Розведення страусів це ремесло, яке набирає популярності більш ніж у 100 країнах світу. Інтерес до страусів цілком очевидний. Фермери люблять страуса за гарний приріст м'яса, за великі яйця, безвідходне виробництво та широкий асортимент продукції, яку отримують, вирощуючи цього птаха. Скільки коштують продукти зі страуса? Основний інтерес до розведення сучасних страусів викликає його м'ясо та велике яйце. У світі, який віддає перевагу здоровій їжі, корисне страусине м'ясо відповідає всім вимогам дієтологів. Варто зазначити, що страусина шкіра також використовується для пошиття куртки, сумки та взуття.
У всіх ресторанах страви зі страусиних яєць вважається делікатесом, тоді як яєчна шкаралупа використовується для декоративних цілей. Страусові пір'я, як і раніше, популярні в модних бутіках, як і сто років тому. Страус у сільському господарстві нашого регіону, здається, є дуже незвичайним явищем для звичайного фермера. Цей факт визначає ще дуже жорстку конкуренцію на ринку страусиного м'яса. Багато хто не знає, що це дуже перспективне підприємство, яке не лише забезпечить високий прибуток, але й навчає людину з деякою новою, корисною інформацією про життя страусів. Тому, як завжди, перші будуть кращими і досвідченими. Якщо ви розглядаєте страусину ферму як підприємство, вам буде цікаво прочитати цю статтю.
Вага дорослого страуса 120кг.-140кг. іноді сягає 160кг. зростання 2,7 метра. З одного птаха виходить 40% чистого виходу м'яса (45-55 кг страусиної туші). Вартість м'яса в супермаркетах від 17$ за кілограм.
І відразу логічне питання, скільки їсть страус? Щоденне споживання корму дорослого птаха 3кг. (Страус із зоології класифікується як всеїдна тварина). Страус готовий до вибою у віці 10-14 місяців. Одна страусова самка зносить до 80 яєць за сезон. Яйце страуса коштує від 15 $ за 1кг. у роздробі.
Запліднення яєць становить 90%. Вага яйця 1,5 кг.-1,8 кг. Товщина шкаралупи 0,5см. Вага пташеня, що вилупилося, більше 1кг. Рядок інкубаційного періоду 40 днів. За один рік з одного страуса фермера отримують не менше 40 голів потомства (враховуючи відсоток заплідненості яєць, вилупки та виживання пташенят) при тому, що продуктивність страусів триває до 30 років.
З одного дорослого птаха виходить 1,5кг. Пір'я причому 0,5кг. складають довгі красиві для модної індустрії, а решта пір'я можете реалізовувати виробникам подушок, ковдр, пуховиків та інше. Якщо ви хочете розпочати свій власний сільськогосподарський бізнес з розведення страусів, Вам важливо враховувати деякі фактори, які необхідно знати насамперед. Ця стаття, безумовно, допоможе вам досягти успіху в цьому типі підприємства.
Скільки коштує яйце страуса? Відносно не дорого, 15 доларів за штуку. Вміст страусиного яйця на вигляд мало чим відрізняється від курячого. Головна відмінність це розмір і смакові якості. Одне страусине яйце замінює два десятки курячих. Щоб приготувати яйце, знадобиться гострий і тонкий інструмент для того, щоб акуратно зробити невеликий отвір, через який необхідно витягти вміст яйця на сковорідку. Додайте цибулю, сіль, перець, а під кінець сир і трохи помідорів. Акуратно витягайте зі шкаралупи білок та жовток, якщо ви хочете використовувати шкаралупу яйця для подальшої обробки на сувенірну продукцію або елементи декору.
На смак яєчня зі страусиного яйця має солодкуватий присмак, має невеликі відмінності в порівнянні з курячою яєчнею. Страусячі яйця можна зварити, але для цього вам знадобиться близько двох годин. Сраусине яйце величезне і має товсту шкаралупу (0,5см.), тому його треба добре проварити. Варені яйця страусині можете фарширувати, різати на кубики і додавати в салати. Таке велике яйце краще готувати для гостей, у нього багато поживних властивостей і самому його не з'їсти.
Вартість м'яса страуса доступна за ціною від 17 доларів за кілограм. А на смак нагадує пісну яловичину з низьким вмістом жиру та холестерину, а також із високим вмістом кальцію, білка та заліза. Сире м'ясо на колір темно-червоне або вишнево-червоне, трохи темніше, ніж яловичина. М'ясо страуса вважається делікатесом і описується дегустаторами як м'ясо, яке має солодший і багатіший смак, ніж інші види м'яса. Воно користується популярністю в європейських ресторанах і стає все популярнішим у нас. М'ясо подається в різних видах: прем'єр-стейки, філе, ковбаси, котлети, жарке та нарізане кубиками. Може служити замінником у кулінарних рецептах до яловичини, свинини, баранини, індички, курки, тобто практично в будь-якому рецепті.
Багато дієтологів призначають страусине м'ясо для своїх клієнтів замість іншого м'яса, тому містить мало жиру, який забиває артерії і може призвести до хвороби серця та атеросклерозу. Таке м'ясо містить менше жирів навіть у порівнянні з куркою та індичкою, і звичайно менше жирів та холестерину, ніж у яловичини. Практично все м'ясо страуса йде від ніг, стегон та спини. Страус має м'ясну грудку, як у курки та індички. Страус має жир, але він збирається за м'язами і легко видаляється в процесі обробки. А м'ясо не має мармурового вигляду та жирових прошарків як у яловичини. Страус жир широко використовується в медицині та косметології.
Таблиця цінності страусиного м'яса порівняно з іншими тваринами:М'ясо птиці | Калорії | Білки м. | Жир р. | Холост мг. | Кальцій мг. |
Страус | 97 | 22 | 2 | 58 | 5 |
Куриця | 140 | 27 | 3 | 73 | 13 |
Яловядина | 240 | 21 | 15 | 77 | 9 |
Бараніна | 205 | 22 | 13 | 78 | 8 |
Свинина | 275 | 24 | 19 | 84 | 3 |
Після того як Ваша страусина ферма створилася і почала працювати, необхідно скласти бізнес план подальших дій. Основний продукт, який ви вироблятимете це м'ясо. Знайдіть шляхи реалізації страусиного м'яса у вашому регіоні. Звертайтеся як до роздрібних покупців, так і до продуктових магазинів.
Скільки повзи можна отримати від страуса? Крім м'яса ви отримуєте зі своєї ферми такий продукт як пір'я. Гарне довге пір'я продавайте в роздріб, а інші часто закуповують на постійній основі виробники пухових виробів. Зі страусиного пір'я традиційно популярні декоративні матеріали для одягу та інтер'єру. Вони мають великий попит під час підготовки до всесвітньо відомого Бразильського карнавалу.
Згодом ферма зможе виробляти такий цінний продукт, як страусина шкіра. Вам треба докласти невеликих зусиль, щоб навчитися правильно вичинити її зі страусів. А шляхи реалізації шкіри довго шукати не потрібно, наприклад, розішліть пропозиції взуттєвим, меблевим та швейним фабрикам. Тонка і водночас міцна страусина шкіра, дуже цінують виробники шкіряних виробів. Вона дуже добре піддається обробці під час виробництва. У віці 10-14 місяців страусина шкіра набуває кращих якостей. Шкіра страуса за якістю можна порівняти з такими дорогими, як шкіра слона і крокодила шкіри. Її головною особливістю є зносостійкість. М'яка та гнучка шкіра є відмінним матеріалом для взуття, галантереї та одягу. Вартість 1,2-1,5 кв. м шкіри може компенсувати всі гроші, витрачені на птаха.
Страуси живуть в Африці, Австралії, на Близькому Сході, в Передній і Центральній Азії, в Індії і навіть на півдні Східної Європи. Чорний африканський страус найпопулярніший у наших регіонах. Такі страуси швидко пристосовуються до нашого клімату. Вони почуваються добре в зимовий період при температурі повітря -20°С. Птах також швидко адаптуватися до нових місць та людей. Великий нелітаючий птах, який може розвивати швидкість до 55 км/год. У дикій природі стада страусів перебувають у кількості до 50 птахів. За зологією страуси полігамні.
Скільки самок потрібно одному страусу? У страусиних стадах на одного самця припадає близько семи самок. Крила страуса не використовуються для польоту, але мають досить великий розмах близько двох метрів. Як і всі безкілеві види, страус не має жовчного міхура. Страуси можуть терпіти широкий спектр температур. У більшій частині свого довкілля, різниця температур між денною і нічною зоною доби дорівнює 35 градусів за Цельсієм. Механізм контролю температури страуса є більш складною системою, ніж у інших птахів та ссавців. Страус, коли стоїть, використовує голу шкіру верхньої частини ноги та боки, які можуть бути покриті пір'ям крил або оголені залежно від коливань температури навколишнього середовища. Страуси мають дуже сильні ноги, які можуть бути смертельно небезпечними.