Як правильно вирощувати вислобрюхих в'єтнамських свиней, щоб справа була прибутковою? В'єтнамські свині – це не новинка на м'ясному ринку. Багато домашніх господарств мають досвід вирощування в'єтнамських свиней, але багато хто залишився незадоволеним цією породою, незважаючи на всі її переваги.
Домашня вислобрюха в'єтнамська свиня в нашій культурі споживання – це не просто нова порода для домашніх господарств, а новий вид сільськогосподарських тварин, який потребує зовсім іншого підходу до технології вирощування. І якщо вирощувати в'єтнамських поросят, так само як і звичайних, швидше за все нічого хорошого з цього не вийде. З огляду на дані факти слід повністю переглянути стратегію економіки свинарства.
Спочатку необхідно визначити явні переваги перед традиційними породами свиней, їх особливості та недоліки. Після цього стає очевидно, що це інший тип сільськогосподарських тварин і традиційному підході немає жодного економічного сенсу. Але якщо акцентувати зусилля на перевагах в'єтнамської породи, терміни окупності кормів та досягнення позитивних фінансових результатів будуть у рази коротшими.
Спробуємо розібратися та порахувати, наскільки вигідно вигодувати вислобрюху в'єтнамську свиню та як її виростити, щоб отримати максимальний прибуток від вкладених коштів та сил.
Одна з головних проблем, яка розчарувала свинарів у в'єтнамських свинях – це міфи та перебільшення переваг. Продавці вислобрюхих поросят надто прикрасили їх з метою збільшення продажу молодняку за завищеними цінами. Очікування фермерів не виправдалися, а головне спотворена інформація завадила їм одразу розпочати діяти раціонально за іншою технологією. У бізнесі достатньо лише одного хибного показника і доведеться змінювати цілу стратегію. Тому перше, що потрібно зробити в нашому аналізі бізнес-ідеї – це розвіяти міфи і спертися лише на факти:
Завдяки достовірній інформації тепер можна правильно оцінити перспективи бізнес-ідеї.
Вирощувати в'єтнамських свиней більше 4-5 місяців – не рентабельно. Забивати їх краще за ваги 25-35кг. У такому віці їхнє м'ясо до смаку ні чим не відрізняється від дорослих особин. Воно містить менше жиру, а туша майже без сала.
Проаналізуємо можливості бізнесу, розведення в'єтнамських свиней виділивши їх основні переваги в порівнянні зі звичайними свинями:
З огляду на основні переваги в особливостях породи відразу можна зробити висновки, що технологія розведення будуватиметься на кількості, а не на якості. Тобто, головне не вага, а кількість голів. Тим більше, що вислобрюхі в'єтнамські свині дуже плідні. Про це говорить навіть їхня вислобрюха геометрія тіла. Вони створені від природи для виношування великої кількості потомства.
Самка наводить 10-20 поросят. Тільки в першому виводку від 5-ти шт. Відлучення поросят слід робити через 50 днів після опоросу. Після чого самка через 7-12 днів знову в полюванні та готова до парування. Деякі господарства практикують більш раннє відлучення - в 35 днів. Але в такому випадку маленьким поросятам потрібно ще деякий час додавати до раціону молоко.
З цих показників слід збудувати стратегію бізнесу. Міні ферма з розведення в'єтнамських свиней у домашніх умовах, кожні 4 місяці виробляє щонайменше по 10 готових до забою поросят. Для цього достатньо одного кнура і 2 свиноматки. Компактний кнур, який не вимагає багато місця, корму та особливих умов – це також суттєва перевага у свинарстві. Тим більше, що штучне запліднення – неможливо навіть для невеликих ферм.
Вихід м'яса у вислобрюхих в'єтнамських свиней набагато кращий, якщо їх передзабійна маса не перевищуватиме 35 кг. Середньостатистичний порося у віці 4 місяці має вагу 30 кг. Витрата комбікорму за цей час становить 80 кг (по грошах максимум 15$) на одного 30-ти кілограмового порося.
Після вибою залишається туша вагою 20 кг (це без нутрощів і без голови, яка важить 3кг). З туші молодого порося виходить до 15 кг м'яса.
Фактично кожні 4 місяці одна міні-ферма, де 2 свиноматки та 1 кнур дають по 150кг м'яса найвищої якості! Плюс додаткові та затребувані свинячі продукти: голова, кістки, серце, печінка, нирки, трохи беконного сала та жир.
Такий обсяг продукції можна реалізувати за своїми знайомими менш як за місяць. Але якщо попит буде зростати, варто збільшити кількість самок на домашній фермі.
Багато цікавить питання: «А чи можна схрещувати в'єтнамську свиню зі звичайною свинею?». Схрестити цілком вдасться, але нічого хорошого з цього не вийде. Наприклад, якщо в'єтнамський кнур прокриє Ландрасовську свиню, то вийде свинка значно меншого розміру, ніж «Ландрас» і з більшою кількістю сала. Незважаючи на те, що «Ландрас» - це беконна порода. Особливо багато сала по відношенню до м'яса вийде, якщо схрещувати азіатських кнурів з «Білими» свиноматками. Так що поєднати переваги різних порід свинок не вийде. Робочу концепцію бізнесу не варто ускладнювати, її легко розвивати.