Вирощування шипшини з живців як бізнес вдома

Шипшина – це чагарник висотою від 1 до 3 метрів з різноманітною формою ягід: круглою, овальною, ріпчастою. Сьогодні відомо понад 400 видів, багато з яких – спонтанні гібриди.

Шипшина – це лікувальна рослина. Його ще називають лікарська троянда. Тому плоди та квіти шипшини активно закуповують аптеки, фармацевтичні та косметологічні компанії. З шипшини виробляють: варення, джеми, різноманітні вітамінні напої для спортивного харчування, чай, а також: вина, лікери, настоянки, цукати та сушка, льодяники. Крім того, кущі шипшини часто використовують для щеплення троянд.

50% успіху бізнесу залежить від правильно вибраного сорту

Кущ дикої троянди.

Кращими за врожайністю, вмістом вітамінів та іншими показниками є такі сорти, як:

  • Сердечко;
  • Морщинистий;
  • Хулистий;
  • Корічна шипшина.

А найпопулярнішими вважаються: Титан, Перемога, Яблучний та інші. Завдяки своєму аромату та багатому вітамінному складу, шипшина є корисною складовою для чаю, лікарських сумішей, створення олій та варення. Він широко застосовується у фармацевтиці, медицині та косметології. В інтернеті повно оголошень щодо закупівлі плодів шипшини за ціною: 1,5 $ / кг - сушений і 0,57 $ / кг - звичайний не сушений. Врожайність шипшини – 2т/га. Тому вирощування цієї дикої троянди – вигідна та перспективна бізнес-ідея.

Аромат та корисні властивості шипшини

Настій.

Шипшина використовують у різних галузях:

  • фармацевтична;
  • медична;
  • косметологічна;
  • парфумерна;
  • кондитерська та ін.

З нього легко можна приготувати лікувальний чай, вітамінний настій. Настій із плодів додають під час випікання хлібобулочних виробів, щоб наситити останні вітаміном С та мінеральними солями.

Переваги шипшини:

  1. Шипшина – лідер за вмістом незамінного вітаміну С. Він легко може змагатися за цим показником навіть із цитрусовими. Деякі сорти містять понад 6000 мг цього вітаміну, що майже в 4 рази більше, ніж, наприклад, у лимоні та обліпихі.
  2. У плодах додатково містяться вітаміни K, P, В1, В2, В6, мікроелементи, а також дубильні речовини.
  3. Відвар із шипшини вважається корисним для імунітету лікарським чаєм.

З шипшини також виготовляють масло, яке має загоювальну дію і застосовується при лікуванні виразок та екземи. Настої з шипшини покращують пам'ять, стимулюють розумову діяльність та підвищують стійкість організму до інфекцій. Не можна забувати, що чай із шипшини ще й смачний, тому стане чудовим напоєм для покращення імунітету у будь-яку пору року.

Вирощування шипшини з живців

Урожай.

Розмножувати шипшину можна не тільки насінням, а й відведеннями, кореневищними нащадками та живцями. Розглянемо останній спосіб. Живці потрібно заготовити заздалегідь, це робиться або до, або після цвітіння. Для цього обрізається верхня частина втечі, оптимальна довжина черешка – 10-15 см. Колір гілочок має бути зелений, не бордовий, тому що цей відтінок характерний лише для молодих пагонів. На живці має бути приблизно 2 міжвузля та 2-3 нирки. Варто також видалити верхівку черешка і нижнє листя, наполовину вкоротити листяні пластини. А ось частину тканин від багаторічної гілки (п'яточку) залишають, якщо вона є, тому що черешок з нею краще укорінюється.

Умови вирощування шипшини

Висаджувати живці можна як у заздалегідь підготовлені грядки, так і в ящики. У складі ґрунту має бути дренаж (підійде тирса або керамзит, вони укладаються на дні ящика), суміш піску і перегнійного ґрунту (вона викладається наступним шаром товщиною близько 10 см), а зверху укладається річковий пісок на 3-5 см, який потрібно ретельно промити . У зволожений грунт живці занурюються до верхньої бруньки, потім їх притінюють і накривають плівкою (також кожен живець можна накрити пластиковим стаканчиком або пляшкою). До появи коренів і пазушного листя, що відбувається приблизно через місяць, кожен черешок потрібно обприскувати 1-2 рази на день. Після цього, вам потрібно дати рослині звикнути до відкритого повітря, зробивши отвори середнього діаметра в пляшках/стаканчиках або провітрюючи укриття, де вирощується шипшина.

Шипшина цвіте у травні-червні, а плодоносить з кінця серпня до вересня. Збирати плоди важливо у дуже міцних рукавичках. Ця рослина любить ділянки з хорошим освітленням та дренажем, у заболочених або затемнених місцях рослина не зростатиме. Вплинути на нього можуть такі шкідники, як листовійки, розанна попелиця або павутинний кліщ. Від перших двох рослин захистять інсектициди, а від павутинного кліща – інсектоакарициди.

Реалізація сушених плодів

Сушені плоди.

Головним питанням бізнес-ідеї щодо вирощування шипшини є реалізація. Продавати шипшину можна як окремим клієнтам, так і в аптеки, фармацевтичні компанії та продуктові компанії.

Як реалізувати шипшину:

  1. Звернутися до фармацевтичних компаній, які виробляють лікувальні чаї та реалізують трав'яні збори.
  2. Продавати шипшину оптом в точки продажу, наприклад, в магазини, де реалізують сухофрукти та горіхи.
  3. Звернутися до супермаркетів, магазинів, точок реалізації різних товарів на ринку.
  4. Продавати шипшину серед знайомих, після чого розширювати свою клієнтську базу завдяки їхнім рекомендаціям.

Так само варто зазначити, що шипшина активно експортується до різних країн Європи і попит на неї зростає з кожним роком. Вирощування шипшини забирає не так багато часу і коштів, а оскільки плоди приносять чималу користь, їх реалізація не повинна скласти праці. Вирощування цієї рослини досить швидко окупить тимчасові та трудові витрати.

ua ru