Урожайність картоплі. Бізнес ідея з вирощування картоплі приносить прибуток навіть у найневрожайніші роки якщо використовувати спеціальні технології. Картопля – це завжди затребуваний продукт харчування і має постійний попит.
Показники врожайності картоплі складає 50 тонн з гектара, змушують розглядати її з ракурсу бізнес-ідей. Адже це один із найефективніших способів отримати максимальний прибуток із мінімальної ділянки землі. Тобто максимально ефективно використати посівну площу.
У цій статті докладно розглянемо концепцію бізнес-ідеї. Голландську технологію для одержання високих урожаїв картоплі. А також не вибагливе вирощування картоплі під соломою. Для створення беззбиткового бізнесу варто розглянути технології довгострокового зберігання врожаю.
Кращі за врожайністю сорти картоплі 21-го століття – «Радонезька» та «Рябинушка». Бульби пройшли тестування державним сортовипробуванням. На практиці обидва сорти виправдали очікування на стійкість до захворювань. Сорти дають до 4,8 тонн з одного гектара! Результат більший утричі товарної врожайності різних промислових сортів.
Середньоранню «Горобину» починають збирати вже на 80-90 день після посадки. Бульби овальні з маленькими вічками. Шкірка гладка, червоного кольору. Зміст крохмалю вбирається у 18%. Має товарний вигляд до 97% урожаю. При тривалому зберіганні зникає трохи більше 5-7% від загального обсягу врожаю.
Ранній сорт «Радонезький» – високоврожайний сорт, що має високий товарний вигляд до 94%. Маса бульби досягає 140 г. Кількість бульб у кущі - 10-15шт. Коли садити ранню картоплю сорту – Радонезький? Сорт відмінний, інтенсивним раннім накопиченням урожаю, тому підходить для раннього та навіть зимового вирощування. Але при посадці в теплому лютому або навесні підвищується ризик зниження врожайності. Натомість з'являється можливість зібрати 2 врожаї за рік із однієї ділянки землі.
Сорт «Радонезький» відрізняється чудовою лежкістю. Бульби кремові овальні з рожевими плямами. Очі червоні дрібні.
Бізнес ідея вирощування картоплі із мінімальними витратами – голландська технологія. Її відмінна особливість – під час догляду використовують мінімум механічних обробок. Голландці наголошують на аерації грунту – ретельно її рихлять, картоплю розміщують у гребені, залишаючи між рядами широкі просвіти. У результаті з куща одержують до 2 кг потужних бульб, які легко переносять тривале зберігання.
Аерація ґрунту – це обробка ґрунту з метою створити максимальну повітряну вентиляцію ґрунтів, щоб ґрунтове повітря (переважно вуглекислота) добре змішувалося з атмосферним повітрям (переважно киснем). Вуглекислоти у ґрунтах утворюються завдяки природним органічним розкладанням, а вільному припливу кисню прискорюються внутрішньоґрунтові процеси пов'язані з окисленням мінеральних компонентів та розкладанням органічних складових.
У щільних або перезволожених ґрунтах рослини погано розвиваються через нестачу кисню. Від цього страждає і сам ґрунт. Але в пухких ґрунтах можна отримувати високі врожаї.
На практиці доведено, що для голландської технології не обов'язково обирати голландські сорти картоплі. Важливо, щоб бульби відповідали певним правилам: мали не менше п'яти очок, були великі (40-50 мм). У нашому випадку це «Радонезький» та «Рябинушка». Відібрану картоплю потрібно прогріти у світлому приміщенні при температурі до +180 до формування паростків. Потім потрібно знизити температурний режим до +8 і почекати, поки паростки досягнуть висоти 2см.
Перед висадкою кожен овоч краще розділити навпіл. Це збільшить урожайність. Посадка повинна відбуватися максимально рано, як тільки ґрунт під час висадки вже добре прогрітий.
Технологія вирощування картоплі в соломі значно простіша і дає свої високі врожаї порівняно з традиційним способом вирощування. Секрет успішності технології полягає у цілодобовому збереженні прохолоди та вологи на ґрунті, що дуже важливо для картоплі. Адже при температурі повітря +22 картопляні бульби припиняють своє зростання. Солома своїми теплоізоляційними властивостями не дає підвищуватись температурі, а конденсат, що утворюється за рахунок різниці температур, підтримує прохолодну вологу, створюючи ідеальні умови для картоплі. Солома ізолює ґрунт від підвищення температури, не перешкоджаючи процесам газообміну. А ще під соломою погано розвиваються бур'яни. Восени солому перемелюють при обробці ґрунту, з неї виходить чудове добриво.
Посадка картоплі під соломою виконується за наступною послідовністю дій. У попередньо оброблений, пухкий ґрунт висаджується картопля на невелику глибину – 7-10см. Зверху грядки слід присипати першим шаром соломи 30см. Другий шар (15см.-20см.) укладається між грядками, коли паростки досягли 5-ти см. І більше картопля не вимагає догляду. Коли бадилля висохне можна збирати врожай.
Розглянемо порядок дій, які містять прості поради для правильної посадки картоплі.
Грядки важливо формувати з півночі на південь для рівномірного повноцінного освітлення кущів. Велике значення голландці приділяють ширині міжрядь - 75 см. Вітчизняні фермери економлять землю, тому залишають тільки 40-50 см, що ускладнює підгортання пухкої землею, коріння, що розвивається, зрізаються. Це гальмує зростання, розвиток рослин. Недостатнє підгортання оголює бульби. Не нехтуйте заданими технологією розмірами: міжряддя та ширина грядки має становити близько 0,75 м. Лунки необхідно вирити на 8-9 см у глибину, залишаючи просвіт між ними 30 см.
Насіння закладати в лунки необхідно паростками вгору. З бульбами бажано засипати щіпку золи або лушпиння цибулі для боротьби зі шкідниками. Зверху потрібно зробити насип висотою близько 10 см. На 100 м2 має бути висаджено не більше 600 картоплин.
Після появи паростків насип потрібно збільшити, і так повторювати відповідно до зростання куща. Подальший догляд – це прополювання, полив. Полив необхідний тричі:
Більше поливати немає необхідності - це економічний спосіб обробітку, найменш витратний. Від колорадського жука бадилля краще обробити перед цвітінням.
Своєчасне збирання врожаю: початок серпня – на насіннєвий матеріал, кінець серпня – для продовольчих цілей. Важливо: спочатку прибрати бадилля, через 10 днів – урожай. В результаті такої методики бульби мають міцну шкірку, відмінну безпеку.
Головний секрет урожайності голландської технології – овоч не глибоко заритий у землю, він засипаний зверху пухким ґрунтом, що дозволяє йому дихати. Крім зазначеного факту, врожайність збільшує факт поділу бульби навпіл.
Технологій вирощування картоплі багато, проте, як показує практика, голландський спосіб найефективніший за врожайністю.
Для обробітку картоплі за технологією голландських виробників необхідне фрезерне знаряддя для розпушування ґрунту. Для цього підійдуть вітчизняні мотоблоки, які обладнані робочими фрезерними органами. Для розпушування та розрівнювання необхідні мотокультиватори, здатні підгортати, видаляти бур'яни.
Сприятливе середовище для зберігання картоплі має температуру +5 градусів та вологість повітря 85–90%. Такі умови може створити сухе та прохолодне приміщення, захищене від сонячних променів. Річний цикл зберігання картоплі поділяється на 3 фази:
Для контролю температури та вологості в картопляних сховищах краще використовувати два датчики. Один біля дверей на висоті 30см, другий у центрі приміщення на висоті 150см.
Важливо відзначити! Не можна пересушувати повітря, тому що через низьку вологість картопля позеленіє. Це результат процесу вироблення алколоіда сапоніну (токсична речовина). Зелена картопля йде на посадку, але не можна її вживати.
Середня окупність бізнес ідеї вирощування за голландською технологією становить два сезони.
Основні канали збуту:
Дохід залежить від покупця та періоду продажу:
Картопля – пластична, благодатна культура. Низька врожайність у вітчизняних фермерів обумовлена незнанням біологічних особливостей, посівом випадкових овочів низьких репродукцій, несумлінним обробітком.
Недотримання технологічного процесу може призвести до будь-якої галузі виробництва. Займаючись вирощуванням найпоширенішого продукту харчування, не порушуйте правил! Ваш прибуток – у ваших руках!
Картопля – головний інгредієнт більшості страв країн світу. Його сік має цілющі властивості (лікує виразку, опіки, гастрит), корисний у косметології. Вирощування за правильної методики, хорошого вибору сорту – прибуткова справа.