвого доходу з домашньої ферми.

У середньовіччі хутряні вироби із шиншили дозволялося носити лише королям. Згодом це хутро стало доступним і для середнього класу. Наприкінці XIX століття це призвело до повного винищення звірів у Латинській Америці. Сьогодні в дикій природі шиншила дуже рідко зустрічається, але в неволі чудово розлучається.

Як видно, розведення шиншил – це легкий та нескладний процес. Попит на їхнє хутро постійно зростає, тому зі збутом готових шкірок у вас не буде проблем. В інтернеті повно оголошень закупівельників. За кілька місяців ви не тільки повернете собі всі вкладені кошти, а й отримаєте значний прибуток, тому бажаємо вам успіху, а також гарного збуту гарних особин!

ua ru