Виробництво сиру в домашніх умовах як міні-бізнес

Сир був винайдений нашими предками ще 7000 років тому. Коли кочові племена перевозили з собою молоко в мішках з овечих шлунків, але постійна тряска та спека перетворювала його на сир. А вже в період Римської Імперії люди створювали безліч різних сортів сиру з молока різних тварин та із застосуванням різних ферментів як тваринного, так і рослинного походження. Головна роль сиру - це продовжити термін зберігання молочних продуктів на довгі місяці і роки. Сорт Парміджано Реджано витримується до 3-х років, дуже смачна голландська Гауда - до 5-ти років. Сироварня дозволяє створити свій банк смачного, корисного та завжди затребуваного продукту харчування як високоліквідний товар масового споживання.

Домашній твердий сир своїми руками крок за кроком

Домашній твердий сир.

Бізнес ідея виробництва твердого сиру в домашніх умовах стабільно приносить прибуток і не вимагає великих вкладень. Цей факт обумовлений багатьма факторами, які описані в цій статті. Головні з них:

  1. Доступне обладнання для домашнього бізнесу.
  2. Можливість виробляти широкий асортимент сортів сиру в домашніх умовах на тому самому обладнанні.
  3. Попит на всі види сирів буде завжди.
  4. Налагодити ринок збуту зможе навіть новачок у бізнесі.
  5. Рентабельність деяких сортів може перевищувати 200%!

Навчиться виробляти сир або твердий сир у домашніх умовах може будь-хто. Згодом з'явиться досвід і домашньому сировару буде під силу виробляти елітні сорти цього корисного молочного продукту.

Презентація виробництва твердого сиру в Excel.
Завантажити візуалізацію даних з виробництва твердого сиру в Excel

Виробництво сиру як бізнес: міні-цех

Домашній сирний бізнес.

Міні-виробництво сиру як бізнес має кілька своїх переважних економічних обґрунтувань. У цілому нині орієнтовну рентабельність власного виробництва не складно порахувати. Якщо купувати молоко на сільській місцевості у населення по 0,25 $ за 1 літр. При виході 10% із 100 літрів ми отримуємо 10 кг твердого сиру, ціна якого починається від 8$ за 1кг. І того: 8 $ * 10 кг = 80 $ доходу - (0,25 $ * 100л.) = 55 $ брудного прибутку. Виробляти сир у домашніх умовах особливо вигідно у сільській місцевості. Де мінімальні (або відсутні) транспортні витрати на доставку молока. Розглянемо рентабельність бізнесу та лінію з виробництва сиру в цифрах:

  1. Вихід готового продукту під час сироваріння залежить від його сорту: 10% тверді сири; 15% напівтверді; 20% сир та м'які сирні сорти. Але при парильному підході та застосуванні ємності для приймання молока вихід можна суттєво збільшити (про це буде описано нижче).
  2. Сирові потрібно 1,5-4 години на варення. Така особливість технології позитивно впливає продуктивність домашнього виробництва. Адже за добу реально виконати 3-4 варіння.
  3. На тому самому устаткуванні можна виробляти будь-які види сирної продукції за винятком деяких естетичних сортів.
  4. Необхідне приміщення для зберігання сирів з гарною вентиляцією та можливістю підтримки температури від +4 до +12 градусів. Площі 10-15 м.кв. буде цілком достатньо.
  5. Головне без чого не можна обійтися - це без сировара. Її ціна починається від 500 $ для 10 літрів варіння. Найпопулярніші в малому бізнесі сироваріння застосовуються 25 літрові сироварні вартістю 4000 $. Країна виробник найкращих сироварок - Італія. Рекомендуємо звернути увагу на недорого італійського виробника "Сфоджі". Хоча можна придбати бюджетний варіант вітчизняного виробника Minicheese, який пропонує сироварки на 60 літрів за ціною 3250$.

Виробничу домашню лінію можна поступово укомплектовувати додатковим обладнанням для підвищення рентабельності та продуктивності лінії.

Устаткування для виробництва сиру в домашніх умовах

Устаткування.

Сироварна лінія ні як не обмежується домашніми умовами. Вона може складатися лише з основного обладнання. Але з часом бажано придбати допоміжне обладнання. Міні-завод із виробництва сиру можна зібрати з наступного обладнання:

  1. Сироварка з нагрівальним елементом потужністю 1,5 кВт (цілком прийнятно для побутових умов). Вона повинна мати можливість підключатися до проточної води. Для точного контролю температурних режимів сировару обладнають спеціальним терморегулятором із програмним блоком управління.
  2. Стерилізатор молока.
  3. Дуршлаг для проціджування зерноподібної маси.
  4. Форми із харчового пластику.
  5. Грузики циліндричної форми вагою по 5 кг для пресування напівтвердих сирів. Або прес для виробництва твердих сортів сиру.
  6. Контейнер для соління – це ємність із харчової нержавіючої сталі (не магнітиться).
  7. Стіл для формування та стелажі з нейтрального дерева (наприклад, липа).

Допоміжне обладнання дозволяє збільшити продуктивність сироварного комплексу. Сюди включено:

  1. Молочний охолоджувач.
  2. Контейнер із харчового пластику для зливу піврічного продукту.
  3. Спеціальна тара для відбору сироватки.

От і все! Важливо, що устаткування цього виду виробництва вимагає особливих умов експлуатації та ретельного догляду. Не потрібні додаткові витрати на профілактичні чи ремонтні роботи. Сироварка та супутні пристрої прослужать довго, надійно та якісно. Одного разу купив та забув про експлуатаційні витрати.

Технологія виробництва сиру в домашніх умовах

Технологія виробництва твердих сортів.

Домашні умови дозволяють виготовляти безліч видів сирів. Технологія виробництва кожного виду відрізняється, незважаючи на те, що працює на тому самому обладнанні. Розглянемо базову технологію виробництва з правильним підходом до збільшення продуктивності та прибутку у сирному бізнесі. Весь виробничий цикл складається з кількох етапів:

  1. Стерилізація свіжого молока.
  2. Підготовка. Все молоко поділяється 50% на 50%: перша частина відразу відправляється в сировар і пастеризується при температурі +68 градусів, після чого відразу охолоджується до +38 за Цельсієм. Друга частина охолоджується в охолоджувачі до температури +4 градусів.
  3. Варіння. У охолоджену частину додається сичужний фермент. Трохи про тонкощі технології сироваріння. Сичужний фермент отримують зі шлунків телят, які їли тільки молоко. Цей фермент у теляти виробляється залозами сичуга (4-го відділу шлунка). Фермент допомагає телятам перетравлювати молоко. А при сироваренні сприяє ідеальному згортанню молока. Сичужний фермент продається у порошковому вигляді. Його слід додавати до молока дуже обережно: на 100 літрів 1 грам ферменту. Після згортання сам фермент не залишається в білку, а виходить у сироватку. Коли все готове молоко виливається у сироварку для поступового дозрівання до повного згортання. Встановлена ​​температура для згортання молока залежить від двох найважливіших критеріїв: сирні сорти (тверді сири вимагають вищої температури і менш тривалого часу для варення); відсоток жирності у молоці.
  4. В основному діапазон температурного режиму при варінні знаходиться в межах 28-36 градусів. Нижче оптимуму дії ферменту (тобто нижче температури тіла теляти +38,5 градусів)! Це дозволяє уникати швидкого ущільнення згущеної маси та запустити процес накопичення молочнокислої мікрофлори протягом 1,5-4 годин (залежно від температури).
  5. Формування сирного зерна. Коли молоко згорнулося, а сирна маса відокремилася від сироватки, її слід розбити на шматочки певних фракцій. Тут знову йдуть технологічні нюанси. Якщо виробляється напівтвердий сир, який має невеликі терміни дозрівання, фракції сирного зерна мають розмір з волоський горіх. Для твердих сирів потрібно подрібнювати масу до розмірів із фундук. Для елітних сортів фракція може бути подрібнена до кукурудзяного зерна. Далі сирне зерно вирушає у форми під прес. Якщо робимо напівтвердий сир, тоді слід пресувати грузиками по 5 кг. І в першому і другому випадки пресування відбувається з регулярним перевертанням сирної головки. Після того як сир ущільнюється, його слід покласти в контейнер з розсолом (вода і кухонна сіль). Після витримки в розсолі головки сиру вирушають на дерев'яні стелажі для дозрівання. Приміщення для дозрівання продукту повинно мати хорошу вентиляцію та температуру від +4 до +12 градусів (залежно, який сорт ви виробляєте).

Корисна порада!!! Сироватку після варення не варто виливати. А можна відправити назад до сироварні додати 2 літри молока, трошки яблучного оцту і все прогріти до температури +92 градуси. В результаті отримуємо чудовий та апетитний сир, який вже готовий приносити перший прибуток!

Різновиди найкориснішого молочного продукту

Сирні сорти.

Сир у будь-якому вигляді будь-яких сортів завжди матиме попит. Сироварня – це стабільний бізнес. Умовно всі сири можна поділити на дві основні категорії:

  1. Сичужні. Технологія виробництва полягає в застосуванні сичужних ферментів. Сюди входять сорти сирів: тверді (швейцарська, голландська, російська); напівтверді (рокфор, латвійський); м'які (слов'янська, аматорська).
  2. Кисломолочні. За технологією згортання молока відбувається за допомогою сквашування спеціальними заквасками. Приклади кисломолочних сирів: розсольні (сулгуні, бринза, імеретинський, адигейський, моцарелла); всі види сирів (бруност, моцарелла, домашній).

Слід зазначити, що існують і змішані сири такі як Феєта.

Кожну категорію та вид можна розділяти ще на підкатегорії та підвиди. Згодом ви станете експертом у сирній індустрії і знатимете про сири найбільше. Важливо, що у цій бізнес ідеї асортимент виробленої продукції можна робити неосяжно широким одному й тому устаткування. Виробляйте, продавайте та заробляйте!

У сирі містяться основні мікроелементи у легкозасвоюваній формі

Найкорисніший молочний продукт.

Сир – це смачний і корисний висококалорійний білковий продукт з великою поживною цінністю. Люди багато століть займалися домашнім виробництвом сирів різних видів. У сирах міститься багато корисних речовин, необхідних людському організму в легкозасвоюваній формі:

  • білки;
  • жири;
  • амінокислоти;
  • пептиди;
  • солі Са, Р.

Тому у раціоні кожної людини сири назавжди вибороли місце серед головних продуктів харчування. Сир використовується практично у всіх стравах та кулінарних рецептах, які готують у ресторанах. Рівень потреби у сирі досяг до 40кг. на рік на одну людину і продовжує зростати. При організації домашнього виробництва сиру не зможе налагодити ринок збуту лише ледар. З одного сировинного продукту – молока можна отримати безліч видів сирної продукції. У функціонуванні цього виду бізнесу різні сири мають своє призначення і перевагу. Розглянемо три види сирів, які приносять домашньому бізнесу три види прибутку:

  1. Тверді сири не вимогливі до особливих умов зберігання і мають високу ціну. Вони можуть місяцями (а деякі сорти - роками) збережуться у приміщенні, що провітрюється, з температурою +12 градусів.
  2. Сир відноситься до швидкопсувних продуктів, але має перевагу швидкого приготування. І готовий до продажу наступного дня після приготування. Природно продовжити його термін зберігання можна за допомогою холодильника.
  3. Напівтверді сири – це збалансовані переваги та особливості попередніх двох видів. Напівтверді сорти готуються швидше за тверді і зберігаються краще за сир. Також вони розширюють асортимент, що дозволяє збільшити відсоток продажу та збільшити прибуток від продажів готової продукції.

Ці переваги у різних видах продукції дозволяють бізнесу гнучко реагувати на будь-які ринкові умови. Можна будувати одночасно короткострокові та середньострокові стратегії розвитку домашнього бізнесу. Правильний підвал, заповнений твердим сиром – це цілий банк із депозитами, що приносить стабільний прибуток. Важливо, що для широкого асортименту різних видів продукції як сировини потрібен один основний продукт - молоко. Більше того, обладнання використовується теж саме (за винятком деяких сортів – пармезан тощо). Відмінність мають лише рецепти та технології приготування.

ua ru