Вирощування кропу на підвіконні та в теплиці як бізнес

Уявити сучасну кулінарію без використання ароматного кропу практично неможливо. Ця запашна зелень, яка прийшла до нас із Середземномор'я, має величезний попит при готуванні перших страв, салатів, солінь, а також у консервації.

Користь кропу для вирощування в домашніх умовах

Швидкостигла зелень.

Так уже повелося, що кріп - це джерело вітамінів, антиоксидантів і корисних мікроелементів. Він завжди затребуваний будь-якої пори року. Ця зелень особливо корисна для зміцнення стінок серцево-судинної системи людини і має судинорозширюючі властивості. Широко використовується не тільки в кулінарії, а й у косметології та фармацевтичній галузі. При цьому знайти кріп у продажу є досить складним завданням. То чому б не отримати вигоду зі стабільно високого попиту на цю невибагливу, скоростиглу рослину і не організувати власний бізнес щодо його вирощування та продажу?

Сьогодні ми розглянемо лише два способи отримання врожаю кропу з метою збуту:

  1. Вирощування безпосередньо в домашніх умовах.
  2. Тепличний метод.

Обидва мають, природно, свої переваги. Тут ми не розглядатимемо вирощування кропу у відкритому ґрунті (на грядках, на полі чи на городі).

Вирощування кропу на підвіконні

Кріп у горщиках.

Кріп на підвіконні можна вирощувати з насіння. Для цього Вам знадобляться спеціальні ємності (прекрасно підійдуть горщики або ящики), гарний ґрунт та насіння. Садити кріп можна цілий рік, але слід пам'ятати: в осінньо-зимовий період догляд за ним буде трішки більш клопітким, ніж влітку та навесні. Вся справа в тому, що посіяному кропу для отримання більш пишної зелені необхідне сонячне світло. Якщо його недостатньо, то доведеться подбати про підсвічування спеціальною фітолампою.

При виборі насіння віддайте перевагу кущовим скоростиглим сортам від перевірених фірм з гарною репутацією.

Сорта кропу для вирощування на підвіконні:

  1. «Рішельє».
  2. «Грибовський».
  3. «Гренадер».

Технологія вирощування кропу в теплиці така сама, як і в домашніх умовах. Вона включає наступні етапи:

Замочування насіння. Бажано використовувати слабкий, теплий розчин марганцівки, в якому посівний матеріал слід протримати не менше кількох годин.

Висадка в грунт. Можна брати як великі ємності місткістю 2-3 літри, так і маленькі, з яких насіння потім пересідає в більш простору тару. На дні неодмінно повинен бути дренаж, а саме насіння поміщають у насичений вологою грунт на глибину до двох сантиметрів. Так проростання пагонів не триватиме багато часу.

Угортання. Відразу після посадки, скриньки або горщика з насінням слід щільно замотати целофаном, який створить ідеальні тепличні умови та сприятиме якнайшвидшому проростанню. Цей шар знімається, як тільки із землі проклюнуться перші сходи. На це потрібно від тижня до десяти днів.

Догляд. Не слід забувати про те, що кріп дуже любить світло і вологу, тому потрібно тримати горщики на підвіконні або добре освітленої лоджії, при необхідності поливаючи чистою відстояною водою. Також щодня обприскуйте "шевелюру" кропу з пульверизатора. Не вміщує і підживлення: вам її порадять у будь-якому квітковому магазині.

Як уже говорилося вище, у разі потреби подбайте про додаткове підсвічування. Багато фахівців радять у нічний час знижувати на пару градусів температуру у приміщеннях, де росте кріп. Це робиться для того, щоб рослина не надто тягнулася догори, що загрожує подальшим опаданням стебла і псуванням товарного вигляду. Щоб забезпечити хороше температурне тло, на ніч слід провітрювати кімнату, залишаючи вікно відкритим. Найкраща температура для вирощування кропу в домашніх умовах має бути в діапазоні від 15 до 19 градусів. Перевищення цього показника може погано позначитися на вигляді та смакових якостях рослини, а от зниження температури навколишнього середовища йому практично нестрашне (якщо немає заморозків).

Збирання врожаю. Завжди проводиться через місяць після посадки. Якщо проводити не повне зрізання пагонів, а лише відщипувати бічні пагони, то кущ продовжить рости, розвиватися та радувати новим урожаєм.

Вирощування кропу в теплиці як бізнес

Кусти кропу.

Цей процес за своєю технологією практично не відрізняється від методики в домашніх умовах. Проте вирощування кропу в теплиці на зелень здатне дати набагато більший урожай за рахунок збільшення посівної площі. Важлива відмінність – у тепличний ґрунт слід висаджувати не насіння, а фактично пророщені рослини.

Грунт слід удобрити перегноєм, аміачною селітрою або торфом. Так майбутні сходи вийдуть сильнішими та вищими. Хоча кріп і є холодостійкою рослиною, але температура в теплиці не повинна знижуватися нижче за відмітку плюс 5 градусів. Недотримання температурного режиму може призвести до потемніння "шевелюри" і навіть загибелі рослин. Поливати пагони слід лише теплою водою.

Не забувайте, що пагони у висоту можуть досягати більше одного метра! Важливо вчасно зайнятися проріджуванням сходів. Для цього висмикніть кожну другу рослину. Так кожен із стебел буде отримувати достатньо вологи та сонця, що благотворно позначиться на його зростанні та смакових якостях. Вирвані в процесі прополювання рослини викидати не потрібно. Їх можна пересадити на вільні ділянки ґрунту!

Дохідність бізнес-ідеї

Урожай зелені до столу.

Бізнес із продажу вирощеного в домашніх умовах практично будь-якого продукту високо рентабельний, він приносить великий дохід, при цьому вимагає мінімальних витрат на початковому етапі. Більше того, можливість втратити врожай фактично зведена до нуля. Адже в сушеному кропі зберігаються корисні та ароматні речовини, що робить його популярним на ринку і в такому вигляді. А за дотримання мінімально необхідних умов ваші посіви гарантовано дадуть пишний урожай. Кріп не схильний до згубного впливу хвороботворних мікроорганізмів і різних шкідників (це ще один істотний плюс).

При середньоринковій вартості продукції 1,5$ за кілограм (ця цифра може змінюватись в залежності від сезону або регіону, але приймемо її за основну) та середньої врожайності 2 кг з квадратного метра ґрунту ми отримаємо середній дохід у районі 3$ на місяць . Оскільки повний цикл дозрівання кропу становить 30-40 днів. Вирощування кропу в теплиці взимку збільшує прибутковість цієї бізнес-ідеї в 3-4 рази!

Часто «золотим часом» для продажу будь-якої зелені вважають весняний період, а також пізню осінь. Ця рослина ідеальна для реалізації протягом практично цілого року. Встигай лише зрізати, реалізовувати вчасно та рахувати прибуток!

ua ru