Вирощування сорту винограду для родзинок без кісточки

Родзинки можна виробляти з будь-яких сортів винограду, але масовий споживач сьогодні віддає перевагу сортам без кісточки. Наприклад, такий сорт як "Чорний Кіш-Міш". Родзинки з кісточками сьогодні обирають лише гурмани для використання як інгредієнти в кулінарії. Наприклад, для приготування плову за традиційними рецептами. Але попит на ізюм із кісточкою сьогодні дуже низький і практично не застосовується у кондитерських виробах.

Безнасінні сорти винограду для родзинок без кісточки

НайменуванняФото гронаОсобливості сортів винограду без кісточки
Кішміш променистийКішміш променистийсередньостиглий, з мускатним ароматом
Ейнсет сидлісЕйнсет сидлісРанній сорт, дуже гарний у свіжому вигляді
Свенсон РедСвенсон Редамериканський морозостійкий сорт, не боїться хвороб
ВелесВелесНадранній, дуже врожайний, грона по 1-3 кг
Юпітерюпітер" src="/business-ideas/img/ideas67t05.jpg"></td><td> дуже цукриста м
Чорний кишмішЧорний кишмішнайкорисніших сортів винограду, багатий на антоціани
ДовгоочікуванийДовгоочікуванийнадранній високоврожайний сорт, особливо стійкий до хвороб
МаркізМаркізуніверсальний столовий сорт, підвищена стійкість до грибка
КешаКешаРанній виноград з ніжною зеленою м'якоттю
РусболРусболсамий ранній сорт без кісточок
ЗапорізькийЗапорізькийРанній, грона вагою до 1,5 кг, ягоди дрібні
КенадісКенадіснайвища морозостійкість, урожай може зберігатися місяцями
МарсМарсСередньостиглий сорт, аромат лісових ягід, відмінно підходить для тривалих транспортувань
БіданБіданСередньопізній сорт, вимагає посилений захист від грибка
ХімродХімродстійкий до низьких температур та грибка
АттикаАттикаособливо стійкість до тривалого зберігання, не вимагає обробки
ЗнахідкаЗнахідкависокоурожайний сорт, грона по 1,5 кг
Кішміш угорськийКішміш угорськийягоди дрібні, але сорт дуже універсальний, виразно збалансований смак
НептунНептунРанній, лоза стійка до гнилі та мілдью
Червоне полум'яЧервоне полум'яСередньостиглий американський сорт, швидко розростається яскраво вираженою декоративною лозою, не боїться грибка, грона по 0,7 кг.

Посадка та догляд за виноградом у теплицях

Врожайний виноградник.

При організації виноградного бізнесу можна піти двома шляхами: вирощування лози у відкритому ґрунті та у теплиці. У певних місцях здобути врожай без теплиць практично неможливо. Виноград – культура теплолюбна. А свій прибуток ставити в залежність від погодних умов не можна. Тому розглянемо обидва варіанти культивування смачної ягоди.

У деяких регіонах виростити виноград у відкритому ґрунті неможливо. Вихід із положення – теплиця.

Устаткування для тепличного господарства:

  • саморобна або готова теплиця з кватирками для провітрювання;
  • система крапельного поливу для підтримки оптимального рівня вологості ґрунту;
  • пристрої для обігріву та освітлення.
Виноградник у теплиці.

Особливості агротехніки:

Денна температура повітря під час розпускання нирок – 10-14°, нічна – 8-10°. У період вегетації та цвітіння – 24-26°С. (вдень), 14-16° (Вночі). Під час розвитку грон та дозрівання ягід – 28-30° (вдень), 18-20° (вночі).


  1. Вигонку виноградної лози в теплицях починають із лютого-квітня. Раніше робити це не варто, т.к. багато грошей витрачається на опалення та освітлення.
  2. Період спокою для винограду – 2-2,5 місяці. В цей час підтримують температуру в теплицях 0-5.
  3. Вирощування винограду в домашніх умовах не можна назвати короткостроковим інвестуванням. Воно потребує певного терпіння. Так як перший урожай можна отримати не раніше ніж на другий рік.

Якщо на вільному просторі в теплиці влаштувати грядки для зелені та овочів, то вкладення повернуться швидше.

Вирощування винограду з живця прискореним методом

Посадка живця виноградної лози.

Традиційне вирощування саджанців винограду з живців дає врожай не раніше, ніж на 3-й рік. Але теплиці дозволяють виростити гарну лозу з живця вже на перший рік, а врожай одержати на другий. Тільки за умови, що вирощування винограду з живців проводитиметься за спеціальною технологією для прискорення росту лози.

Весь секрет полягає у глибині посадки живця. У всіх літературах описано, що його потрібно садити як мінімум на глибину 50см, щоб зимові морози не вбили коріння винограду. Але якщо посадити живець навесні на глибину всього 5-10см. (Цього достатньо щоб отримати надійну та життєстійку стрижневу кореневу систему), то на осінь можна вже отримати кілька метрів лози. А наступного року непоганий урожай. У той час як традиційна технологія за цей період дає лише 50см, максимум 1 метр виноградної лози.

ВАЖЛИВО ВІДЗНАЧИТИ! Оскільки живці саджаються на мінімальну глибину, слід контролювати вологість ґрунту, щоб не допустити пересихання, яке знищує рослину. Живці гинуть тільки з двох причин:

  1. Втечі засихають при нестачі вологи.
  2. Згнивають коріння від нестачі повітря.

Не варто забувати про пристосування для відкриття додаткового доступу кисню до ґрунту (найпростіше – трубка встромлена у ґрунт на глибину 10см поруч із коренем). Адже кисень не лише збереже кореневу систему, а й сприйме інтенсивне зростання лози.

При розмноженні винограду можна отримати врожай і на перший рік, але цей спосіб не є живцем.

Катавлак для розмноження винограду.

Катавлак – це розмноження винограду відводками від цілого куща шляхом укладення лоз у землю на відстані 1,5-2 метри (як показано на малюнку). Такий спосіб пересадження дає невеликий урожай вже на перший рік і є надійнішим, ніж живцювання.

Вирощування та догляд за виноградом у відкритому грунті

Урожай на винограднику.

Виноградник краще визначити на найтеплішій та сонячній ділянці своєї землі. Ця культура любить світло та легкий піщаний ґрунт.

Підготовка гряд і посадка винограду:


  1. Відстань між рядами – 2-3 м. Між кущами середніх за розміром сортів – 1,5-2 м, сильнорослих рослин – від 2 м.
  2. Посадочні ями готують за півмісяця до висадки саджанців. Розмір однієї ями – 80*80*80 см. Копають і одразу добре поливають, щоб грунт трохи осел.
  3. У готову яму засипають перегній (2 відра), пісок для дренажу та легкості (відро), родючу землю (2 відра), деревну золу як перше підживлення (1 кг). Всю цю суміш перемішують та проливають двома відрами води. Об'єм ями, що залишився, заповнюють родючим грунтом.
  4. Вздовж гряд встановлюються шпалери для підтримки кущів. Зробити їх можна із гілок акації довжиною до 3 м. З них знімають кору, поверхню випалюють. Нижню частину, що піде у землю, обливають гарячою смолою. Наземну частину гілок фарбують. Така підготовка збереже конструкцію надовго. Шпалери ставлять на відстані 3-4 м. Між ними натягують дріт кроком 40 см.
  5. Саджанці винограду висаджують у ями під кутом 45° до шпалери. Присипають чистою землею, злегка потряхуючи кущик, щоб коріння прийняло правильний напрямок. Рясно поливають.

Дальший догляд за виноградом:

  1. Полив винограду після посадки здійснюється (4-5 разів за сезон, якщо посуха – частіше). На другий день після поливу слід обов'язково розпушити ґрунт.
  2. Регулярно проводиться догляд та обрізка винограду.
  3. Профілактична обробка від захворювань та шкідників (3-4 рази після того, як розпустяться нирки, але до того, як підуть ягоди). І обрізання лози (для зниження навантаження на кущ та отримання більших грон).
  4. Підготовка лози до зими.

Сорти винограду для відкритого ґрунту та для теплиць

Великий виноградний гроно.

План власної виноградної справи простий: закупівля саджанців, посадка, вирощування та догляд, збирання врожаю та реалізація. Щоб отримати хороший виноград, потрібно придбати якісний матеріал.

Для відкритого та закритого ґрунту підходять різні сорти ягоди. При будь-якому варіанті організації бізнесу краще віддавати кущикам із закритою кореневою системою.

Сорти винограду для відкритого ґрунту:

Сорт

>
Час дозріванняОсобливості ягідМін.
температура< /p>
ПеревагиНедоліки
Аркадія115-120 днівБілі ягоди з гармонійним смаком, великі грона (500-700 г).

p>
-21°Висока врожайність та хороший смакРинок насичений цим сортом, на другий день після збирання врожаю ягода покривається цятками
Лора (Флора)

110-115 днів

Біла ягода з гармонійним смаком, великі грона (600-800 г).-21° ;Хороша врожайність (до 30 кг з куща), відмінна транспортабельність та приємний смакПереважання квіток жіночого типу, з -за чого виноград погано запилюється; кущі чутливі до навантажень суцвіттями та гронами
Кішміш безнасінний125-130 днів

p align="justify"> p>
Рожеві ягоди з щільною м'якоттю і легким мускатним ароматом, вага грона – 200-600 г-21°Хороша транспортабельність, смачні ягоди без насіння Сорт вимогливий до якості агротехніки, схильний до хвороб
Кодрянка 110-118 днівТемно-фіолетові ягоди на великих гронах (400-600 г)-22°Хороша транспортабельність, швидке дозрівання, збереження смакових якостей тривалий часСорт «грішить» горощенням
Надія АЗОС120-135 днів Червоно-фіолетова ягода з кисло-солодким смаком, маса грона – 500-800 г-21°Висока врожайність – до 70 кг з куща, тривале збереження товарного виглядуДозріває в той період, коли ринок перенасичений виноградом

Лора та Аркадія підходять для вирощування і в теплицях.

Сорти для тепличного господарства:

Сорт

>
Термін дозріванняХарактеристика виноградуПлюсиМінус
Пісня (Біле диво)105 -110 днівВеликі білі ягоди з м'ясистою соковитою м'якоттю, вага грона – до 1 кгСтійкість до захворювань, хороша транспортабельністьНа навантаження відповідає загальмованим розвитком
Болгарія стійка115-125 днівВеликі бурштинні ягоди з приємним мускатним смакомУ теплицях дуже висока врожайність та запиленняНедостатня стійкість до мілдью, низька морозостійкість

Прозорий110-125 днів Соскоподібні великі ягоди жовтого кольору, приємний шавлієво-мускатний присмак. >При перевантаженні кущів урожаєм та в загущених посадках затягується термін дозрівання
Франкенталь (тепличний чорний)150 днівЯгоди середні, чорні з червонуватим відтінком, із щільною шкіркоюПриємний смак, гарне визрівання

p>
Чутливий до мілдью

Шляхи реалізації

Виноград на ринку.

Канали для збуту винограду:

  • овочевий ринок;
  • продуктовий магазин;
  • виноробні заводи;
  • підприємства з виробництва соків.

Пошуком каналів збуту потрібно займатися за місяць два до збирання врожаю.

Простіше продавати виноград не в сезон. А отримати його можна у теплицях. У сезон реалізація триває складніше. Ринок переповнений ягодами. Щоб був попит, доведеться або зменшити ціну, або запропонувати покупцеві вишуканий сорт винограду з високими смаковими якостями.

Так само існують сорти винограду, які не втрачають смакових якостей та корисних властивостей при швидкій заморозці. За допомогою морозильних камер можна в рази збільшити термін зберігання винограду для реалізації його в економічно вигідні періоди сезонів продажів.

Сорта винограду для заморожування

Заморожений виноград.

За численними дослідами були відзначені найкращі сорти винограду, придатні для заморожування та подальшого зберігання:

  • Севан;
  • Ічкімар;
  • Міларі;
  • Кахет;
  • Кармір-Кахані та ін.

Головна особливість сортів для заморожування полягає особливо ягід, які мають забарвлення та жорстку м'якоть.

Технологія швидкого заморожування ягід винограду відбувається у кілька простих етапів:

  1. Сортування та вибракування пошкоджених ягід.
  2. Короткочасне заморожування при температурі від -40 до -45, протягом 4-х годин.
  3. Безперервне зберігання при мінус 18-20 градусів.

Цікавий факт, що за такої технології зберігання спеціальних сортів винограду зберігаються не лише смакові якості ягід, а й біологічно активні речовини з вітамінами. Навіть після 8-місячного зберігання виноград отримав високі оцінки при контрольних дегустаціях.

ua ru