Розведення вислобрюхих в'єтнамських свиней в домашніх умовах

Як правильно вирощувати вислобрюхих в'єтнамських свиней, щоб справа була прибутковою? В'єтнамські свині – це не новинка на м'ясному ринку. Багато домашніх господарств мають досвід вирощування в'єтнамських свиней, але багато хто залишився незадоволеним цією породою, незважаючи на всі її переваги.

Вірний підхід до технології вирощування в'єтнамських свинок

В'єтнамські поросята їдять.

Домашня вислобрюха в'єтнамська свиня в нашій культурі споживання – це не просто нова порода для домашніх господарств, а новий вид сільськогосподарських тварин, який потребує зовсім іншого підходу до технології вирощування. І якщо вирощувати в'єтнамських поросят, так само як і звичайних, швидше за все нічого хорошого з цього не вийде. З огляду на дані факти слід повністю переглянути стратегію економіки свинарства.

Спочатку необхідно визначити явні переваги перед традиційними породами свиней, їх особливості та недоліки. Після цього стає очевидно, що це інший тип сільськогосподарських тварин і традиційному підході немає жодного економічного сенсу. Але якщо акцентувати зусилля на перевагах в'єтнамської породи, терміни окупності кормів та досягнення позитивних фінансових результатів будуть у рази коротшими.

Спробуємо розібратися та порахувати, наскільки вигідно вигодувати вислобрюху в'єтнамську свиню та як її виростити, щоб отримати максимальний прибуток від вкладених коштів та сил.

Розведення в'єтнамської вислобрюхої свині як бізнес

Домашня ферма вислобрюхих в'єтнамських свиней.

Одна з головних проблем, яка розчарувала свинарів у в'єтнамських свинях – це міфи та перебільшення переваг. Продавці вислобрюхих поросят надто прикрасили їх з метою збільшення продажу молодняку ​​за завищеними цінами. Очікування фермерів не виправдалися, а головне спотворена інформація завадила їм одразу розпочати діяти раціонально за іншою технологією. У бізнесі достатньо лише одного хибного показника і доведеться змінювати цілу стратегію. Тому перше, що потрібно зробити в нашому аналізі бізнес-ідеї – це розвіяти міфи і спертися лише на факти:

  1. В'єтнамські поросята за місяць набирають 10 кг – НЕПРАВДА! За 5 місяців найбільше порося з виводка ледве досягає 45 кг. А в перший місяць життя його вага становить лише 5кг. Вагу 10 кг вони набирають не раніше ніж за 60 днів. У 3 місяці - вага становить 20-23кг. В'єтнамські вислобрюхі свині набирають забійну вагу в 4 місяці - це 35кг в середньому. До більшої ваги їх утримувати не раціонально та не рентабельно! Незважаючи на те, що вислобрюха в'єтнамська свиня в 6 місяців важить 50кг, а в 7 місяців важить 60кг. Через рік утримання вага сягає 100кг. Для порівняння "Естонська Беконна" порода набирає 100 кг ваги за 6 місяців. А в 4 місяці «Естонська Беконна» важить 40кг, але м'ясо ще надто молоде для вибою. Воно і за смаком і якістю у такому віці поступається в'єтнамці.
  2. Основним раціоном є трава, тому їх дуже дешево годувати – НЕ ПРАВДА! Траву вони люблять, але для гарного приросту м'яса потрібний повноцінний комбікорм. В'єтнамські свині з'їдають менше комбікорму, ніж звичайні, але й щоденне приріст ваги у них у період відгодівлі менше – 400г/добу. Для порівняння порода-важковаговик «Німецький Ландрас» у період відгодівлі дає приріст 863г./сутки. Але кормовий коефіцієнт (співвідношення кількості витраченого корму для отримання 1 кг приросту живої маси) у Німецького Ландраса трохи гірший: 2,69 кг корму, проти в'єтнамки 2,55 кг на 1 кг приросту живої маси.
  3. У вислобрюхих азіатських свиней сильний імунітет і вони, стійкіші до хвороб – це вже, щоправда. Але профілактику від глистів потрібно проводити, як і всім іншим видам «п'ятачкових». Крім того, вони схильні до депресії при поганому догляді у свинарнику.
  4. Рання статеве дозрівання – це неповна, правда. З одного боку свинки в 3 місяці готові до спарювання, але хороше і міцне потомство можна отримати тільки коли вони важитимуть не менше ніж по 25-30 кг. А це не раніше, ніж за 4 місяці.
  5. М'ясо в'єтнамських свиней майже не містить сала – НЕ ПРАВДА! Сала у них достатньо при вазі 50-60 кг (на 2-3 пальці), хоч і на смак – воно чудове. Але на сало їх вирощувати нерентабельно. Про це докладніше.

Завдяки достовірній інформації тепер можна правильно оцінити перспективи бізнес-ідеї.

Як правильно розводити в'єтнамських свиней у домашніх умовах

Вирощувати в'єтнамських свиней більше 4-5 місяців – не рентабельно. Забивати їх краще за ваги 25-35кг. У такому віці їхнє м'ясо до смаку ні чим не відрізняється від дорослих особин. Воно містить менше жиру, а туша майже без сала.

Проаналізуємо можливості бізнесу, розведення в'єтнамських свиней виділивши їх основні переваги в порівнянні зі звичайними свинями:

  1. Ранній забійний вік. Протримавши поросят 4 місяці, вже можна отримати перший прибуток. Цей фактор суттєво впливає на темпи виробництва готової продукції.
  2. Невеликі витрати на корм. Прекрасний показник кормового коефіцієнта під час відгодівлі. Він краще, ніж у найбільших порід свиней. В'єтнамські свині хоч і всеїдні, але траву та сіно люблять більше, ніж звичайні поросята. Відмінною рисою технології є режим харчування. Травна система вислобрюхих азіатських свиней продуктивніша проти звичайними свинями. Це зумовлено їхньою анатомією: шлунок меншого розміру, а кишечник меншого діаметра. Тому їм потрібне додаткове підживлення (взимку – 3 рази на день, влітку – 2). У підживлення входять переважно сіно, кабачки або гарбуз. Влітку може бути ще зелена трава. З іншого боку, в режимі харчування не можна допускати переїдання, інакше буде перевитрата комбікорму та підвищений приріст сала.
  3. Високий імунітет. Це підтвердить кожен свинар. На здоров'я цих свинок ще ніхто не скаржився, чого не можна сказати про багато інших пород.
Свиноматка та молодняк.

З огляду на основні переваги в особливостях породи відразу можна зробити висновки, що технологія розведення будуватиметься на кількості, а не на якості. Тобто, головне не вага, а кількість голів. Тим більше, що вислобрюхі в'єтнамські свині дуже плідні. Про це говорить навіть їхня вислобрюха геометрія тіла. Вони створені від природи для виношування великої кількості потомства.

Самка наводить 10-20 поросят. Тільки в першому виводку від 5-ти шт. Відлучення поросят слід робити через 50 днів після опоросу. Після чого самка через 7-12 днів знову в полюванні та готова до парування. Деякі господарства практикують більш раннє відлучення - в 35 днів. Але в такому випадку маленьким поросятам потрібно ще деякий час додавати до раціону молоко.

З цих показників слід збудувати стратегію бізнесу. Міні ферма з розведення в'єтнамських свиней у домашніх умовах, кожні 4 місяці виробляє щонайменше по 10 готових до забою поросят. Для цього достатньо одного кнура і 2 свиноматки. Компактний кнур, який не вимагає багато місця, корму та особливих умов – це також суттєва перевага у свинарстві. Тим більше, що штучне запліднення – неможливо навіть для невеликих ферм.

У якому віці раціонально різати в'єтнамську свиню?

Вбивчий вік свиней.

Вихід м'яса у вислобрюхих в'єтнамських свиней набагато кращий, якщо їх передзабійна маса не перевищуватиме 35 кг. Середньостатистичний порося у віці 4 місяці має вагу 30 кг. Витрата комбікорму за цей час становить 80 кг (по грошах максимум 15$) на одного 30-ти кілограмового порося.

Після вибою залишається туша вагою 20 кг (це без нутрощів і без голови, яка важить 3кг). З туші молодого порося виходить до 15 кг м'яса.

Фактично кожні 4 місяці одна міні-ферма, де 2 свиноматки та 1 кнур дають по 150кг м'яса найвищої якості! Плюс додаткові та затребувані свинячі продукти: голова, кістки, серце, печінка, нирки, трохи беконного сала та жир.

Такий обсяг продукції можна реалізувати за своїми знайомими менш як за місяць. Але якщо попит буде зростати, варто збільшити кількість самок на домашній фермі.

Багато цікавить питання: «А чи можна схрещувати в'єтнамську свиню зі звичайною свинею?». Схрестити цілком вдасться, але нічого хорошого з цього не вийде. Наприклад, якщо в'єтнамський кнур прокриє Ландрасовську свиню, то вийде свинка значно меншого розміру, ніж «Ландрас» і з більшою кількістю сала. Незважаючи на те, що «Ландрас» - це беконна порода. Особливо багато сала по відношенню до м'яса вийде, якщо схрещувати азіатських кнурів з «Білими» свиноматками. Так що поєднати переваги різних порід свинок не вийде. Робочу концепцію бізнесу не варто ускладнювати, її легко розвивати.

ua ru