У всьому світі пельмені люблять усі. Вони смачні, ситні та швидкі у приготуванні. Саме тому компанії, які виробляють цей напівфабрикат, ростуть, неначе гриби в сезон дощу. Проте, навіть високий попит на товар не завжди забезпечує прибутковість такого бізнесу. Це пов'язано з виготовленням неякісного продукту, завищеними цінами на нього чи нестачею реклами.
Сьогодні навіть в інтернет-магазині можна придбати недорогу ручну машинку для ліплення пельменів. Або електричний настільний пельмовий апарат JGL 60, а також JGT 60 з гарним компромісним співвідношенням ціни та продуктивності. Їх виготовляють для невеликих кафе, їдалень, міні-цехів та інших невеликих приватних підприємств з виробництва продуктів харчування.
На початку для тестування бізнес-ідеї не варто витрачається на дороге обладнання. Для тесту підійде недорога ручна машинка для ліплення пельменів. Спочатку варто проаналізувати окупність продуктів, потенціал ринку збуту та своїх можливостей. Якщо гіпотеза підтверджується, можна інвестувати в обладнання з більшою продуктивністю.
Домашнє міні-виробництво вигідне тим, що його організація вимагає мінімуму вкладень і сьогодні може легко конкурувати з магазинною продукцією завдяки кращій якості за такої ж ціни. Смачні пельмені не потребують витрат на рекламу.
Наприклад, домогосподарки можуть безпечно розпочати створення доходу, адже нереалізована продукція буде використана для власних потреб. Оскільки обсяги виробництва мінімальні ризики фінансових втрат суттєво нижчі. А залишки товарів – це головна проблема у будь-якій сфері торгівлі.
Не продані пельмені можуть довго зберігатися у заморожуванні. Це важливий фактор, який є перевагою та його слід враховувати в управлінні залишками. Далі розберемося в нюансах технологічного процесу та інших аспектах створення «пельменного» бізнесу.
Будь-який бізнес починається з реєстрації підприємницької діяльності. Крім реєстраційних документів, необхідно:
Підійде будь-яке просторе приміщення, до якого підведено комунікації (опалення, каналізація, водопостачання, вентиляція, електрика). Оснащувати його краще за складеним заздалегідь планом.
Сировину потрібно закуповувати у більшому обсязі, ніж потрібно на найближчий час. Маючи запас, ви завжди будете готові до підвищених навантажень чи перебоїв із закупівлями. Найкраще мати справу з такими постачальниками, як фермерські господарства. Їхня продукція завжди свіжа та якісна. Головне – перевіряти наявність усіх дозвільних та санітарних документів. Інші продукти (яйця, борошно, спеції, цибуля) можна придбати в супермаркеті.
Важливо! Гарною підмогою може стати підсобне господарство. Однак воно є доцільним при суттєвих оборотах «пельменного» бізнесу.
Маленькому виробництву достатньо 4-х співробітників (кухар-технолог, менеджер зі збуту та пара кухонних працівників). Цього персоналу вистачить для забезпечення безперебійної роботи міні-підприємства (за наявності автоматизованого обладнання).
Бізнес з виготовлення пельменів вимагатиме придбання:
Для початку бізнесу купувати повну виробничу лінію необов'язково. Цілком підійде те, що є в будинку. Проте побутову пельменницю для виробництва напівфабрикатів із тіста (включаючи локшину, вареники, равіолі) варто придбати. Цей апарат дозволяє виготовити близько 10-40 кг пельменів за годину (процес може бути механічним або автоматизованим). Вартість агрегату залежить від виробника та продуктивності. На малюнку зображено побутову пельменницю для виробництва пельменів та вареників вартістю 110$.
Традиційна технологія приготування пельменів застосовується як для харчових комбінатів, так і домашнього міні-виробництва. Йдеться про торгівлю продуктами харчування, тому важливо не ігнорувати санітарні норми щодо обробки сировини, виготовлення та зберігання продукції. Зрештою, смачні пельмені матимуть великий попит. За якість люди готові платити. У цьому прямий інтерес виробника. Тож не шкодуйте сил і часу.
Отже, процес виготовлення пельменів проходить кілька етапів:
На упаковці з пельменями слід зазначити:
Виготовлена продукція зберігається упакованою у морозильній камері протягом 1 міс. При цьому температура має витримуватись температура мінус 7-10 С.
Важливо! Фарш, приготований з різних видів м'яса (свинина, яловичина та ін.) смачніший. При цьому не забувайте витримувати пропорцію: "Тісто - начинка = 1: 1". Це забезпечить гармонійний смак продукту та його відмінні поживні властивості.
На виробництві для виготовлення пельменного тіста застосовуються певні технології:
Сировину слід готувати відповідно до чинних нормативних документів. Наведемо уніфіковану рецептуру:
№ | Найменування використовуваної сировини | Кількість сировини, кг |
1. | Яйця | 0,97 (вага без шкаралупи) |
2. | Борошно | 10 |
3. | Сіль | 0,225 |
4. | Вода | 3,4 |
5. | Вихід тесту | 14,6 |
Розрахунок зроблений для кількості борошна (10 кг). За потреби всі цифри потрібно помножити на потрібне число. Наприклад, якщо берете 50 кг борошна, то інгредієнтів доведеться брати в 5 разів більше (вихід готового тесту – 78 кг).
Варто додати, що правильно приготовленому тесту повинні бути притаманні такі характеристики:
Вклавши у справу з виробництва пельменів мінімум коштів, але максимум зусиль та «душі», зможете стати власником гідного та прибуткового бізнесу. Щоб просунути свою продукцію, придумайте якусь фішку. Це можуть бути різні розміри виробів або кольору. Додавання харчових барвників у тісто не зіпсує смаку продукту, але надасть їм привабливого вигляду та оригінальності. Популярні харчові добавки для тесту:
Кольорове тісто відмінно вплине на привабливість і попит, який підвищить дохід.