Рентабельність вирощування грибів Гливи Вішанки як бізнес на дому

Смачний гриб Глива (вона ж Вішанка) продовжує ростити інтерес у споживачів і стає все більш популярним. Отже, є продукт, який має гарний попит. Цей факт наштовхує на питання, чи можна створити бізнес? Щоб знайти відповідь на це питання, потрібно в першу чергу визначити рентабельність грибного бізнесу. Скільки можна заробити на ринку вирощування грибів. Скільки часу знадобиться для створення прибуткового виробництва.

Гриби глива у домашніх умовах на продаж

Оцінка рівня рентабельності гливи.

Які ризики та витрати в організації рентабельного бізнесу? Тепер докладніше. Рентабельність вирощування грибів гливи досить висока. Ці екзотичні гриби є одним із найприбутковіших грибів, які ви можете виростити самостійно навіть у домашніх умовах. На гриби гливи завжди величезний попит це важлива умова рентабельності будь-якого бізнесу. Мало того, що попит високий, так ще за глиною дуже легко доглядати і вирощувати. Такі гриби займають близько шести тижнів від посівів і до збирання врожаю, а від вас не потрібно багато часу догляду за грибами. Ви можете мати у своєму розпорядженні повний робочий день на інші важливі справи і паралельно бути успішним виробником грибів. За умови якщо у вас є кілька годин на тиждень, щоб дотримуватися контролю за рентабельністю виробництва і приділяти увагу вирощуванню гливи для отримання відчутного прибутку.

Чому рентабельно вирощувати гливи

Чому глива така рентабельна?

Скільки можна заробити, вирощуючи гливи? Ці екзотичні гриби зараз продаються за ціною від 1,5$ за 1кг. А 100 кв. м посівної площі може дати врожай до 4 тонн грибів протягом року. Це близько 6000 $ або 500 $ на місяць. Погодьтеся, це вже досить рентабельне виробництво. Але якщо вам потрібно ще більше грошей?

Розширюйте ринки збуту у своїй області та робіть більше посівів. Вирощуючи гриби гливи, ви напевно не станете багатієм на завтрашній день. Але ви можете зробити хороший дохід, який не забирає у вас багато часу. Це ідеальний спосіб зробити додаткові готівку або мати другий дохід.

Отже, як можна стати прибутковим виробником грибів? По-перше, вам потрібно виділити сприятливе приміщення, де ви можете контролювати температуру, вологість і кількість світла. У грибів є три етапні цикли росту:

  1. Диплоїдна стадія.
  2. Гаплоїдна стадія.
  3. Дикаріотична стадія.

І дуже важливо, щоб у вас була можливість регулювати клімат у приміщенні на всіх трьох етапах.

По-друге, і це найголовніше, переконайтеся, що у приміщенні є можливість підтримки високого рівня чистоти. Пастеризація вашої соломи, стружки та живильне середовище сприятиме усуненню можливих джерел забруднення. Будьте обережні, усувайте будь-які потенційні джерела забруднення. Перед посівом грибів із соломи, необхідно протерти та продезінфікувати поверхню. І, звичайно, ретельно мийте руки перед обробкою будь-яких предметів, таких як солома чи міцелій. Якщо ви можете допомогти вашій гливи уникнути будь-якого забруднення, врожай буде значно більше і якісніше, і ви отримаєте велику частку на ринку.

Рентабельну глива, потрібно вміти, як вирощувати, так і продавати

Коли ваші вирощування гливи принесло хороший урожай, гриби готові для продажу. Ви маєте кілька шляхів реалізації:

  1. Продати гливи через овочеві Ринки. Постарайтеся залучити великі натовпи людей, які хочуть купити гриби від найкращих місцевих виробників. Використовуйте встановлення рекламного стенду, щоб привертати увагу та отримувати продажі.
  2. Реалізувати гливи в Ресторани. Це клієнти, які люблять використовувати свіжі гриби. Роздайте безкоштовні зразки для місцевих кухарів і ви незабаром отримаєте замовлення на вашу продукцію. Багато виробників примудряються продати весь свій урожай у ресторани і зробити хороший дохід.
  3. Оптом поставляти гливи в продуктові магазини, супермаркети. Тут вам потрібно буде поступатися ціною для того, щоб витримати конкуренцію і дати можливість заробити на вашій продукції шляхом перепродажу. Це може спочатку знизити рентабельність бізнесу, але якщо ви натомість отримаєте хороші обсяги продажу – знижка оптовим клієнтам буде виправдана.
Рентабельну гливу потрібно правильно вирощувати та продавати.

Якщо ви навчитеся вирощувати здорові гриби, і продавати їх у правильних місцях, то на вас чекають хороші прибутки. А попит на вишеньку буде завжди.

Технологія рентабельного вирощування гриба гливи

Технологія вирощування рентабельної гливи.

Грибний бізнес може принести великий прибуток протягом декількох тижнів. Крім того, досить просто організувати цикл виробництва грибів глива. Для підтримки високого рівня рентабельності – раціонально керуйте виробництвом. Використовуйте на практиці поради щодо вирощування гливи. Справді, ось як розпочати роботу всього за шість простих кроків.


  1. Придбайте якісний міцелій та підстилку. Міцелій для посівів грибів вам обійдеться в 3$ за кілограм з нього можна забрати до чотирьох урожаїв і більше. Ви також повинні будете купити підстилку. Багато грибників використовують солому або деревну тріску. Солома, як правило, кращий варіант. А найкраще подрібнена солома. Також бажано ще додавати добрива. Уся ця суміш називається компостом. На 1 т субстрату потрібно 8 кг міцелію. З однієї тонни компосту можна одержати 175 кг. грибів глива.
  2. Підготовка компосту грибу гливи. По-перше, подрібнити солому. Потім розпилювачем сильно зволожте солому. Тепер настав час, нагріти солому в киплячій воді. Продовжуйте кипіння протягом півгодини, а потім вийміть солому, окропу і трохи осушіть її. Далі розстеліть солому на чисту поверхню і дайте охолонути.
  3. Упаковка в поліетиленові пакети. Тепер настав час, щоб упакувати пластикові мішки з соломою та міцелієм. Упаковка проводиться в наступному порядку: 5-7 см. Соломи засипаємо в мішок, а потім злегка посипаємо міцелієм. Дотримуйтесь цього порядку, доки не заповніть мішок повністю. Далі зверху закриваємо мішок і по мішку ножем робимо кілька повітряних отворів. Розмістіть мішки на стелажах.
  4. Інкубація грибів. Тепер настав час для інкубації. Перша фаза вирощування грибів глива. Дотримуйтесь температури в приміщенні. У жодному випадку не допускайте природного світла в грибницю. Закрийте всі та тріщини. Використовуйте червоне світло, коли потрібно перевірити ваші мішки. Коли ви починаєте помічати крихітні гриби шпилькову головку поблизу повітряних отворів у сумці, то ви будете готові перейти до наступної фази вирощування гливи.
  5. Грибне Плодоношення. Для плодоношення кімнаті повинен бути високий рівень вологості. У вас має бути вологомір. Температура повітря має бути від 17 до 20 градусів за Цельсієм. На відміну від інкубації, тепер у кімнаті потрібно дати багато природного світла принаймні 12 годин на день. Для вищого врожаю можна використати один секретний прийом. Вам потрібно шокувати ваш міцелій, який активно перейде у фазу плодоношення. Для цього переміщуйте мішки в прохолодне місце протягом доби, наприклад, у підвал або інше прохолодне місце, а потім перенести їх назад до кімнати плодоношення.
  6. Остання фаза це збирання врожаю та переродження. Коли грибні шапочки повністю сформовані, значить настав час збирання врожаю. Обережно обріжте всі гриби на мішках, і ось у вас готовий перший урожай грибів на продаж. Але мішки ще плідні, вам просто потрібно їх відправити на першу фазу і через шість тижнів знову отримати врожай і так до чотирьох циклів.

Дійте раціонально і Ваш грибний бізнес матиме високу рентабельність з ранніми термінами окупності інвестицій.

Займаючись вирощуванням глива, дотримуйтесь закону збереження рентабельності

Розрахунок рентабельності вирощування гливи.

Але у будь-якого виробництва є ризики, недоліки та підводні камені, які можуть істотно знизити рентабельність вирощування грибів. Займаючись вирощуванням глива, Ви можете зіткнутися з певними труднощами. Все це ховається в нюансі. Для того, щоб виявити всі нюанси виробництва, потрібно просто ставити запитання.


  1. Чому гливи? Займаючись гливи, Ви на власному досвіді дізнаєтеся, як ці Екзотичні гриби користуються високим рівнем попиту. Без кулінарного мистецтва жорстокі реалії були б просто нестерпними. У будь-якій кулінарії використовуються гриби. Вони також мають корисні властивості для здоров'я. Запобігають онкологічним захворюванням, є сильними антиоксидантами. Гриби типу глива, є одним із найпростіших у технології вирощування. Вони можуть давати врожай кожні шість тижнів. Їх досить легко вирощувати, вони швидко ростуть, гливи можуть зробити вас хороші гроші, при цьому не забирати у вас багато часу. Це основні причини, чому грибоводи вибирають гливи.
  2. Чи можливо самому, приготувати міцелій, щоб звузити витрати? Є два шляхи. Ви можете самостійно приготувати міцелій за допомогою стерильних культур. Зрештою, згодом ви отримаєте економію. Це може бути дешевшим, але початкові витрати на виробництво міцелію можуть бути дуже високими. Натомість, розглядайте варіант купівлі готового до інокуляції міцелію від постачальника.
  3. Яка температура повинна бути в приміщенні при інкубації? У різні фази вирощування грибів глива повинна бути різна температура, рівень вологості та кількість природного світла. Вам обов'язково потрібно придбати контрольно-вимірювальні прилади. Усі показники у різні фази описані вище.
  4. Чи можна використовувати добавки для покращення росту? Категорично не рекомендується використовувати добавки хімічного складу. Не забувайте гриби це природні фільтри, вони можуть накопичувати в собі токсини. Ви отримаєте швидше та більше врожаю, але при цьому суттєво знизяться смакові та інші якості вашого продукту, який не витримає конкуренції. Так можна назавжди втратити своїх постійних клієнтів. Якщо ж використовувати природні добавки, наприклад: соняшниковий або соєвий шрот, бавовняне листя, листя люцерни багаті азотом. Такі добавки не суттєво збільшать ваш урожай, зате додадуть високі смакові та ароматні показники грибів. Такі гриби не поступатимуться за ароматами лісових грибів.
  5. Під час вирощування потрібно дотримуватися придельної чистоти. Як цього досягти? Переконайтеся, що всі поверхні, які вступають у контакт із соломою, міцелієм чи грибами - чисті. Проведіть дезінфекцію всіх поверхонь. Нанесіть 10% розчином хлорного вапна на поверхні, де полиці контактуватимуть з мішками. Не забувайте ретельно мити руки перед роботою.
  6. Де і кому продавати гриби глива? Вище вже описані три шляхи реалізації грибів. 1 на овочевих ринках, 2 у сферах ресторації (їдальня, ресторани, піцерії тощо), 3 запропонувати оптові поставки в роздрібні точки (продуктові магазини, супермаркети, ті ж ринки).
  7. Як можна збільшувати продажі? Рекламуйте свій продукт. Реклама - це двигун торгівлі. Давайте оголошення, робіть рекламні стенди, проводьте акції. Роздайте безкоштовно за одним зразком у ресторани. Багато клієнтів бажають спробувати якість перед закупівлею. Роздача безкоштовних зразків це акція не конкуренції. Ви зможете швидко напрацювати базу клієнтів.
  8. Скільки потрібно посіяти площ, щоб отримати 1000$ на місяць? Факт отримання 1000$ на місяць визначає не лише обсяги виробництва, а й обсяги реалізації. Ви повинні вміти не лише багато вирощувати, а й багато продавати. Виростити багато грибів це лише половина роботи для рентабельного бізнесу. Кількість площі ви можете порахувати за простою формулою. З 100 кв. ви отримаєте близько 4 тонн. Грибів на рік. Вартість одного кілограма гливи починається від 1,5 долара. І того: 4000кг. * 1,5 $ / 12 міс. = 500 $; Отже, потрібно 200 квадратних метрів для посівів. Але за умови, якщо ви вмієте вирощувати продавати 8 тонн грибів на рік, ви отримаєте свій прибуток 1000 $ на місяць. Якщо ви ще не вмієте, то починайте з малого. Навчиться цього ремесла під силу кожному.
  9. Що краще використовувати для підстилки? Підстилка - це живильне середовище для грибів. Виробники зазвичай використовують солому. Деякі вибирають тріски. Солома, як правило, найкращий варіант, тому що ви можете знайти в більшості магазинів корму, за розумною ціною. Та й поживних властивостей у соломи більше. Можна ще додати добрив, але спочатку краще не експериментувати.
  10. Якщо не вдається продати свіжу партію грибів, що робити? Ваші гливи матимуть попит, поки вони свіжі. Але якщо ви бачите, що у вас маленька база клієнтів або невеликі замовлення і ви не встигаєте продати гриби свіжими. Попередньо потрібно придбати обладнання для заморожування і сушіння або коацервації грибів. Заморожування, коацервація або сушіння дозволяє Вам продавати гриби протягом декількох тижнів або місяців.
продавайте гливи в різних видах

Сподіваємося, що ці запитання, що часто задаються, і відповіді на них допоможуть вам вийти на впевнений старт з глива і виростити свій бізнес, що швидко зростає. Усього за кілька тижнів, Ви зможете вже зробити свої перші гроші.

ua ru