Щоб швидко вирощувати баклажани в теплиці слід насамперед правильно вибирати сорти. У баклажанів ранньостиглих сортів період дозрівання становить 90 днів від висадки насіння. Тому розсада суттєво скоротить терміни. Наприклад, ранньостиглий високоврожайний сорт баклажану – «Діамант» має вегетаційний період 60 днів від висадки розсади в теплиці до першого врожаю. А наступні врожаї збиратимуться через кожні 2 тижні.
Якщо розглядати баклажани, які вирощуються у теплицях як бізнес, то порівняно з іншими культурами, конкуренція тут є відносно низькою. І справді, найчастіше тепличним способом вирощують зелень, огірки та помідори. Хоча баклажани мають попит на ринках і в продуктових супермаркетах. З них можна приготувати безліч як простих смачних страв (наприклад, ікра), так і кулінарних шедеврів (наприклад, соті).
Вирощування в теплиці баклажанів є досить перспективним заняттям. Ці овочі відмінно ростуть у штучних умовах, а за належного догляду здатні забезпечити гідний урожай значно раніше, ніж конкуренти з відкритого ґрунту. Головне – забезпечити рослинам належні умови.
Щоб рослини добре росли і рясно плодоносили, вони потребують таких умов:
Головна ознака стиглості баклажан – це глянсова поверхня незалежно від сорту та кольору плоду. Максимальна вага стиглих плодів може досягати до 1000г.
Ранньостиглий сорт баклажану Алмаз має циліндричну форму з особливою характерністю темно-фіолетовим глянсовим забарвленням. Довжина плоду – 18 см, діаметр – 6 см. Високі показники смакових якостей – м'якоть ніжна та в міру щільна, без гіркоти. Середня маса плоду хоч і невелика 160 г, проте високий показник врожайності – 10 кг баклажанів з одного квадратного метра теплиці.
Існує лише дві умови вирощування баклажанів у теплиці, які бажано дотриматись у цей період:
Також потрібно стежити, щоб на рослинах не залишалося пожовкле листя і плодів неправильної форми. Вони тільки забирають сили у рослини, не приносячи їй жодної користі.
Оптимальна кількість плодів, що зав'язалися, які варто залишити на кущі, не повинна перевищувати 5-6 штук. Це забезпечить господареві можливість отримати найкращий урожай і за кількістю плодів, і за їхньою якістю.
Рослини, що розвиваються в теплиці, можуть стати жертвою шкідливих мікроорганізмів, що зимують у ґрунті. Щоб цього уникнути, перед посадкою баклажанів варто провести дезінфекцію теплиці та ґрунту.
Хоча в деякій літературі можна знайти рекомендації щодо знезараження теплиці восени, найкраще робити це навесні, безпосередньо перед початком посадкових робіт. Так ви мінімізуєте ризики вторинного потрапляння всередину конструкції спор мікроорганізмів, які можуть завдати шкоди баклажанам.
Для дезінфекції конструкцію теплиці обробляють розчином хлорного вапна у співвідношенні на 10 л води 400 г вапна. Потім треба дати їй просохнути. Дерев'яні конструкції можна пофарбувати вапняним розчином. Здоровий ґрунт достатньо полити розчином мідного купоросу перед посадкою розсади.
Якщо ж ви маєте справу з ґрунтом, зараженим мікроорганізмами, то краще його замінити. Знезараження ґрунту – більш тривалий процес. Для його виконання шари грунту чергують із шарами вапна і укладають у штабель, який зберігатиметься таким чином 3-4 роки. Після цього терміну можна сміливо користуватись обробленою землею для посадки рослин.
Сіра гнилизна, фітофтора, стовбур, чорна ніжка та тютюнова мозаїка – всі ці захворювання вражають баклажани найчастіше. Щоб захистити рослини від їхнього згубного впливу, баклажани обробляють спеціальними антисептичними препаратами. Варто також вживати запобіжних заходів від можливих шкідників: попелиці, павутинного кліща та колорадського жука. Хоча у теплиці їх можна зустріти набагато рідше, ніж у відкритому ґрунті.
Вирощування баклажанів із розсади суттєво прискорює процес отримання якісних плодів. У зв'язку з цим спосіб вирощування баклажанів із насіння зустрічається набагато рідше. Щоб отримати якісну розсаду, насіння попередньо витримують на холоді та замочують у розчині біогумусу. Після такої обробки та схожість насіння буде значно вищою.
Секрети вирощування баклажанів:
Це досить нескладні правила. Але виконуючи їх, ви зможете вже в перший сезон отримати чудовий урожай тепличних баклажанів найвищої якості.