Вирощування солодкого перцю в теплиці ранніх сортів вдома

Солодкий перець вважається вітамінним допінгом та антидепресантом. Він особливо корисний для нашої серцево-судинної системи. А ще він має ароматні смакові якості і часто використовується в кулінарії. З цих та багатьох інших причин попит на солодкий перець завжди стабільний.

Попередні розрахунки бізнес-ідеї з солодкого перцю

Солодкий перець у теплиці.

Оптові ціни на солодкий перець знаходяться в межах 0,7 $-1 $. Середня роздрібна ціна складає 1,5 $. Одна з найдорожчих овочевих культур на ринку!

Терміни дозрівання скоростиглих сортів від висадки розсади до плодоношення становить 50-55 днів. А врожайність солодкого перцю в теплиці нерідко сягає 18 кг з одного квадратного метра.

Ці та інші переваги залучають фермерів до вирощування солодкого перцю у теплиці. Адже це рішення дає з одного квадратного метра більший урожай, ніж при відкритому ґрунті. Необхідні для активного зростання цієї овочевої культури температурні умови становлять 25-30 градусів, їх набагато легше підтримувати саме у теплиці.

Для організації бізнесу з вирощування перцю вам знадобиться:

  1. Насіння перцю цікавого для вас сорту.
  2. Розсада.
  3. Якісні добрива.
  4. Дільниця землі.
  5. Тара та транспорт для реалізації вирощеної продукції.

Важливо вибрати ті сорти, в яких ви найкраще знаєтеся. Непоодинокі випадки, коли овочівники вибирають сорт через його красу, а він виявляється одним із самих «примхливих» у догляді. Чим більше ви дізнаєтесь про кожний певний сорт, тим кращий урожай зможете отримати.

Найкращі сорти солодкого перцю для теплиць

Різнобарвні сорти плодів.

Підібрати відповідні сорти перцю для теплиці непросто, адже їх видів сьогодні дуже багато, більш ніж 500 (включно з гібридами). Ряд сортів виводився спеціально для вирощування у закритому ґрунті. Найбільш плідними з них вважаються Помаранчеве диво, Вінні Пух, Ніжність.

Одним із найкращих ранньостиглих сортів і для теплиці, і для відкритого ґрунту вважається «Абрикосова фаворитка». Виділяється сорт "Атлант". Його відносять до ранньостиглих та середньостиглих. Він вирізняється своєю компактністю та плідністю.

Одним із самих скоростиглих вважається сорт Кардинал, який відмінно підходить для умов теплиці. Термін досягнення стиглості останнього практично не перевищує 100 днів. Висота куща даного сорту може досягати понад 1 метр.

Шкідники та хвороби солодкого перцю в теплиці

Солодкий перець хворий.

Хвороби та шкідники перців можуть з'явитися при вирощуванні навіть у тепличних умовах.

Солодкий перець – досить примхлива рослина, і виростити її досить складно. Тому його вартість завжди на найвищому рівні. Як уже згадувалося, це не дешева теплична культура. При різких перепадах температур рослина може захворіти, при температурі нижче +10 з'являється наліт та п'ята фіолетового кольору.

Серед інших поширених захворювань варто виділити вершинну гниль, вона не є інфекційною, і з'являється при порушенні режиму вологості та підживлення. Перець можна підлікувати, вчасно додавши жменю золи під кущ, що дозволить підлужити ґрунт.

Також поширене вірусне захворювання стовбур, через яке зупиняється зростання рослини, в'яне листя і жовтіють плоди. Переноситься воно різними шкідниками. Альтернаріоз, або чорна пліснява, проявляється у вигляді коричневих плям, що покривають листя, стебла та плоди. Найнебезпечнішим шкідником вважається попелиця.

Вирощування розсади солодкого перцю в домашніх умовах

Цвітіння солодкого перцю.

Перш ніж висаджувати перець у теплиці, потрібно виростити розсаду в домашніх умовах. Насіння рекомендується висаджувати з лютого до березня. Перед висаджуванням їх, як правило, витримують у теплій воді кілька годин. Грунт для насіння повинен складатися з ґрунту, торфу та перегною у співвідношенні 1:1:1.

Оптимальний Ph грунту має бути на рівні 6.4-6.8. Одне-два насіння закопуються на глибину приблизно 2 см. Відстань між насінням має бути 1.5-2 сантиметри, а між грядками – 5-6 сантиметрів.

Для того, щоб розсада зійшла успішно, потрібно постійно підтримувати в теплиці температуру +25-+27 градусів. Важливо забезпечити рясно освітлення 12-14 годин щодня, для цього можна використовувати лампи. Рослина вимагає частого, але не рясного поливу. Рекомендується провести дренаж, щоб вода не застоювалася у ґрунті. Прикорм у вигляді мінеральних добрив надається раз на 10 днів.

Перший схід з'являється на 5-10 день. Зверніть увагу, що після сходу паростків, температурний режим потрібно трохи змінити. Відразу після утворення сходів температура знижується до +15...+18 градусів на 2 дні, після чого її потрібно підтримувати в районі +22...+25 градусів вдень, і +15...+18 вночі.

Расада пересідає в теплицю з середини березня по квітень, важливо забезпечити температуру близько +15...+18 градусів. Товщина ґрунту має бути не менше 25 см. Незважаючи на те, що солодкий перець – дуже теплолюбна рослина, у разі підвищення температури до +35 градусів кущі варто затінити.

Умови вирощування солодкого перцю

Секрети вирощування солодкого перцю в теплиці – про що не варто забувати:

  1. Коли перець досягне 15-20 сантиметрів у висоту, необхідно обрізати верхівки рослини, тому рослина буде краще розгалужуватися.
  2. У теплиці, де немає вітру та сильного холоду, солодкий перець зростатиме дуже активно, тому можна прикріпити верхні точки зростання до бамбукових жердин (обоє).
  3. Важливо підгодовувати рослину як органічними, так і мінеральними добривами, чергуючи їх.
  4. Для висадки рослини підійде ґрунт, в якому до цього вирощували цибулю, капусту, огірки. Якщо в землі раніше росли пасльонові рослини, то варто почекати 3-4 роки, перш ніж висаджувати цю культуру. А найкраще змінити ґрунт – це ще одна перевага тепличних умов.
  5. Температура самого ґрунту, в який висаджується перець, не повинна бути нижчою за +15 градусів.
  6. Розпушувати грунт варто регулярно, тому рослина отримає більше кисню.
  7. Солодкий перець не можна садити поряд з гірким, інакше солодкі плоди гіркутимуть. Відстань між цими рослинами має бути не менше 100 метрів!
Червоний солодкий перець.

Як ефективно реалізувати свій урожай на ринку?

Фарширований перець.

Коли висаджені рослини принесуть перші плоди, потрібно розпочати реалізацію вирощеного продукту. Найпростіший спосіб – це продаж солодкого перцю на ринку. І хоча тут ви зіткнетеся з жорсткою конкуренцією, найбільший наплив покупців на початку просування вашого бізнесу найпростіше знайти саме тут.

Можна налагодити зв'язки із закладами, які закуповують продукти для їхнього приготування – ресторанами, кафе, їдальнями. Також ви можете стати постачальником домашнього свіжого овочів для місцевих магазинів. Не варто недооцінювати можливості інтернету. Можна пропонувати свій продукт у соціальних мережах або на своєму інтернет-магазині.

Продавати врожай можна не лише одиничним покупцям для споживання, але й магазинам, компаніям з виробництва перцевих настоянок. Вирощуючи плоди у теплиці, ви зможете також реалізовувати розсаду садівникам-аматорам.

Сьогодні вирощування овочів у теплиці – це прибуткова і швидко окупна бізнес-ідея. Споживач хоче вживати свіжі та екологічно чисті овочі місцевого виробництва цілий рік. Тому знайти для себе покупця не складе проблем.

ua ru