Швидке вирощування синіх баклажанів у теплиці з розсади

Щоб швидко вирощувати баклажани в теплиці слід насамперед правильно вибирати сорти. У баклажанів ранньостиглих сортів період дозрівання становить 90 днів від висадки насіння. Тому розсада суттєво скоротить терміни. Наприклад, ранньостиглий високоврожайний сорт баклажану – «Діамант» має вегетаційний період 60 днів від висадки розсади в теплиці до першого врожаю. А наступні врожаї збиратимуться через кожні 2 тижні.

Бізнес на вирощуванні тепличних баклажанів вдома

Квітка баклажана.

Якщо розглядати баклажани, які вирощуються у теплицях як бізнес, то порівняно з іншими культурами, конкуренція тут є відносно низькою. І справді, найчастіше тепличним способом вирощують зелень, огірки та помідори. Хоча баклажани мають попит на ринках і в продуктових супермаркетах. З них можна приготувати безліч як простих смачних страв (наприклад, ікра), так і кулінарних шедеврів (наприклад, соті).

Вирощування в теплиці баклажанів є досить перспективним заняттям. Ці овочі відмінно ростуть у штучних умовах, а за належного догляду здатні забезпечити гідний урожай значно раніше, ніж конкуренти з відкритого ґрунту. Головне – забезпечити рослинам належні умови.

Як створити ідеальний мікроклімат у теплиці

Синій баклажан у теплиці.

Щоб рослини добре росли і рясно плодоносили, вони потребують таких умов:

  1. Хороша вологість. Баклажани люблять рясний полив. При цьому важливо, щоб температура поливної води була не нижче +20 градусів.
  2. Тепло. Грунт у теплиці обов'язково повинен бути захищений від промерзання, інакше рослини загинуть. Баклажани чутливі до зниження температури (навіть короткостроковому). Оптимальна температура повітря в теплиці повинна бути на рівні +25 °С, а ґрунту – не нижче +15 °С. Вони люблять теплий клімат, тому теплицю найкраще розташувати за принципом сонячного вегетарію, щоб забезпечити можливість додаткового опалення. Секрет інноваційної конструкції сонячного вегетарію полягає у затримці сонячної енергії за допомогою відбивачів. Завдяки такій конструкції теплиць 95% сонячної енергії повертається до рослин.
  3. Захист від шкідників та хвороб. Тепличні овочі меншою мірою піддаються впливу різних шкідників, проте вжити запобіжних заходів необхідно.
  4. Хороше підживлення рослин. Тепличні баклажани значною мірою потребують хорошого харчування. Підживлення їх проводять регулярно протягом усього процесу вегетації. Бажано робити це кожні 2 тижні, починаючи вже з 17-го дня після посадки і до етапу плодоношення. Прихильники органічного способу обробітку культур наполягають на тому, що органічні добрива (у тому числі і біогумус) є найкращим способом збагатити ґрунт необхідними для культури поживними речовинами. Проте, і азотні, і калійні комплекси мінеральних добрив застосовують у господарствах так само широко.
  5. Аерування коренів. Пухкий ґрунт – ще одна обов'язкова умова. Варто звернути увагу на те, щоб на поверхні ґрунту не утворювалася жорстка кірка. Для більших урожаїв потрібно надавати вільний доступ кисню до кореневої системи.

Особливості догляду за баклажанами під час формування плодів

Висадка розсади. Баклажани (на відміну від помідорів) не вимагають особливого догляду в період, коли рослини починають формувати плоди. І температурний, і вологий режими, і навіть полив залишаються колишніми. Немає необхідності їх пасинкувати. Хоча деякі садівники виконують цю процедуру, пояснюючи бажання отримати великі плоди.

Головна ознака стиглості баклажан – це глянсова поверхня незалежно від сорту та кольору плоду. Максимальна вага стиглих плодів може досягати до 1000г.

Ранньостиглий сорт баклажану Алмаз має циліндричну форму з особливою характерністю темно-фіолетовим глянсовим забарвленням. Довжина плоду – 18 см, діаметр – 6 см. Високі показники смакових якостей – м'якоть ніжна та в міру щільна, без гіркоти. Середня маса плоду хоч і невелика 160 г, проте високий показник врожайності – 10 кг баклажанів з одного квадратного метра теплиці.

Існує лише дві умови вирощування баклажанів у теплиці, які бажано дотриматись у цей період:

  1. Рослини повинні бути підв'язані.
  2. Для прискорення дозрівання та отримання більших плодів можна прищепити верхню частину рослини, щоб вона витрачала сили виключно на нарощування плодів, а не зеленої маси.

Також потрібно стежити, щоб на рослинах не залишалося пожовкле листя і плодів неправильної форми. Вони тільки забирають сили у рослини, не приносячи їй жодної користі.

Оптимальна кількість плодів, що зав'язалися, які варто залишити на кущі, не повинна перевищувати 5-6 штук. Це забезпечить господареві можливість отримати найкращий урожай і за кількістю плодів, і за їхньою якістю.

Вирощування та догляд за баклажанами в теплиці

Квітіння баклажанів.

Рослини, що розвиваються в теплиці, можуть стати жертвою шкідливих мікроорганізмів, що зимують у ґрунті. Щоб цього уникнути, перед посадкою баклажанів варто провести дезінфекцію теплиці та ґрунту.

Хоча в деякій літературі можна знайти рекомендації щодо знезараження теплиці восени, найкраще робити це навесні, безпосередньо перед початком посадкових робіт. Так ви мінімізуєте ризики вторинного потрапляння всередину конструкції спор мікроорганізмів, які можуть завдати шкоди баклажанам.

Для дезінфекції конструкцію теплиці обробляють розчином хлорного вапна у співвідношенні на 10 л води 400 г вапна. Потім треба дати їй просохнути. Дерев'яні конструкції можна пофарбувати вапняним розчином. Здоровий ґрунт достатньо полити розчином мідного купоросу перед посадкою розсади.

Якщо ж ви маєте справу з ґрунтом, зараженим мікроорганізмами, то краще його замінити. Знезараження ґрунту – більш тривалий процес. Для його виконання шари грунту чергують із шарами вапна і укладають у штабель, який зберігатиметься таким чином 3-4 роки. Після цього терміну можна сміливо користуватись обробленою землею для посадки рослин.

Сіра гнилизна, фітофтора, стовбур, чорна ніжка та тютюнова мозаїка – всі ці захворювання вражають баклажани найчастіше. Щоб захистити рослини від їхнього згубного впливу, баклажани обробляють спеціальними антисептичними препаратами. Варто також вживати запобіжних заходів від можливих шкідників: попелиці, павутинного кліща та колорадського жука. Хоча у теплиці їх можна зустріти набагато рідше, ніж у відкритому ґрунті.

Насіння чи розсада?

Величезні сині баклажани.

Вирощування баклажанів із розсади суттєво прискорює процес отримання якісних плодів. У зв'язку з цим спосіб вирощування баклажанів із насіння зустрічається набагато рідше. Щоб отримати якісну розсаду, насіння попередньо витримують на холоді та замочують у розчині біогумусу. Після такої обробки та схожість насіння буде значно вищою.

Секрети вирощування баклажанів:

  1. Найкраще вирощувати районовані сорти для місцевості, де ви знаходитесь. Так ви уникнете непотрібних втрат через те, що рослини погано переноситимуть брак тепла або сонячного світла.
  2. Вибирайте спеціальні тепличні сорти баклажанів. Оптимальний варіант -гібриди, виведені цілеспрямовано для цих цілей. Їхня м'якоть значно ніжніша. Вони відрізняються кращими смаковими якостями, ніж їхні «вуличні» колеги. До того ж вони чудово ростуть і плодоносять у замкнутому просторі.
  3. Гілки тепличних баклажанів є більш крихкими, ніж у рослин, що ростуть у відкритому грунті, тому низькорослі сорти будуть кращими для теплиць. Такі рослини менше ламаються, а також легше переносять навантаження від плодів, що дозрівають.

Це досить нескладні правила. Але виконуючи їх, ви зможете вже в перший сезон отримати чудовий урожай тепличних баклажанів найвищої якості.

ua ru