Родзинки можна виробляти з будь-яких сортів винограду, але масовий споживач сьогодні віддає перевагу сортам без кісточки. Наприклад, такий сорт як "Чорний Кіш-Міш". Родзинки з кісточками сьогодні обирають лише гурмани для використання як інгредієнти в кулінарії. Наприклад, для приготування плову за традиційними рецептами. Але попит на ізюм із кісточкою сьогодні дуже низький і практично не застосовується у кондитерських виробах.
Найменування | Фото грона | Особливості сортів винограду без кісточки |
Кішміш променистий | ![]() | середньостиглий, з мускатним ароматом |
Ейнсет сидліс | ![]() | Ранній сорт, дуже гарний у свіжому вигляді |
Свенсон Ред | ![]() | американський морозостійкий сорт, не боїться хвороб |
Велес | ![]() | Надранній, дуже врожайний, грона по 1-3 кг |
Юпітер | ||
Чорний кишміш | ![]() | найкорисніших сортів винограду, багатий на антоціани |
Довгоочікуваний | ![]() | надранній високоврожайний сорт, особливо стійкий до хвороб |
Маркіз | ![]() | універсальний столовий сорт, підвищена стійкість до грибка |
Кеша | ![]() | Ранній виноград з ніжною зеленою м'якоттю |
Русбол | ![]() | самий ранній сорт без кісточок |
Запорізький | ![]() | Ранній, грона вагою до 1,5 кг, ягоди дрібні |
Кенадіс | ![]() | найвища морозостійкість, урожай може зберігатися місяцями |
Марс | ![]() | Середньостиглий сорт, аромат лісових ягід, відмінно підходить для тривалих транспортувань |
Бідан | ![]() | Середньопізній сорт, вимагає посилений захист від грибка |
Хімрод | ![]() | стійкий до низьких температур та грибка |
Аттика | ![]() | особливо стійкість до тривалого зберігання, не вимагає обробки |
Знахідка | ![]() | високоурожайний сорт, грона по 1,5 кг |
Кішміш угорський | ![]() | ягоди дрібні, але сорт дуже універсальний, виразно збалансований смак |
Нептун | ![]() | Ранній, лоза стійка до гнилі та мілдью |
Червоне полум'я | ![]() | Середньостиглий американський сорт, швидко розростається яскраво вираженою декоративною лозою, не боїться грибка, грона по 0,7 кг. |
При організації виноградного бізнесу можна піти двома шляхами: вирощування лози у відкритому ґрунті та у теплиці. У певних місцях здобути врожай без теплиць практично неможливо. Виноград – культура теплолюбна. А свій прибуток ставити в залежність від погодних умов не можна. Тому розглянемо обидва варіанти культивування смачної ягоди.
У деяких регіонах виростити виноград у відкритому ґрунті неможливо. Вихід із положення – теплиця.
Устаткування для тепличного господарства:
Особливості агротехніки:
Денна температура повітря під час розпускання нирок – 10-14°, нічна – 8-10°. У період вегетації та цвітіння – 24-26°С. (вдень), 14-16° (Вночі). Під час розвитку грон та дозрівання ягід – 28-30° (вдень), 18-20° (вночі).
Якщо на вільному просторі в теплиці влаштувати грядки для зелені та овочів, то вкладення повернуться швидше.
Традиційне вирощування саджанців винограду з живців дає врожай не раніше, ніж на 3-й рік. Але теплиці дозволяють виростити гарну лозу з живця вже на перший рік, а врожай одержати на другий. Тільки за умови, що вирощування винограду з живців проводитиметься за спеціальною технологією для прискорення росту лози.
Весь секрет полягає у глибині посадки живця. У всіх літературах описано, що його потрібно садити як мінімум на глибину 50см, щоб зимові морози не вбили коріння винограду. Але якщо посадити живець навесні на глибину всього 5-10см. (Цього достатньо щоб отримати надійну та життєстійку стрижневу кореневу систему), то на осінь можна вже отримати кілька метрів лози. А наступного року непоганий урожай. У той час як традиційна технологія за цей період дає лише 50см, максимум 1 метр виноградної лози.
ВАЖЛИВО ВІДЗНАЧИТИ! Оскільки живці саджаються на мінімальну глибину, слід контролювати вологість ґрунту, щоб не допустити пересихання, яке знищує рослину. Живці гинуть тільки з двох причин:
Не варто забувати про пристосування для відкриття додаткового доступу кисню до ґрунту (найпростіше – трубка встромлена у ґрунт на глибину 10см поруч із коренем). Адже кисень не лише збереже кореневу систему, а й сприйме інтенсивне зростання лози.
При розмноженні винограду можна отримати врожай і на перший рік, але цей спосіб не є живцем.
Катавлак – це розмноження винограду відводками від цілого куща шляхом укладення лоз у землю на відстані 1,5-2 метри (як показано на малюнку). Такий спосіб пересадження дає невеликий урожай вже на перший рік і є надійнішим, ніж живцювання.
Виноградник краще визначити на найтеплішій та сонячній ділянці своєї землі. Ця культура любить світло та легкий піщаний ґрунт.
Підготовка гряд і посадка винограду:
Дальший догляд за виноградом:
План власної виноградної справи простий: закупівля саджанців, посадка, вирощування та догляд, збирання врожаю та реалізація. Щоб отримати хороший виноград, потрібно придбати якісний матеріал.
Для відкритого та закритого ґрунту підходять різні сорти ягоди. При будь-якому варіанті організації бізнесу краще віддавати кущикам із закритою кореневою системою.
Сорти винограду для відкритого ґрунту:
Сорт > | Час дозрівання | Особливості ягід | Мін. температура< /p> | Переваги | Недоліки |
Аркадія | 115-120 днів | Білі ягоди з гармонійним смаком, великі грона (500-700 г). p> | -21° | Висока врожайність та хороший смак | Ринок насичений цим сортом, на другий день після збирання врожаю ягода покривається цятками |
Лора (Флора) | 110-115 днів | Біла ягода з гармонійним смаком, великі грона (600-800 г). | -21° ; | Хороша врожайність (до 30 кг з куща), відмінна транспортабельність та приємний смак | Переважання квіток жіночого типу, з -за чого виноград погано запилюється; кущі чутливі до навантажень суцвіттями та гронами |
Кішміш безнасінний | 125-130 днів p align="justify"> p> | Рожеві ягоди з щільною м'якоттю і легким мускатним ароматом, вага грона – 200-600 г | -21° | Хороша транспортабельність, смачні ягоди без насіння | Сорт вимогливий до якості агротехніки, схильний до хвороб |
Кодрянка | 110-118 днів | Темно-фіолетові ягоди на великих гронах (400-600 г) | -22° | Хороша транспортабельність, швидке дозрівання, збереження смакових якостей тривалий час | Сорт «грішить» горощенням |
Надія АЗОС | 120-135 днів | Червоно-фіолетова ягода з кисло-солодким смаком, маса грона – 500-800 г | -21° | Висока врожайність – до 70 кг з куща, тривале збереження товарного вигляду | Дозріває в той період, коли ринок перенасичений виноградом |
Лора та Аркадія підходять для вирощування і в теплицях.
Сорти для тепличного господарства:
Сорт > | Термін дозрівання | Характеристика винограду | Плюси | Мінус |
Пісня (Біле диво) | 105 -110 днів | Великі білі ягоди з м'ясистою соковитою м'якоттю, вага грона – до 1 кг | Стійкість до захворювань, хороша транспортабельність | На навантаження відповідає загальмованим розвитком |
Болгарія стійка | 115-125 днів | Великі бурштинні ягоди з приємним мускатним смаком | У теплицях дуже висока врожайність та запилення | Недостатня стійкість до мілдью, низька морозостійкість |
Прозорий | 110-125 днів | Соскоподібні великі ягоди жовтого кольору, приємний шавлієво-мускатний присмак. >При перевантаженні кущів урожаєм та в загущених посадках затягується термін дозрівання | ||
Франкенталь (тепличний чорний) | 150 днів | Ягоди середні, чорні з червонуватим відтінком, із щільною шкіркою | Приємний смак, гарне визрівання p> | Чутливий до мілдью |
Канали для збуту винограду:
Пошуком каналів збуту потрібно займатися за місяць два до збирання врожаю.
Простіше продавати виноград не в сезон. А отримати його можна у теплицях. У сезон реалізація триває складніше. Ринок переповнений ягодами. Щоб був попит, доведеться або зменшити ціну, або запропонувати покупцеві вишуканий сорт винограду з високими смаковими якостями.
Так само існують сорти винограду, які не втрачають смакових якостей та корисних властивостей при швидкій заморозці. За допомогою морозильних камер можна в рази збільшити термін зберігання винограду для реалізації його в економічно вигідні періоди сезонів продажів.
За численними дослідами були відзначені найкращі сорти винограду, придатні для заморожування та подальшого зберігання:
Головна особливість сортів для заморожування полягає особливо ягід, які мають забарвлення та жорстку м'якоть.
Технологія швидкого заморожування ягід винограду відбувається у кілька простих етапів:
Цікавий факт, що за такої технології зберігання спеціальних сортів винограду зберігаються не лише смакові якості ягід, а й біологічно активні речовини з вітамінами. Навіть після 8-місячного зберігання виноград отримав високі оцінки при контрольних дегустаціях.