Настільна машинка для ліплення пельменів в домашніх умовах

У всьому світі пельмені люблять усі. Вони смачні, ситні та швидкі у приготуванні. Саме тому компанії, які виробляють цей напівфабрикат, ростуть, неначе гриби в сезон дощу. Проте, навіть високий попит на товар не завжди забезпечує прибутковість такого бізнесу. Це пов'язано з виготовленням неякісного продукту, завищеними цінами на нього чи нестачею реклами.

Настільний пельмовий апарат для домашнього бізнесу

настільний пельмовий апарат

Сьогодні навіть в інтернет-магазині можна придбати недорогу ручну машинку для ліплення пельменів. Або електричний настільний пельмовий апарат JGL 60, а також JGT 60 з гарним компромісним співвідношенням ціни та продуктивності. Їх виготовляють для невеликих кафе, їдалень, міні-цехів та інших невеликих приватних підприємств з виробництва продуктів харчування.


Побутова пельменниця.

На початку для тестування бізнес-ідеї не варто витрачається на дороге обладнання. Для тесту підійде недорога ручна машинка для ліплення пельменів. Спочатку варто проаналізувати окупність продуктів, потенціал ринку збуту та своїх можливостей. Якщо гіпотеза підтверджується, можна інвестувати в обладнання з більшою продуктивністю.

Домашнє міні-виробництво вигідне тим, що його організація вимагає мінімуму вкладень і сьогодні може легко конкурувати з магазинною продукцією завдяки кращій якості за такої ж ціни. Смачні пельмені не потребують витрат на рекламу.

Наприклад, домогосподарки можуть безпечно розпочати створення доходу, адже нереалізована продукція буде використана для власних потреб. Оскільки обсяги виробництва мінімальні ризики фінансових втрат суттєво нижчі. А залишки товарів – це головна проблема у будь-якій сфері торгівлі.

Не продані пельмені можуть довго зберігатися у заморожуванні. Це важливий фактор, який є перевагою та його слід враховувати в управлінні залишками. Далі розберемося в нюансах технологічного процесу та інших аспектах створення «пельменного» бізнесу.

Виробництво пельменів у домашніх умовах як бізнес

Домашні пельмені.

Будь-який бізнес починається з реєстрації підприємницької діяльності. Крім реєстраційних документів, необхідно:

  • дозвіл пожежної інспекції;
  • висновок СЕС;
  • дозвіл потребнагляду;
  • св-во про постановку на податковий облік;
  • медкнижки для співробітників.

Підійде будь-яке просторе приміщення, до якого підведено комунікації (опалення, каналізація, водопостачання, вентиляція, електрика). Оснащувати його краще за складеним заздалегідь планом.

Сировину потрібно закуповувати у більшому обсязі, ніж потрібно на найближчий час. Маючи запас, ви завжди будете готові до підвищених навантажень чи перебоїв із закупівлями. Найкраще мати справу з такими постачальниками, як фермерські господарства. Їхня продукція завжди свіжа та якісна. Головне – перевіряти наявність усіх дозвільних та санітарних документів. Інші продукти (яйця, борошно, спеції, цибуля) можна придбати в супермаркеті.

Важливо! Гарною підмогою може стати підсобне господарство. Однак воно є доцільним при суттєвих оборотах «пельменного» бізнесу.

Маленькому виробництву достатньо 4-х співробітників (кухар-технолог, менеджер зі збуту та пара кухонних працівників). Цього персоналу вистачить для забезпечення безперебійної роботи міні-підприємства (за наявності автоматизованого обладнання).

Устаткування для виробництва пельменів у домашніх умовах

Машинка для виготовлення пельменів.

Бізнес з виготовлення пельменів вимагатиме придбання:

  • морозильні камери;
  • електром'ясорубки;
  • пельменниці;
  • тестомісної машини;
  • контейнери для продуктів;
  • просіювачів;
  • підносів;
  • пакувальної машини;
  • тари;
  • кухонних інструментів;
  • електронних ваг.

Для початку бізнесу купувати повну виробничу лінію необов'язково. Цілком підійде те, що є в будинку. Проте побутову пельменницю для виробництва напівфабрикатів із тіста (включаючи локшину, вареники, равіолі) варто придбати. Цей апарат дозволяє виготовити близько 10-40 кг пельменів за годину (процес може бути механічним або автоматизованим). Вартість агрегату залежить від виробника та продуктивності. На малюнку зображено побутову пельменницю для виробництва пельменів та вареників вартістю 110$.

Що включають етапи виробництва пельменів?

Виробництво пельменів.

Традиційна технологія приготування пельменів застосовується як для харчових комбінатів, так і домашнього міні-виробництва. Йдеться про торгівлю продуктами харчування, тому важливо не ігнорувати санітарні норми щодо обробки сировини, виготовлення та зберігання продукції. Зрештою, смачні пельмені матимуть великий попит. За якість люди готові платити. У цьому прямий інтерес виробника. Тож не шкодуйте сил і часу.

Отже, процес виготовлення пельменів проходить кілька етапів:

  1. Обробка сировини. Борошно має бути просіяне. М'ясо розморожується, миється, очищається від кров'яних згустків, різних забруднень та жил. Цибуля очищається від лушпиння і промивається. Яйця знезаражуються. Виготовляється сольовий розчин.
  2. Заміс тесту. Процес відбувається за допомогою тістомісу. Інгредієнти, які потрібні для приготування тіста, згідно з рецептом, закладаються в апарат. При цьому борошно не повинно бути меншим за 18 С.
  3. Приготування фаршу. Підготовлене м'ясо подрібнюється на промисловій м'ясорубці. При цьому діаметр отворів в апараті не повинен перевищувати 2-3 мм. Далі через м'ясорубку потрібно пропустити цибулю. Інгредієнти вимішуються у фаршемішалці (в умовах домашньої пельменної зробити це можна самостійно руками, але обов'язково в рукавичках) з додаванням води та прянощів (залежно від рецептури та виду м'яса). Вимішувати фарш необхідно 15-20 хв. Такий час дозволить повністю зв'язати м'ясо та воду. Згодом пельмені не будуть водянистими (коли при надкушуванні з пельменю витікає бульйон). Якість тесту також буде кращою у готовому продукті. Корисна порада! Щоб пельмені були соковитими, варто спробувати додати більше цибулі (у 2 рази вище за норму). Раніше коли готували біляші, у фарш додавали багато цибулі, а м'ясо в беляшах виходило особливо соковитим. Такий же результат вийде і в пельменях. Тим більше, що цибуля дешевша за м'ясо.
  4. Формування виробів. Ліпити пельмені вручну довго. Тому доцільно використовувати спеціально призначений при цьому агрегат. У нього закладаються тісто та фарш, на виході маємо відформовані фігурні вироби. Вони потрапляють на розноси. Одного вистачає на 2 кг пельменів.
  5. Заморожування продукції. Вироби слід заморозити, тому що при плюсовій температурі зберігати їх понад 20 хв. не можна. Робиться це прямо на тацях. Процес триває доти, доки фарш у виробі не досягне 18 С.
  6. Упаковка. Заморожені пельмені упаковуються, а також маркуються. Поки у вас ще немає свого розкрученого бренду, для домашніх виробництв невеликого масштабу мати фасувально-пакувальні апарати не обов'язково. Пельмені можна помістити в щільні прозорі пакети. Найкраща вага – 0.5 або 1 кг. Важливо відзначити, що наявність в упаковці пельменів із розірваною оболонкою, згідно з ГОСТами, не повинна перевищувати 5%.

На упаковці з пельменями слід зазначити:

  • найменування виробника;
  • дату виготовлення;
  • термін поранення;
  • товарний знак;
  • склад.

Виготовлена ​​продукція зберігається упакованою у морозильній камері протягом 1 міс. При цьому температура має витримуватись температура мінус 7-10 С.

Важливо! Фарш, приготований з різних видів м'яса (свинина, яловичина та ін.) смачніший. При цьому не забувайте витримувати пропорцію: "Тісто - начинка = 1: 1". Це забезпечить гармонійний смак продукту та його відмінні поживні властивості.

Технологія приготування тіста для пельменів на виробництві

Правильне тісто.

На виробництві для виготовлення пельменного тіста застосовуються певні технології:

  1. Борошно ретельно просівається за допомогою мукопросіювача (переважний розмір осередків – 2 мм).
  2. Сіль слід розчинити у воді, після чого процідити розчин через дрібне сито.
  3. Яйця проходять спеціальну обробку. І тому їх протягом 5-10 хв. витримують у розчині хлорного вапна (2%), потім стільки ж у розчині питної соди (2%). Після зазначених процедур промиваються яйця під проточною водою 3-5 хв. і розбиваються у суху ємність. Робити це потрібно поступово. Розбиваючи яйця по 2-3 штуки, перевірте їх у запах. Якщо все гаразд, продукт розмішується і проціджується через сито (кращий розмір отворів – 3 мм). Варто зазначити, деякі рецепти приготування тіста для пельменів не вимагають яєць. А замість потрібного білка додається молоко. Тоді тісто виходить еластичнішим і світлішим.
  4. Яєчний порошок розлучається теплою кип'яченою водою в пропорції 1:3 або 1:4 і залишається на півгодини для набухання. Отриману суміш також бажано процідити.
  5. Наведені інгредієнти змішуються. Заміс тесту відбувається за допомогою використання тістомісильної машини. Достатньо 15-20 хв. (Залежно від потужності агрегату). Отримана маса вивантажується у ємності. Попередньо тісто слід "укутати", тобто щільно накрити поліетиленом. Це убереже його від завітрювання. «Відлежуватися» сировина має у шафі 30-40 хв.

Сировину слід готувати відповідно до чинних нормативних документів. Наведемо уніфіковану рецептуру:

Найменування використовуваної сировиниКількість сировини, кг
1.Яйця0,97 (вага без шкаралупи)
2.Борошно10
3.Сіль0,225
4.Вода3,4
5.Вихід тесту14,6

Розрахунок зроблений для кількості борошна (10 кг). За потреби всі цифри потрібно помножити на потрібне число. Наприклад, якщо берете 50 кг борошна, то інгредієнтів доведеться брати в 5 разів більше (вихід готового тесту – 78 кг).

Варто додати, що правильно приготовленому тесту повинні бути притаманні такі характеристики:

  • температура – ​​26-30 С;
  • еластичність (підвищити її допоможе препарат «ксантан» – це полісахарид, який можна додавати на борошно як харчову добавку та стабілізатор у пропорції 0,1:1 кг);
  • вологість – 38 С.

Вклавши у справу з виробництва пельменів мінімум коштів, але максимум зусиль та «душі», зможете стати власником гідного та прибуткового бізнесу. Щоб просунути свою продукцію, придумайте якусь фішку. Це можуть бути різні розміри виробів або кольору. Додавання харчових барвників у тісто не зіпсує смаку продукту, але надасть їм привабливого вигляду та оригінальності. Популярні харчові добавки для тесту:

  • сік червоного буряка;
  • сік шпинату;
  • сік чорної смородини;
  • крохмаль;
  • японський чай матчу та ін.

Кольорове тісто відмінно вплине на привабливість і попит, який підвищить дохід.

ua ru