Висока врожайність капусти на невеликій ділянці землі

Білокачанна капуста – лідер серед овочів за видами кулінарних страв, які можна з неї приготувати. Капусту можна: варити, тушкувати, смажити, пекти, квасити, консервувати, солити та вживати у сирому вигляді у різних салатах. Капуста має важливу перевагу в порівнянні з іншими овочами варто відзначити відмінну легкість і транспортабельність.

Успіх прибуткового вирощування капусти на 50% залежить від сорту

Косити капусту

Тривалість зберігання капусти суттєво підвищили сорти-гібриди, які зберігаються до наступного врожаю. Тепер завдяки сортам та гібридам населення забезпечене капустою цілий рік. Агротехніка білокачанної капусти досить проста і не вибаглива (за наявності поливу для підтримки вологи в грунті). А про корисні властивості, кількість вітамінів та мінералів, що містяться в капусті, знає кожен і реклама тут не доречна.

Середня врожайність капусти при традиційному вирощуванні знаходиться в межах 50-100 тонн з одного гектара. Агротехніка відома з давніх-давен. Прогрес століттями удосконалював її новою сільгосптехнікою. Але як не парадоксально, рентабельність кожного гектара землі знизилася через витрати на пально-мастильні матеріали для прогресивної сільгосптехніки. Тому при невеликій кількості землі треба наголошувати на рентабельності інвестицій. Але дохід залежатиме насамперед від бажання працювати в даній сфері, від обсягів виробленого продукту.

Вирощування капусти у відкритому ґрунті

Вирощування капусти

Капуста холодостійка і може витримувати короткочасні заморозки до -3 градуси. Але все ж сприятлива температура для великих врожаїв знаходиться в межах плюс 15-18 градусів. Агротехніка вирощування капусти потребує контролю вологи. Це головна складність в агротехніці, від якої найбільше залежить прибуток цього бізнесу.

Слід активно поливати капусту під час зав'язування її голівки. Тоді вологість ґрунту має бути не нижче 70%. Але надлишок вологи (понад 85%) може зіпсувати якість овочів і навіть знизити врожайність. При поганій аерації ґрунту згнивають коріння та листя. Різкі перерви між поливами призводять до розтріскування головок.

Технологія вирощування капусти:

Вимоги до ґрунту:

  1. Городний ґрунт. Восени можна внести гній, компост чи торф. Розрахунок – 4кг. на квадрат. Ділянка добре переорана.
  2. Вологість важлива для овочів. Піщаний ґрунт – не підходить. Якщо вологи в регіоні не вистачає, потрібний штучний полив.
  3. Кожні 2-3 роки овоч переносимо на інше місце. Добре росте після томатів, огірків, бобових, цибулі, коренеплодів.

Посадка розсади капусти:

  1. Капусту вирощують через розсаду. Сходи з'являються через 3-4 дні за кімнатної температури (+20°C). Умови – помірний полив та тривалий світловий день (доведеться досвічувати розсаду лампами).
  2. Технологія посадки капусти потребує ретельної підготовки. Потрібно відсортувати слабкі паростки і залишити тільки з товстими стеблами (4мм в діаметрі) і темно-зеленим листям (по 4-6 шт. в паростку).
  3. Висадка розсади капусти виконується у першій декаді травня за похмурою погодою або наприкінці другої половини світлового періоду доби. На один гектар має припадати не більше 30-35 тисяч паростків. За більшої густоти не вдасться отримати головки по 3-4 кг.
  4. Саджанці готові до висадки у відкритий ґрунт, коли мають 4-6 листочків. Перед цим важливо загартувати розсаду, періодично виставляючи її надвір. На кілька годин.
  5. Терміни висадки залежать від сорту. Ранню капусту висаджують із середини квітня до початку травня (залежно від регіону). По плівці. Укриття можна прибрати, коли нічні температури не опускатимуться нижче 7°. Середньостиглі сорти переносять у відкритий ґрунт з кінця травня. Пізні – з початку червня.
  6. Рекомендована схема посадки для ранніх сортів – 30 X 60 см. Для середньостиглих та пізніх – 50 X 70 см.

Підживлення капусти білокачанної:

  1. Коли після висадки пройде 2-3 тижні, слід внести в грунт 50кг/га сечовини, 100кг/га, суперфосфату 80кг/га калійної солі.
  2. Друге підживлення для врожаю вноситься на початку формування кочанів. Вона складається з: 120кг/га сечовини, 80кг/га калійної солі. Істотно підвищує ефект, якщо вносити добрива разом з поливом.

Догляд:

  1. Поки розсада приживеться та зміцніє, рекомендується поливати капусту щодня. Згодом досить раз на тиждень. Якщо природної вологи вистачає, то рідше.
  2. Розпушування ґрунту допустимо не глибше ніж на 5 см. До стебла рослини не можна «підходити» ближче, ніж на 6 см.
  3. Для поліпшення врожайності корисні підживлення. Безпосередньо при висадці в кожну лунку - пів чайної ложки суперфосфату і трохи золи. Для знезараження ґрунту – слабкий розчин марганцівки. У процесі зростання – аміачна селітра, калійні добрива та суперфосфат (2 рази на сезон).
  4. Якщо не захистити врожай від шкідників, всі зусилля будуть марними. Обробляти капусту доведеться регулярно. Хімікатами, які продаються в регіоні.

Існує також безрозсадний спосіб вирощування білокачанної, але для нього знадобиться спеціальне насіння.

Безрозсадне вирощування капусти білокачанної

Сходи паростків.

Перевага безрозсадного способу вирощування капусти полягає в сильних пагонах, які не «хворіють» після пересадки. Адже капуста дуже не любить пересаджування – це головний мінус, який має вирощування капусти розсадою.

Безрозсадний спосіб вирощування успішно зарекомендував себе на багатьох фермерських господарствах. Тепер вони вирощують лише у такий спосіб. Перед посівом слід провести дезінфекцію насіння, зануривши їх не більше ніж на 20 хвилин у розчин марганцівки з концентрацією 5г. на 0,5 л. води. Після чого насіння слід добре промити.

Посадка капусти насінням проводиться в середині квітня на глибину 2,5-3см, коли в ґрунті ще достатньо вологи. При перших сходах потрібно потроху починати поливати. Коли паростки досягнуть 15см, їх потрібно проредити і залишити лише найсильніші.

Далі догляд за капустою ні чим не відрізняється від розсадного способу вирощування. Варто додати корисну пораду: по можливості капусту можна підгортати (3-4 рази на сезон). Ця культура дуже любить підгортання і це видно вже наступного дня після виконання цієї операції. Крім того підгортання захищає її від шкідників та хвороб.

Реалізація врожаю, підрахунок прибутку

Капусту можна продавати безпосередньо на овочевому ринку. Овочеву продукцію приймають за оптовою ціною:

  1. магазини;
  2. лікарні;
  3. дитячі заклади (садки, школи, табори відпочинку);
  4. пункти громадського харчування (кафе, ресторани, їдальні).

Проаналізуємо економічну складову бізнес ідеї ($):

ВитратиДоходи
Оренда землі (1 га)Покупка насіння (1 кг)Хімічні препарати для підживлення та обробкиТранспорт та поливРання капуста (опт)Середньостигла та пізня (опт)
2000380-7701500-20002000300016000
Разом: 6400 $ (в середньому)Разом: 19000 $
Овочевий ринок.
  • У розрахунку не враховано витрати на купівлю сільськогосподарського інвентарю та найпростішої техніки для обробітку землі. Трактор для оранки можна наймати. Восени і, відповідно, навесні.
  • Може знадобитися оренда сховища для капусти та робоча сила для догляду та збирання врожаю. Плюс від 1000 до 7000$.
  • При підрахунку доходів бралася середня оптова ціна. На ранню капусту - 1$. На середньостиглу та пізню – 0,30 $.
  • З 1 га землі фермер збирає приблизно: 30 тонн ранніх сортів, 50-60т. пізніх сортів урожаю.

Чистий прибуток орієнтовно становитиме 8600$ з 1-го гектара.

Сорти капусти білокачанної

Сорт Червнева.

Розрізняють ранні, середньостиглі та пізньостиглі сорти білокачанної. Вони відрізняються не лише термінами дозрівання, а й розмірами та структурою качана, тривалістю зберігання. Наприклад:

  • Рання капуста хороша для вживання у свіжому вигляді. Її листя прилягає нещільно один до одного. Качани невеликі. Якщо пересиджують на грядках, то починають розтріскуватись.
  • Середньостигла капуста використовується для квашення, соління та споживання у свіжому вигляді. Качани щільніші і більші. Термін зберігання більше.
  • Пізньостиглі сорти зберігаються найдовше. Аж до середини весни. Качани дуже великі (до 10кг) і щільні.

Характеристика деяких сортів та гібридів:

Найменування сортуКількість днів від сходів до технічної стиглостіОписОсобливі вказівки
ЧервневаРанній (від 90 до 110 днів)Качан круглий із середньою щільністю та гарним смаком 1-2,4 кг, діаметр – 14-20 смПереносить заморозки до -5°; підходить для посадки на Уралі та в Сибіру
Дюма F1Ранній (110 днів) Округлий качан від 1 до 1,5 кгПідходить для загущеної висадки
ТочкаРанній (100-123 дн.)Конусоподібний качан від 0,7 до 1,7 кг, діаметр – 16-17 смКапуста пухка, середньої щільності, підходить для вживання у свіжому вигляді
НадіяСередньостиглий (120-135 днів)Трохи плескатий, круглий качан 2,5-4,5 кг , щільність хорошаСорт пристосований до різних кліматичних умов
Слава-1305Середньостиглий (105-130 дн.)Маса округлого качана – 4-5 кг, капуста щільнаСорт відрізняється гарною транспортабельністю та лежкістю; зберігається до січня
СБ-3 F1Середньостиглий (130-135 дн.) Гібрид з округлим качаном 3-4,5 кг, відмінним смакомВисоковрожайний сорт, стійкий до основних захворювань
Колобок F1Пізньостиглий (144-150 дн.)Округлий качан до 5 кг, щільний, з відмінним смакомСорт відрізняється середньою стійкістю до хвороб, добре зберігається (за певних умов – до кінця травня) )
Московська пізня145-160 днівУрожайний, дуже великий сорт; качани – 7-15 кгОдин з найкращих сортів для квашення

Говорити про найкращий сорт неправильно. Це теплолюбний овоч, тому в деяких регіонах тим же пізньостиглим видам не вистачить часу для технічної зрілості. Для кожної області буде гарний «свій» сорт.

Методи тривалого зберігання врожаю

Капуста підвішена за корінь.

Термін зберігання в капусті в стандартних умовах є досить тривалим – 180-270 діб при вологості повітря 85-90%. Про її тривале зберігання можна подбати ще при виборі сорту. Деякі гібриди перевершили звичайних сортів у тривалості періоду збереження товарного вигляду. Наприклад, гібрид Крюмон має настільки щільні качани, що він придатний для їжі лише через 2-3 місяці після збирання врожаю.

Але існують деякі не складні методи, за допомогою яких можна довго зберігати і звичайні сорти. Наприклад:


  1. Припудрювання крейдою кочанів.
  2. Обмотати кожен качан папером (тільки не газетою) і покласти в поліетиленовий пакет, НЕ ЗАВ'ЯЗУЮЧИ.
  3. Підсушування верхнього листя. Для даного методу врожай слід збирати разом з корінням і підвісити за корінь на протягу, поки не підсохне листя верхнього шару. Після плоди можна покласти у льох.

Такими нехитрими способами можна в рази продовжити термін зберігання капустяних качанів до моменту їх реалізації.

Все, що потрібно для початку бізнесу

Капуста в полі.

Хто може реалізувати бізнес-ідею? Будь-яка людина, яка має у власності або може орендувати понад пів гектара родючої землі.

Необхідні ресурси:


  1. вільна земельна ділянка, добре освітлена;
  2. органічні підживлення;
  3. доступ до води;
  4. сховище для овочів, що встигли.

Бажаючі ресурси:

  1. транспорт для доставки продукту до пунктів продажу;
  2. інвентар та пристрої для різних земельних робіт.

Капітальні вкладення:

  1. земельна ділянка від 0,5 га;
  2. сільськогосподарський інвентар;
  3. насіння (для 0,5 га землі – 500г. насіння).

Можливо ще знадобиться дрібна механізована техніка або платні послуги з обробки землі.

ua ru