Відкриття піцерії необов'язково передбачає інвестування у бізнес величезних сум. Цей вид малої харчової промисловості може бути реалізований у кількох форматах: кафе, пересувний фургон, домашнє виробництво. В умовах невеликого міста доцільно використовувати модель «створення пункту виготовлення та доставки як обіду для офісних працівників або надом».
У даному бізнесі легко керувати залишками, тому що не продану готову продукцію можна заморозити та продавати за знижками. Під час різких злетів замовлень можна підключити виробництво не повного циклу. Тобто додатково використовувати попередньо підготовлене та заморожене тісто виробників напівфабрикатів. Підвищити продуктивність у сезонні дні високих продажів (наприклад, свята тощо) та встигнути обслужити всіх клієнтів без великих витрат.
Організувавши процес правильним чином (закупівля обладнання та сировини, вивчення технології виробництва, рекламна компанія) є всі шанси не лише пристойно заробляти, а й стати з часом власником справжнього ресторану, в якому продаватиметься ваша авторська піца, приготовлена за ексклюзивним рецептом. За основу можна взяти нижче описаний рецепт піци як піцерії без дріжджів. А далі розглянемо, як відкрити піцерію за мінімальних вкладень.
Ті, хто має досвід створення піци з метою продажу, стверджують, що її асортимент має перевищувати п'ять найменувань. Розумно випікати блюдо:
Важливо! У період посту в кілька разів збільшується продаж продукції приготовленої за вегетаріанським рецептом. Має сенс розширювати асортимент страв, що підходять для споживачів у цей період.
Для виробництва потрібні рецепти, що мають калькуляційну та технологічну карти складу. Згодом їх можна доопрацьовувати. Наведемо класичні рецепти тесту та соусу, які неодноразово випробувані на практиці.
Легке у приготуванні тісто, яке в готовому вигляді довго залишається м'яким та ароматним, містить наступні інгредієнти:
Сухі інгредієнти змішуються окремо, рідкі також окремо (теплими), при цьому не збиваються. Суміш виливається в підсолене борошно. Рідина має повністю вбратися. Потім починається процес вимішування. Достатньо 10 хв. На виході виходить еластичне, однорідне тісто. Його потрібно обернути мокрим рушником та витримати 15-20 хв. Розкочуються коржі тонко.
Соус відмінно поєднується з піцою, у складі якої є бекон, гриби чи м'ясо. Щоб приготувати його потрібно:
Часник ріжеться тонкими пластинками, цибуля – кубиками. Також подрібнюється вимита зелень. З помідорів знімається шкірка, після чого їх розрізають на кубики. Всі інгредієнти обсмажуються на сковороді на оливковій олії, підсолюються і нудьгують 5-7 хв. Потім отримана суміш подрібнюється у блендері. У цьому зайва рідина зливається. Виходить густий ароматний соус (вистачить на 4 піци діаметром 30 см). Базилік можна замінити італійськими травами (2 щіпки).
Тісто для піци можна заморожувати. Однак краще це робити вже у сформованому вигляді. Розкочені коржі випікаються до напівготовності. Потім остуджуються та заморожуються. У готовій піці вони будуть на смак та вигляд, як свіжі.
Піца в Росії, втім, як і в усьому світі, надзвичайно популярна. Відповідно, у тих, хто займається її виготовленням та реалізацією, є чудова можливість заробляти на власній майстерності. Головне – дотримуватися чітких рекомендацій щодо організації робочого простору та дотримання норм технології виробництва. Також не завадить лояльна споживча політика, оновлення асортименту та якісний сервіс.
Виробництво піци в домашніх умовах не потребує великих вкладень. Для відкриття домашньої міні-піцерії цілком достатньо реєстрації як ІП. Крім цього знадобиться отримати:
В якості приміщення краще використовувати не житлову споруду, а прибудову до приватного будинку (як варіант, літню кухню). Важливо, щоб поряд не було об'єктів з отруйними матеріалами. Стіни бажано пофарбувати водоемульсійкою або облицьовувати кахлем. Обов'язковою є наявність припливно-витяжної вентиляції, води, електрики та каналізації.
Співробітників багато не знадобиться. Достатньо піцейоли або кухаря, що вміє працювати з тестом, помічника по кухні (може виконувати обов'язки з миття посуду), диспетчера (може здійснювати закупівлю продукції) та кур'єра. На початку розкручування бізнесу всі ці функції може виконувати одна людина. У міру зростання домашньої піцерії необхідних співробітників можна наймати.
Виробляти піцу – заняття високорентабельне. При тому, що відкрити піцерію з нуля теж реально. Показник характеризується лише на рівні 100%. Завдяки низькій собівартості продукту та високому рівню продажів через величезну популярність страви, вкладені кошти повертаються досить швидко. Окупність виробництва піци залежить від кількості вкладених коштів та попиту. Середній показник 6-18 міс.
Важливо! Піца має сезонний попит. Влітку рівень продажів зростає. Тому розумно відкриватись напередодні періоду максимального споживання продукту. Це дозволить швидше повернути вкладені у виробництво виробництва кошти.
На відміну від стаціонарної піцерії, домашнє виробництво дозволяє використовувати менший перелік обладнання. Від таких пристроїв, як тістодільник, борошнопросіювач, тістоокруглювач цілком можна відмовитися на початковому етапі. Просіяти борошно, розкотити тісто або вручну розрізати його на частини не складе проблем. До того, без чого навряд чи вдасться обійтися, можна зарахувати таке обладнання:
Важливо! Відповідно до вимог СЕС, зберігати рибу, овочі та м'ясо слід у різних холодильниках.
На придбання повного комплекту обладнання доведеться витратити приблизно 4000 $. Але якщо у вас є стіл, посуд, пара непоганих печей, то спочатку (поки обсяги замовлень невеликі) можна використовувати їх. Розвозити піцу потрібно у спеціальному кофрі, що захищає продукцію від пошкоджень та передчасного охолодження. Коштують сумки від 30$ до 80$.
Підбирати обладнання варто з урахуванням розширення обсягів виробництва. Плануючи випікати 100 піц щодня, важливо мати потужності, за допомогою яких вдасться виготовляти вдвічі більше продукції. Зумовлено це частково і тим, що у вечірній час чи вихідні/святкові дні кількість замовлень може збільшуватись у кілька разів.
Існує два основні види продукту:
Італійська піца містить менше тесту, однак і остигає набагато швидше (приблизно за 15 хвилин). При цьому корж стає жорстким. Цю її властивість слід враховувати під час доставки.
Щодо розмірів, то найбільш популярними діаметрами вважаються:
Якщо прорахувати співвідношення інгредієнтів у піці, то 40% посідає корж (при вазі страви 1,5 кг вага коржа складе близько 0,7 кг). 55% готової піци – це начинка, 5% припадає на соус Вона може бути найрізноманітнішою. Зазначена пропорція дозволяє випікати піцу з відмінними смаковими характеристиками.
Час приготування піци – близько 25 хвилин. Цього вистачить для розкочування коржа зі свіжого тіста та формування основи страви (5 хв.), наповнення її начинкою (5 хв.) та випікання (12-15 хв.). Будь-яка піца готується за єдиним принципом: "корж намазується соусом ⇒ викладається начинка ⇒ зверху присипається тертим сиром". Інгредієнти можуть бути будь-якими.
Страдо необхідно розрізати перед тим, як відправити покупцю. Стандартне число шматків - 8. Робиться це спеціальним обертовим круглим ножем. Упаковка має бути щільною, щоб піца тримала форму і не остигала швидко. Вартість тари обійдеться виробнику приблизно в 8% від собівартості страви, що виготовляється.