Вирощування гарбуза для виробництва гарбузового насіння

Гарбузове насіння набирає все більшої популярності серед прибуткових фермерських культур. Європі вже давно оцінили переваги даного продукту та його різноманітність цілющих, смакових властивостей. Бізнес ідея з вирощування гарбузового насіння підходить для великих і малих ділянок оброблюваної землі. У будь-якому випадку рентабельність залишиться на високому рівні. Середня ціна 1т. гарбузового насіння в наших краях становить 1000 €. Вирощування деяких сортів може підвищити ціну продукту (наприклад, насіння без лушпиння).

Гарбузове насіння легко приносить великий прибуток

Вирощування гарбуза на насіння.

Гарбуз невибаглива рослина, її насіннєвий матеріал надійно захищений, а висока ціна обумовлена ​​високими показниками лікарських та смакових властивостей продукту. Технологія вирощування гарбуза на насіння не вимагає великих витрат і під силу навіть найменшому фермерському господарству. За наявності великого городу цей бізнес можна організувати в домашніх умовах. Попит на гарбузове насіння росте з кожним роком.

Гарбузове насіння цікавилося в усьому світі

Насіння гарбуза привезли з Америки.

Гарбуз - це невибаглива рослина, яку вирощують у всьому світі та у всіх кліматичних зонах. Почали вирощувати гарбуз ще 3000 років тому корінні американці. З Америки насіння було завезене до Європи і поширене торговими шляхами по всьому світу. Фермери охоче займалися вирощуванням найбільшого овочів у світі. У середні віки маленька пляшечка штирійського гарбузового масла мала рівну ціну золотому перстню. Були виведені різні сорти (відомо більше 200 сортів гарбуза): столові та кормові, однорічні та багаторічні, середньоплідні, великоплідні та з плодами гігантських розмірів (понад 100кг сорт титан).

Найбільший гарбуз вагою 922кг. була вирощена в Америці для традиційного змагання серед фермерів. Рекордний гарбуз у Японії важив 458кг. Вміст насіння у гарбузі 1-2% залежно від сорту. Гарбузове насіння користується величезним попитом у всьому світі. Вони мають багато цілющих властивостей. З гарбузового насіння виробляють різні лікарські препарати. Олія, вичавлена ​​з насіння гарбуза, застосовується в кулінарії косметології та медицині. Сирі та смажені гарбузові насіння використовують у кулінарії та для профілактики лікування багатьох хвороб. Гарбузове насіння активно закуповують для роздрібного продажу в смаженому вигляді з лушпинням або без, як смачний і цілюще корисний продукт з великим вмістом: цинку, фосфору, магнію та вітамінів.

З гарбузового насіння виробляють найдорожчу олію

Штирійський гарбуз і масло з гарбузового насіння.

Основний експорт гарбузового насіння йде до Австрії та інших країн Європи. Тамтешніх заготівельників можна знайти через Інтернет. Таким чином можна продати врожай за ціною 2.8€ за 1кг. У неврожайний рік ціна сягає 4€ за 1кг. У неврожайні роки торгаші їздять селами і скуповують у бабусь гарбузове насіння для продажу за кордоном.

В Австрії дуже популярна рослинна олія з гарбузового насіння. Його застосовують у кулінарії для приготування в ресторанах делікатесів. Також гарбузова олія в Австрії завоювала популярність при лікуванні багатьох хвороб та в косметології. Гарбузове масло найсильніший антиоксидант і його застосовують як засіб, що омолоджує. Посівний матеріал для цього бізнесу можна використовувати Австрійською. Це переважно голозерні сорти з високим вмістом лінолевої кислоти і відповідно меншим вмістом олеїнової кислоти. Лінолева кислота більш цінна олеїновій.

Гарбузова олія з великим вмістом лінолевої кислоти має пікантний аромат (з горіховими нотами) та високу ціну. Його інтенсивний смак дозволяє всього кілька крапель змінити смак приготовленого страви. Найкраще у світі гарбузову олію виробляли у Штирії (земля в Австрії). Там навіть було виведено свій спеціальний сорт «штирійський маслянистий гарбуз» (Сucurbita pepo styriaca). Насіння штирійського маслянистого гарбуза має темно-зелений або чорний колір через високий вміст хлорофілу. В Австрії посівний матеріал штирійського гарбуза продають по 15€ за 1кг. Витрата при посіві становить 4,5 кг на гектар насіння цього сорту. Гарбузова олія є однією з найдорожчих рослинних олій.

До гарбузового насіння зростає інтерес споживачів з кожним роком

Насіння з голонасінних гарбузів.

Середня закупівельна ціна гарбузового насіння на внутрішньому ринку 1000€ за тонну. Але спершу треба отримати врожай. Правильно вибраний сорт рослин – запорука успіху будь-якого сільськогосподарського бізнесу.

Високоврожайні насіннєві сорти гарбузів дають 1,5 т.-2 т. насіння з гектара (за наявності зрошуваних систем урожай гарбузового насіння може бути вищим за 2 тонни). До цих сортів належать: Болгарка (Дамський ніготь), Херсонський кавун, Українська багатоплідна. Насіння олійних сортів гарбузів має вищу ціну, але має трохи низьку врожайність (600-800 кг з одного гектара).

У наших краях популярні наступні маслянисті сорти гарбуза, насіння якого містить багато лінолевої жирної кислоти: Мускатна Новинка, Полевичка, Валок. Але загалом треба добре подумати перед вибором сорту. Наприклад, сорт болгарка має найнижчу ціну насіннєвого продукту. Але дає одні із найвищих урожаїв. Не потребує промивання насіння, що також суттєво знижує витрати на сушіння продукту.

Існують голонасінні сорти гарбузів, які не потрібно лускати, але слід делікатно сушити. Природно гарбузовим насінням без лушпиння легше зацікавити покупця і можна продати значно дорожче (у роздробі смажені насіння без лушпиння на 40% дорожче). Сортів такого виду гарбузів не багато: Голосем'яна 14, Голозерна кругла, Штирійська масляниста. До недоліків голонасінних гарбузів відноситься: невисокі показники врожайності та сходів (насіння не має захисної оболонки і може швидко загнити).

Щоб правильно вибрати потрібний сорт, потрібно враховувати кліматичні фактори. Вибираючи сорти гарбузового посівного матеріалу також допоможуть розрахунки витрат, щоб передбачити бажаний прибуток.

Технологія вирощування гарбуза на насіння не вимагає великих витрат

Технологія вирощування гарбузового насіння вимагає вкладення невеликих фінансових коштів. При вирощуванні гарбуза виникнуть такі витрати:

  1. Оранка та культивація при підготовці ґрунту - 20€ за гектар.
  2. Посівний матеріал - 68€ на гектар.
  3. Добрива - 47€ на гектар.
  4. Прополка за 2 рази 70€ за гектар.
  5. Промив насіння 20€ тонна. (важлива особливість сорту Болгарка, яка не потребує промивання).
  6. Сушіння на сушильному столі з теплогенератором "Бізон" вимагає не більше 8€ на 1 тонну врожаю.
Етапи вирощування гарбуза на насіння.

У результаті загальні витрати становлять 233 €. Навіть у неврожайний рік бізнес ідея є дуже привабливою для інвестування.

Технологія вирощування гарбуза на насіння не складна, але має свої особливості. Підготовка ґрунту стандартна, але з глибоким осіннім оранкою (27-30 см.). Гарбузі потрібна пухка дренажна грунт. Під оранку слід внести органічний перегній (10-15 тонн) та мінеральні добрива марки - N60, P90, K60. Навесні, коли земля на глибині 10см прогріється до +12 градусів, слід виконати посів за схемою вказаної в сорті насіння. Наприклад, Болгарку слід висаджувати з міжряддям всього 0,7 метра, а в рядах відстань краще залишити такою самою (схема 70 Х 70см.). Ця схема вимагає 7кг/га. посівмату сорту Болгарка. Це дозволить провести перпендикулярну культивацію. Таким чином часто не потрібно навіть виконувати прополку.

Поява перших сходів слід очікувати у перші 7-10 днів. Плеті та перші квітки з'являться через 20 днів. Перша зав'язь починається після 30-40 днів, друга 60-70. Повне дозрівання настає після 120 днів. Збір урожаю за допомогою техніки здійснюється у 3 етапи:

  1. Відрив плодів від рослин (вручну).
  2. Зміна плодів у валки (трактором зі спеціальним відвалом).
  3. Прибирання гарбузбиральним комбайном.

Гарбузовий комбайн подрібнює гарбуз, відокремлюючи насіння від м'якоті. А саму м'якоть розкидає на полі. Застосування м'якоті як добрива підвищує родючість ґрунту. На малих фермерських господарствах урожайне насіння можна зібрати вручну. Існує недороге стаціонарне обладнання відділення насіння від м'якоті. Малобюджетні поля з невеликими посівами дозволяють зібрати врожай та відокремити насіння від м'якоті вручну.

При вирощуванні гарбузові рослини самі по собі не вибагливі у догляді. Вирощування гарбуза не потребує особливих знань та технологій. Насіннєвий матеріал надійно захищений товстим шаром м'якоті. При догляді потрібно лише пам'ятати, що гарбуз любить багато сонця та вологи. Цей вид рослин не переносить навіть слабких приморозків (сприятливе температурне середовище +28).

Насіння гарбуза мають найкорисніші і лікувальні властивості

Корисність від гарбузового насіння.

У гарбузовому насінні міститься багато рідкісних корисних речовин: цинк, мангій, вітамін К, фосфор. Гарбузове насіння рекомендується вживати для:

  1. Підвищення імунітету.
  2. Підвищення потенції у чоловіків.
  3. Профілактики простатиту та запобігання захворюванням передміхурової залози у чоловіків.
  4. Профілактики ниркових захворювань та сечового міхура.
  5. Поліпшення розумової діяльності.
  6. Стимуляції серцево-судинної, опорно-рухової системи.
  7. Профілактика та збереження репродуктивної системи у жінок.
  8. Поліпшення роботи органів зору.
  9. Запобігання онкологічним захворюванням.
  10. Нормалізація роботи шлунково-кишкового тракту.
  11. Лікування виразки шлунка.
  12. Виведення з організму глистів та паразитів.
  13. Запобігання легеневій кровотечі.
  14. Усунення сухого кашлю.
  15. Зниження підвищеної температури.
  16. Поліпшення стану шкіри.
  17. Запобігання та придушення екземи, псоріазу, сонячної еритеми та кон'юнктивіту.
  18. Зміцнення волосся та нігтів.
  19. Порятунок від лупи.
  20. Виведення вугрів.

Важливо додати, що відвари з меленого насіння рекомендується приймати для позбавлення від безсоння. Гарбузова олія дуже корисна при лікуванні туберкульозу та при попаданні жовчі у шлунок. Корисні властивості для лікування гарбузовим насінням обумовлений їх унікальним складом з великою кількістю корисних речовин.

У 100 грамах гарбузового насіння міститься:
Білки 24.6г
Жири 45.9г
Вуглеводи 13.5г
Клітковина 4.3 г
Зола 4.9 г
Вода 8.4 г
Вітаміни:
Вітамін А (бета-каротин) 228мкг
Вітамін В1 (тіамін) 0.2мг
Вітамін В2 (рибофлавін) 0.32мг
Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) 1.7мг
Вітамін В5 (пантотенова кислота) 0.35мг
Вітамін В6 (піридоксин) 0.23мг
Фолієва кислота (вітамін В9) 57.5мкг
Вітамін С (аскорбінова кислота) 1.9мг
Вітамін Е (токоферол) 10.9мг
Вітамін К (філохінон) 51.4мкг
Мікроелементи:
Цинк 7.45мг
Мідь 1.39мг
Залізо 14.96мг
Марганець 3.01мкг
Селен 5.6мкг
Макроелементи:
Калій 807мг
Кальцій 43 мг
Магній 535мг
Натрій 18 мг
Фосфор 1174мг
Калорійність:
У 100 г продукту в середньому міститься близько 541 ккал.

Завдяки гарбузовим насінням організм забезпечується корисним елементом – Аргініном (кислота для формування окису азоту). Аргінін відповідає за роботу серця та стан судин, відновлення клітинних структур та будову м'язів. Усього 40г. насіння містить добову норму Аргініну. Але часте лузгання насіння може завдати шкоди зубній емалі.

Гарбуз рекомендують як найкорисніший продукт для монодієти

Корисні властивості гарбузового соку.

Сам гарбуз містить багато корисних речовин і властивостей для людського організму. Також у її складі багато цинку, вітаміну Е. Разом із гарбузом ми вживаємо лікувальні та корисні для здоров'я елементи такі як: селен і марганець. Вони допомагають зміцнювати імунну систему організму людини, корисні для боротьби з вірусами та мікробами. Так само як і насіння, гарбуз має велику кількість мікроелементів і вітамінів. Вона ідеально підходить для монодієти (дієта, при якій у раціоні є тільки один продукт). Монодієта допомагає скинути зайву вагу та очистити організм у цілому (ми те, що ми їмо). Цікавий факт, що у гарбузі Каротину (провітаміну A) у п'ять разів більше, ніж у моркві. Каротин покращує зір, еластичність шкіри, підвищує імунітет. Крім того, до складу найбільшого овочів у світі входять:

  • всі групи вітамінів;
  • залізо;
  • калій;
  • кальцій;
  • фосфор;
  • фтор.

Регулярне вживання гарбуза зміцнює зуби та ясна завдяки високому вмісту фтору. Склянка свіжого гарбузового соку знижує холестерин у крові, покращує кровообіг, очищає печінку і виводить радіоактивні елементи, токсини з людського організму. Не рекомендується вживати гарбуз у великій кількості при розладі шлунка, оскільки він важко лягає на шлунок і може завдати йому шкоди. Будь-який надлишок шкідливий для природи.

ua ru