Білокачанна капуста – лідер серед овочів за видами кулінарних страв, які можна з неї приготувати. Капусту можна: варити, тушкувати, смажити, пекти, квасити, консервувати, солити та вживати у сирому вигляді у різних салатах. Капуста має важливу перевагу в порівнянні з іншими овочами варто відзначити відмінну легкість і транспортабельність.
Тривалість зберігання капусти суттєво підвищили сорти-гібриди, які зберігаються до наступного врожаю. Тепер завдяки сортам та гібридам населення забезпечене капустою цілий рік. Агротехніка білокачанної капусти досить проста і не вибаглива (за наявності поливу для підтримки вологи в грунті). А про корисні властивості, кількість вітамінів та мінералів, що містяться в капусті, знає кожен і реклама тут не доречна.
Середня врожайність капусти при традиційному вирощуванні знаходиться в межах 50-100 тонн з одного гектара. Агротехніка відома з давніх-давен. Прогрес століттями удосконалював її новою сільгосптехнікою. Але як не парадоксально, рентабельність кожного гектара землі знизилася через витрати на пально-мастильні матеріали для прогресивної сільгосптехніки. Тому при невеликій кількості землі треба наголошувати на рентабельності інвестицій. Але дохід залежатиме насамперед від бажання працювати в даній сфері, від обсягів виробленого продукту.
Капуста холодостійка і може витримувати короткочасні заморозки до -3 градуси. Але все ж сприятлива температура для великих врожаїв знаходиться в межах плюс 15-18 градусів. Агротехніка вирощування капусти потребує контролю вологи. Це головна складність в агротехніці, від якої найбільше залежить прибуток цього бізнесу.
Слід активно поливати капусту під час зав'язування її голівки. Тоді вологість ґрунту має бути не нижче 70%. Але надлишок вологи (понад 85%) може зіпсувати якість овочів і навіть знизити врожайність. При поганій аерації ґрунту згнивають коріння та листя. Різкі перерви між поливами призводять до розтріскування головок.
Технологія вирощування капусти:
Вимоги до ґрунту:
Посадка розсади капусти:
Підживлення капусти білокачанної:
Догляд:
Існує також безрозсадний спосіб вирощування білокачанної, але для нього знадобиться спеціальне насіння.
Перевага безрозсадного способу вирощування капусти полягає в сильних пагонах, які не «хворіють» після пересадки. Адже капуста дуже не любить пересаджування – це головний мінус, який має вирощування капусти розсадою.
Безрозсадний спосіб вирощування успішно зарекомендував себе на багатьох фермерських господарствах. Тепер вони вирощують лише у такий спосіб. Перед посівом слід провести дезінфекцію насіння, зануривши їх не більше ніж на 20 хвилин у розчин марганцівки з концентрацією 5г. на 0,5 л. води. Після чого насіння слід добре промити.
Посадка капусти насінням проводиться в середині квітня на глибину 2,5-3см, коли в ґрунті ще достатньо вологи. При перших сходах потрібно потроху починати поливати. Коли паростки досягнуть 15см, їх потрібно проредити і залишити лише найсильніші.
Далі догляд за капустою ні чим не відрізняється від розсадного способу вирощування. Варто додати корисну пораду: по можливості капусту можна підгортати (3-4 рази на сезон). Ця культура дуже любить підгортання і це видно вже наступного дня після виконання цієї операції. Крім того підгортання захищає її від шкідників та хвороб.
Капусту можна продавати безпосередньо на овочевому ринку. Овочеву продукцію приймають за оптовою ціною:
Проаналізуємо економічну складову бізнес ідеї ($):
Витрати | Доходи | ||||
Оренда землі (1 га) | Покупка насіння (1 кг) | Хімічні препарати для підживлення та обробки | Транспорт та полив | Рання капуста (опт) | Середньостигла та пізня (опт) |
2000 | 380-770 | 1500-2000 | 2000 | 3000 | 16000 |
Разом: 6400 $ (в середньому) | Разом: 19000 $ |
Чистий прибуток орієнтовно становитиме 8600$ з 1-го гектара.
Розрізняють ранні, середньостиглі та пізньостиглі сорти білокачанної. Вони відрізняються не лише термінами дозрівання, а й розмірами та структурою качана, тривалістю зберігання. Наприклад:
Характеристика деяких сортів та гібридів:
Найменування сорту | Кількість днів від сходів до технічної стиглості | Опис | Особливі вказівки |
Червнева | Ранній (від 90 до 110 днів) | Качан круглий із середньою щільністю та гарним смаком 1-2,4 кг, діаметр – 14-20 см | Переносить заморозки до -5°; підходить для посадки на Уралі та в Сибіру |
Дюма F1 | Ранній (110 днів) | Округлий качан від 1 до 1,5 кг | Підходить для загущеної висадки |
Точка | Ранній (100-123 дн.) | Конусоподібний качан від 0,7 до 1,7 кг, діаметр – 16-17 см | Капуста пухка, середньої щільності, підходить для вживання у свіжому вигляді |
Надія | Середньостиглий (120-135 днів) | Трохи плескатий, круглий качан 2,5-4,5 кг , щільність хороша | Сорт пристосований до різних кліматичних умов |
Слава-1305 | Середньостиглий (105-130 дн.) | Маса округлого качана – 4-5 кг, капуста щільна | Сорт відрізняється гарною транспортабельністю та лежкістю; зберігається до січня |
СБ-3 F1 | Середньостиглий (130-135 дн.) | Гібрид з округлим качаном 3-4,5 кг, відмінним смаком | Високоврожайний сорт, стійкий до основних захворювань |
Колобок F1 | Пізньостиглий (144-150 дн.) | Округлий качан до 5 кг, щільний, з відмінним смаком | Сорт відрізняється середньою стійкістю до хвороб, добре зберігається (за певних умов – до кінця травня) ) |
Московська пізня | 145-160 днів | Урожайний, дуже великий сорт; качани – 7-15 кг | Один з найкращих сортів для квашення |
Говорити про найкращий сорт неправильно. Це теплолюбний овоч, тому в деяких регіонах тим же пізньостиглим видам не вистачить часу для технічної зрілості. Для кожної області буде гарний «свій» сорт.
Термін зберігання в капусті в стандартних умовах є досить тривалим – 180-270 діб при вологості повітря 85-90%. Про її тривале зберігання можна подбати ще при виборі сорту. Деякі гібриди перевершили звичайних сортів у тривалості періоду збереження товарного вигляду. Наприклад, гібрид Крюмон має настільки щільні качани, що він придатний для їжі лише через 2-3 місяці після збирання врожаю.
Але існують деякі не складні методи, за допомогою яких можна довго зберігати і звичайні сорти. Наприклад:Такими нехитрими способами можна в рази продовжити термін зберігання капустяних качанів до моменту їх реалізації.
Хто може реалізувати бізнес-ідею? Будь-яка людина, яка має у власності або може орендувати понад пів гектара родючої землі.
Необхідні ресурси:
Бажаючі ресурси:
Капітальні вкладення:
Можливо ще знадобиться дрібна механізована техніка або платні послуги з обробки землі.