Вирощування вишні як бізнес у саду на дачній ділянці

Корисну вишню люблять дорослі та діти. З неї готують киселі, компоти, вино, пироги, вареники, варення, а також вживають у свіжому вигляді. А ще вишневі ягоди можна чудово заморожувати, зберігаючи смак для продажу у зимовий сезон. Що дозволяє ефективно продавати кондитерським свої нереалізовані залишки ягід без шкоди для бізнесу. Заморожена вишня часто використовується у кондитерських виробах: торти, морозиво, перепалену тощо. Так можна знизити ризики та зберегти рентабельність вишневого саду, яку розрахунками далі.

Країна походження та корисні властивості вишні

Чорнокорка.

Родина Вишні – це чорноморське узбережжя Криму та Кавказу, а після купці привезли її до Риму. Звідти вона поширилася у всьому світі. Ця ягода входить до десятки найкорисніших популярних рослин. У неї прекрасне поєднання вітамінів (C, B1, B2, B6, B9), фолієвої кислоти та мінеральних елементів (бор, калій, магній, мідь та ін.). Склянка вишневого соку покращує тривалість та якість сну. Кумарин у вишні знижує тромбоутворення. А за недавніми дослідженнями було доведено, що еллагава кислота, яка міститься вишневих ягод, блокує ріст ракових клітин.

Вишневі ягоди корисні та смачні, тому попит на них завжди стабільний. Якщо у вас є невеликі заощадження та бажання зайнятися нехай невеликим, але перспективним бізнесом, то вирощування вишні на присадибній ділянці здатне стати «стартом» до більш серйозних справ. Для новачків розкриємо всі нюанси щодо посадки, догляду та обробки плодів вишневих дерев.

Прибутковість «вишневого» бізнесу

Особливості вирощування вишні для бізнесу полягають у двох економічних обґрунтуваннях:

  1. Простий догляд за невибагливим деревом.
  2. Високий попит на потрібний продукт.
Врожайність вишні.

Вирощування вишні на дачній ділянці за правильної організації та належного догляду вигідне. Для такого підприємництва підійде будь-який регіон, адже дерево відрізняється морозостійкістю та невибагливістю у догляді. При цьому практично не потребує добрив. Достатньо 1 раз на 3 роки підгодувати компостом або гноєм, що перепрів. Це дерево дуже добре відгукується на органічні добрива!

Прибутковість вишневого бізнесу обумовлена ​​його особливостями:

  1. Розмаїття сортів, що дозволяє отримувати врожай протягом 4 місяців.
  2. Достатньо швидке плодоношення, починаючи з 2 років. Пік «плодовитості» дерева – 5-7 рік (залежно від сорту).
  3. Мінімальна схильність дерева до хвороб. З паразитів зустрічаються, мабуть, лише невеликі хробаки в окремих плодах.
  4. Великий урожай (від 15 до 40 кг з одного дерева).
  5. Мінімальний догляд, який полягає у правильному обрізанні гілок дерева та нечастому «підгодовуванні».

На 1 га комфортному можуть співіснувати близько 400 дерев. Навіть якщо зважати на мінімальну врожайність з одного дерева, то на даній площі можна виростити і зібрати до 14 тонн фруктів. Природно, промислова врожайність 1-го дерева значно нижча, ніж при домашньому вирощуванні.

Важливо! При посадці важливо витримувати необхідний дерев простір. В ідеалі доросла вишня потребує 25 м2. Мінімальна відстань між саджанцями – 5 м.

Варто зазначити, що за таких технічно не складних умов вирощування заморожені ягоди вишні продаються за ціною від 1$/кг. А в зимовий період природно дорожче.

З покупцями проблем не буде, якщо ви виростили солодку, не червиву та велику вишню. Збувати продукцію можна на:

  • торгуючи на ярмарках та ринках;
  • здаючи оптом до супермаркетів або перекупників;
  • співпрацюючи з переробними підприємствами (виробниками соків, джемів, вин та ін.);
  • співпрацюючи з кондитерськими фабриками;
  • реалізуючи просто знайомим або підшукуючи покупців через Інтернет.

Додатковий дохід можна отримати з переробки вишні на джеми та напівфабрикат, а також домовившись із пасічниками про «оренду» свого саду. Вишня – чудовий медонос, улюблений бджолами, які її добре запилюють.

Як правильно обрізати вишню

Обрізування залежить від виду вишні:

  1. Деревоподібні дерева обрізаються при необхідності, коли з'являються відростки, що переплітаються, або сухі гілки. У разі, коли потрібно змінити напрям зростання гілок, пагони коротшають. Те ж саме робиться і з кроною, якщо вона перевищує 3-3,5 м.
  2. Деревоподібне обрізання.
  3. Кустоподібні дерева регулярно обрізають злегка, тобто видаляючи пошкоджені або слабкі пагони. Незначно проріджується крона. Однорічні прирости, у яких формується верхівкова нирка, не видаляються.
  4. Кустоподібна обрізка.

Важливо також дотримуватися загальних правил:

  1. Гілки, наприкінці яких утворилися плоди, заборонено вкорочувати.
  2. Діяти слід за принципом проріджування.
  3. Гілки, що ростуть усередину крони, доцільно видалити, поки дерево молоде.
  4. Занадто довгі гілки помірковано коротшають.
  5. Кожні три роки вишню «омолоджують», проріджуючи гілки. Це дає розвиток новим пагонам.
  6. У старих дерев обрізається верхівка приблизно на 2 м, видаляється частина гілок, захованих біля стовбура всередині крони.
  7. Плодоносні дерева обрізаються незначно у весняний період з метою проріджування надмірно густої крони. На момент плодоношення видаляються старі частини пагонів.

Важливо! Особливості поливу та підживлення дерев добривами також залежать від виду вишень. Цю інформацію потрібно вивчати під час купівлі сортів саджанців.

Заморожування вишні на зиму в домашніх умовах

Ягоди у льоду.

Вишня – продукт, який добре заморожується і не менш добре поводиться після розморожування. Саме тому «зимові» заготівлі такі затребувані. Піддавати обробці холодом плоди з кісточками немає сенсу, адже кінцевий продукт без кісточок відповідає кращим споживчим характеристикам. До того кісточки при тривалому зберіганні виділяють синильну кислоту, яка може надати гіркоти та зіпсувати смакові характеристики.

Заморожуванню вишні передує ретельне промивання плодів, зняття з них живців та гілочок, просушування. Краще заморожувати вишні окремо один від одного, розклавши на підносі, після чого запакувати в підготовлену тару (як правило, поліетиленові пакети).

Машинка для видалення кісточок

Видалення кісточок.

Видаляти кісточку можна зворотним боком чайної ложки, проте це займе багато часу, за який оброблені вишні встигнуть стекти. Обробити швидко значний обсяг ягід допоможе спеціальне обладнання. Машинка для видалення кісточок легко впорається з поставленим завданням. Причому здатна обробляти і свіжу, і вишню консервовану. Її переваги:

  • завантаження одночасно від 100 г продукту;
  • висока продуктивність (в середньому 12 кг/год. залежно від вартості моделі);
  • зручність та простота експлуатації;
  • безпека;
  • екологічність;
  • чистота процесу.

Купити машинку однозначно варто, якщо дозволяє бюджет. Витрати окупляться, адже апарат знижує втрати продукту, до того ж економить час.

Підприємці, які мають «вишневий бізнес», стверджують, що високий щосезонний дохід здатні забезпечити вишневі сади з чисельністю «мешканців» у них півтори-дві тисячі. Однак, щоб зрозуміти, чи підходить подібне підприємництво саме вам, варто спробувати. А починати, як відомо, треба з малого. Якщо вивчити всі нюанси вирощування вишні на присадибній ділянці та докласти максимум зусиль для втілення задуманого, то «вишневий» бізнес обіцяє бути успішним.

ua ru