Шипшина – це чагарник висотою від 1 до 3 метрів з різноманітною формою ягід: круглою, овальною, ріпчастою. Сьогодні відомо понад 400 видів, багато з яких – спонтанні гібриди.
Шипшина – це лікувальна рослина. Його ще називають лікарська троянда. Тому плоди та квіти шипшини активно закуповують аптеки, фармацевтичні та косметологічні компанії. З шипшини виробляють: варення, джеми, різноманітні вітамінні напої для спортивного харчування, чай, а також: вина, лікери, настоянки, цукати та сушка, льодяники. Крім того, кущі шипшини часто використовують для щеплення троянд.
Кращими за врожайністю, вмістом вітамінів та іншими показниками є такі сорти, як:
А найпопулярнішими вважаються: Титан, Перемога, Яблучний та інші. Завдяки своєму аромату та багатому вітамінному складу, шипшина є корисною складовою для чаю, лікарських сумішей, створення олій та варення. Він широко застосовується у фармацевтиці, медицині та косметології. В інтернеті повно оголошень щодо закупівлі плодів шипшини за ціною: 1,5 $ / кг - сушений і 0,57 $ / кг - звичайний не сушений. Врожайність шипшини – 2т/га. Тому вирощування цієї дикої троянди – вигідна та перспективна бізнес-ідея.
Шипшина використовують у різних галузях:
З нього легко можна приготувати лікувальний чай, вітамінний настій. Настій із плодів додають під час випікання хлібобулочних виробів, щоб наситити останні вітаміном С та мінеральними солями.
Переваги шипшини:
З шипшини також виготовляють масло, яке має загоювальну дію і застосовується при лікуванні виразок та екземи. Настої з шипшини покращують пам'ять, стимулюють розумову діяльність та підвищують стійкість організму до інфекцій. Не можна забувати, що чай із шипшини ще й смачний, тому стане чудовим напоєм для покращення імунітету у будь-яку пору року.
Розмножувати шипшину можна не тільки насінням, а й відведеннями, кореневищними нащадками та живцями. Розглянемо останній спосіб. Живці потрібно заготовити заздалегідь, це робиться або до, або після цвітіння. Для цього обрізається верхня частина втечі, оптимальна довжина черешка – 10-15 см. Колір гілочок має бути зелений, не бордовий, тому що цей відтінок характерний лише для молодих пагонів. На живці має бути приблизно 2 міжвузля та 2-3 нирки. Варто також видалити верхівку черешка і нижнє листя, наполовину вкоротити листяні пластини. А ось частину тканин від багаторічної гілки (п'яточку) залишають, якщо вона є, тому що черешок з нею краще укорінюється.
Висаджувати живці можна як у заздалегідь підготовлені грядки, так і в ящики. У складі ґрунту має бути дренаж (підійде тирса або керамзит, вони укладаються на дні ящика), суміш піску і перегнійного ґрунту (вона викладається наступним шаром товщиною близько 10 см), а зверху укладається річковий пісок на 3-5 см, який потрібно ретельно промити . У зволожений грунт живці занурюються до верхньої бруньки, потім їх притінюють і накривають плівкою (також кожен живець можна накрити пластиковим стаканчиком або пляшкою). До появи коренів і пазушного листя, що відбувається приблизно через місяць, кожен черешок потрібно обприскувати 1-2 рази на день. Після цього, вам потрібно дати рослині звикнути до відкритого повітря, зробивши отвори середнього діаметра в пляшках/стаканчиках або провітрюючи укриття, де вирощується шипшина.
Шипшина цвіте у травні-червні, а плодоносить з кінця серпня до вересня. Збирати плоди важливо у дуже міцних рукавичках. Ця рослина любить ділянки з хорошим освітленням та дренажем, у заболочених або затемнених місцях рослина не зростатиме. Вплинути на нього можуть такі шкідники, як листовійки, розанна попелиця або павутинний кліщ. Від перших двох рослин захистять інсектициди, а від павутинного кліща – інсектоакарициди.
Головним питанням бізнес-ідеї щодо вирощування шипшини є реалізація. Продавати шипшину можна як окремим клієнтам, так і в аптеки, фармацевтичні компанії та продуктові компанії.
Як реалізувати шипшину:
Так само варто зазначити, що шипшина активно експортується до різних країн Європи і попит на неї зростає з кожним роком. Вирощування шипшини забирає не так багато часу і коштів, а оскільки плоди приносять чималу користь, їх реалізація не повинна скласти праці. Вирощування цієї рослини досить швидко окупить тимчасові та трудові витрати.