Вирощування моркви у відкритому ґрунті найврожайніші сорти

Морква – коренеплід, що користується попитом цілий рік абсолютно у всіх верств населення. Так якщо є попит, та ще й цілий рік, чому б не розглянути вирощування моркви, як один із видів стабільного постійного заробітку. Ми ознайомимо Вас із основними правилами та особливостями вирощування червоного коренеплоду у сільськогосподарській бізнес індустрії.

З чого розпочати виробництво моркви повного циклу?

Все, що потрібно для «морквяного» бізнесу:

  1. Земельна ділянка (пай, орендована земля, присадибна ділянка або навіть дача). Залежно від того, у чиїй власності знаходиться ділянка, змінюється витратна частина Вашої діяльності.
  2. Устаткування. Дивлячись, яка площа відведена під посадку моркви, може знадобитися різний інвентар та обладнання. Це може бути звичайна сапка, або садова техніка (мотоблок, культиватор тощо) сільськогосподарська техніка.
  3. персонал. Можливо, доведеться найняти помічників для боротьби з бур'янами (це головний мінус цієї бізнес-ідеї, який можна уникнути без хімії, читайте нижче).
  4. Насіння плідних сортів. Підбираючи сорти на посадку даного коренеплоду, потрібно визначитися, яку моркву ви вирощуватимете. Чи буде цей продукт під переробку (консервні, виготовлення соків тощо) або коренеплід на зберігання та подальший продаж споживачам.
  5. Добрива та препарати для боротьби зі шкідниками та хворобами.
  6. Сховище або надійні місця збуту.
Вирощування моркви.

Завдяки своїм якостям морква займає лідируюче місце серед коренеплодів, що вживаються в їжу. Також важливо, що цей вид коренеплодів дуже морозостійкий овоч, він витримує невеликі заморозки до -5 градусів. Вже при плюсовій температурі в 4-6 градусів, морквяне насіння починає проростати. Але все-таки найбільш підходящою температурою для проростання є +18-21 градус.

Розглянемо переваги у бізнес-ідеї з вирощування моркви. Вона довго зберігає товарний вигляд та корисні властивості. Урожай можна постачати на ринки, великі супермаркети та ресторани цілий рік, не побоюючись виникнення залишків у сховищі.

Вирощувати "королеву овочів" під переробку для оптової реалізації також вигідно. Адже багато консервних заводів і заводів дитячого харчування закуповують даний продукт безперервно. Морквяний сік або пюре входить до складу більшості соків та продуктів дитячого харчування. У магазинній консервній продукції морква зустрічається у різних видах овочевих литок та закруток.

Собі вартість вирощування не велика, адже вона не вимагає особливих витрат на її вирощування та зберігання. Обходиться мінімальними витратами на боротьбу зі шкідниками та хворобами, яких у неї набагато менше, ніж у інших коренеплодних овочів. А врожайність моркви є досить високою і становить 40-80 т/га. коренеплодних овочів. А врожайність моркви є досить високою і становить 40-80 т/га.

Підготовка ґрунту перед вирощуванням моркви

Підготовка ґрунту.

Як не дивно, але врожайність моркви залежить не лише від сорту, якості посівного матеріалу, а й від технології вирощування. Вона починається з двох етапів:

Грунт. Найбільш підходящим ґрунтом для морквяного поля буде поле після бобових культур або картоплі. Поля після цих культур практично не мають бур'янів. Грунт під посадку моркви повинен бути пухким, не забитим і не водянистим. Навесні необхідно підпушити грунт перед початком висіву насіння.

Добрива. Удобрювати ґрунт необхідно перед посадкою моркви. Якщо вітаєте ЕКО продукцію, то запам'ятайте, що органічні добрива, такі як гній - не підходять. Удобрювати гною поле необхідно не раніше ніж за рік до початку висадки. Перед висівом насіння можна внести водний розчин перегною. У будь-якому випадку органіку необхідно внести в землю перед осіннім оранкою. Відмінними добривами для морквяних коренеплодів є фосфорні і калійні добрива. Розраховується кількість добрив залежно від родючості ґрунтів. У середньому фосфорних добрив використовують 80-100 кг/га, а калійних – 150-200 кг/га. Більше використання калійних добрив (на 20-30 % більше азотних) збільшить термін зберігання продукту. Всі ці види добрив вносять восени перед оранкою.

Морква істотно відрізняється за сортами

Морковні сорти.

Перед вирощуванням моркви слід запланувати стратегію реалізації. І, залежно від ринків збуту, правильно підібрати сорт. Насіння необхідно підбирати заздалегідь. Існує насіння гібридів (краще голландське), гранульоване насіння, насіння на стрічці, оброблене насіння і не оброблене. Кожен сорт відрізняється між собою не лише зовнішнім виглядом та смаковими якостями, але й урожайністю та термінами зберігання.

Амстердамська морква має відмінний товарний вигляд, високі смакові якості, добре піддається до зимового зберігання, але дає середні врожаї.

Сорт Леандр відрізняється підвищеною врожайністю (45-90 т/га), стійкий до загнивання і підходить для тривалого зберігання. До високоврожайних сортів, з підвищеними термінами зберігання, належать також Московська зимова, Королева осені, Долянка та ще деякі сорти. Гібридні сорти моркви існують скоростиглі, стійкі до перепадів температур, не квітучі та багато інших.

Визначитись із сортом насіння можна за такими критеріями як якість та вологість ґрунту, яка врожайність очікується, з якою метою вирощується овоч. Рекомендації щодо висіву насіння у кожного сорту свої. Але для того щоб зменшити проріджування коренеплодів, або уникнути його зовсім, допускається висівати меншу кількість насіння, при цьому збільшують відстань між насінням. Висівка насіння проводиться навесні та під зиму, у цьому випадку висівку проводять днів за 15-20 до настання морозів.

Полив королівських коренеплодів при вирощуванні

Полив морквяних грядок.

Полив моркви також займає особливе місце у всій технології вирощування. Як згадувалося вище, якщо грунт буде замульчована, то полив буде нижче звичайного. Поливати моркву потрібно на першому етапі її сходження потрібно двічі на місяць. Хоча коренеплоди не бояться посухи для отримання більших урожаїв краще поливати досить рясно, але уникаючи заливання. Розраховуючи частоту та інтенсивність поливу, беріть до уваги та інтенсивність проходження дощів, вітряність, посуху тощо. Під час формування самих коренеплодів можна поливати один раз на тиждень. А перед збиранням урожаю, приблизно за 2 тижні до передбачуваної дати збирання, полив припиняють зовсім.

Морква не терпить бур'янів

Боротьба з бур'янами на грядках.

При вирощуванні моркви найскладніше завдання – це бур'яни. Їх можна уникнути, вирощуючи без прополювання, при цьому не використовувати гербіциди та інші шкідливі хімічні препарати. Більше того, існує навіть 2 варіанти:


  1. Застосування чорної плівки. Вся площа накривається спеціальною чорною плівкою. У ній роблять отвори, через які ростуть сходи, а під плівкою нічого не росте. Сама плівка дихає та чудово пропускає воду при дощовому поливі.
  2. Тирювання. Між рядками сходів посипається тирса. Вони перешкоджають зростанню бур'янів, відбивають зайві сонячні промені та затримують вологу. Крім того, тирса перегниває і удобрює грунт.

Але плюс до всього слід подбати про профілактику. Час сходження перших морквяних паростків досить великий, і в деяких сортів доходить до місяця, а ось бур'яни з'являтимуться, як тільки відчую перші теплі промені сонця. Природно, що бур'яни можна подбати ще перед початком посіву насіння, але для цього часто використовують гербіциди. Чудово альтернативою гербіцидам та людській робочій силі є метод мульчування ґрунту.

Мульчувати ґрунт – значить покрити всю засаджену площу сипучою мульчею. До мульчі можна віднести скошену траву, тільки тут потрібно уникати влучення трави з насінням, торф, садовий компост, а також темну поліетиленову плівку. Такий метод хороший також тим, що він допоможе втримати вологу в землі на довше і зменшить кількість поливів. Проводять мульчування з осені. Навесні роблять грядки або мульчею, або, відсунувши її в сторони, покривати самі грядки мульчів можна лише, коли рослини піднімуться на 5-7 см від землі.

Шкідники люблять поласувати морквою

Морковна муха.

Боротьба зі шкідниками та хворобами. Найбільш поширеним шкідником моркви є морквяна муха. Щоб уникнути появи морквяної мухи, використовують дуже прості методи. Сюди входять:


  1. Полив морквяних грядок слабким розчином марганцівки (1г. на 5л. води).
  2. Можна посіяти моркву раніше 20 квітня навесні чи влітку наприкінці червня початку липня місяця. Тобто, таким чином, обійти період активності шкідника.
  3. Полити грядки аміачним розчином (50-80г нашатирного спирту на 10 л води), цей метод також послужить своєрідним підживленням і збільшить урожайність.
  4. Проріджувати морквяні грядки рекомендується у вечірній час доби, тому що в цей час морквяна муха малоактивна, а вирване бадилля необхідно відносити подалі з ділянки або спалювати.
  5. Посадити по сусідству з морквою цибулю. Запах цибулі відлякує морквяного шкідника.

Уникнути хвороб допоможуть правильно підібране та оброблене насіння. Обробляти насіння необхідно слабким розчином марганцівки протягом 20 хвилин, після чого насіння промивають теплою проточною водою. Важливо й те, що вирощувати моркву на колишньому місці дозволяється не раніше ніж через 3-4 роки, це також запобігає розвитку її хвороб.

Способи тривалого зберігання моркви

Тривале зберігання моркви.

Морква чудово зберігається до нового врожаю за сприятливих умов зберігання. Але для тривалого зберігання моркви найбільше підходять певні сорти. Існує кілька способів тривалого зберігання "королівського" коренеплоду:


  1. Зберігання у писку. На основу з піску висотою 2 см. викладаються морквини в перший ряд головками назовні і зверху прокидаються піском шаром 1см. І так складається врожай у кілька рядів заввишки до одного метра.
  2. Зберігання у глиняній оболонці. Даний спосіб найскладніший, але він дозволяє зберегти всі плоди в ідеальному стані на тривалий період. Готується розчин із глини, води та консистенції сметани. У цей розчин досить щільно поміщаються моркви на 2-3 хвилини. Після цього їх слід просушити. Кожен плід має бути повністю покритий оболонкою.
  3. Промислове зберігання. Канадські фермери зберігають моркву у гуртах з висотою до 5 метрів. Важливо, щоб усі плоди не мали пошкоджень. Але цей спосіб має бути забезпечений примусовою системою вентиляції та контролю вологості. Повітря проходить під буртом і створює рівномірний потік біля кожної моркви. Даний спосіб найбільш дорогий, але він дозволяє зберігати на 1-му м.кв. 2,3 тонни урожаю. Крім того, такий метод зберігання більш ефективний, ніж у вентильованих дерев'яних контейнерах.
  4. Зберігання у хвойній тирсі. Напевно, найоптимальніший варіант. Хвойна тирса багата на ефірні масла, які запобігають будь-якій гнилищі. У такий спосіб можна зберігати як у буртах таки і на полицях стелажу. Подібно до методу з піском кожен ряд коренеплоду пересипайте тирсою приблизно товщиною в 2-3см. знову ж таки у висоту не більше одного метра.

Приблизний термін зберігання коренеплоду різними способами для порівняння:

  1. У поліетиленових пакетах (у холодильнику) – 2 місяці.
  2. У піску – 6-8 місяців.
  3. У глиняній оболонці – до нового врожаю.
  4. У хвойній тирсі – 1 рік.
  5. При промисловому зберіганні – 5-8 місяців.

Плоди повинні бути без пошкоджень та сухими. Будь-яке сховище має бути обладнане вентиляцією. Оптимальна температура для тривалого зберігання повинна бути в межах плюс 0-2 градуси, при цьому вологість повітря повинна бути вище 90%, максимум 95%. Збирати врожай для тривалого зберігання бажано, коли температура повітря буде нижче 10 градусів. Ранньостиглі сорти збирають у 15-18 числах липня. Мити коренеплоди перед завантаженням у сховище - не рекомендується, від цього продукт швидко всихає та втрачає колір.

Реалізація вирощених коренеплодів

Консервована морква.

Попит на моркву досить стабільний цілий рік. Цей овоч дуже корисний, він багатий на вітаміни, макро та мікроелементи. Основним і найбільш відомим, вітаміном моркви є вітамін А (бета-каротин). Про користь цього вітаміну знає кожна людина з дитинства. Цей коренеплід вживають як у сирому вигляді (салати), так і в різних стравах, що потребують термічної обробки, і кожна господиня завжди знайде цьому корисному овочу застосування на своїй кухні.

Сьогодні чудово продаються навіть маленькі морквини. Наприклад, відомі «Baby carrots», їх вигадав Майк Юрошек, якому набридло на корм збувати крихітні плоди. Він зробив їх популярними і в багатьох школах вже неможливо уявити сніданок без цих корисних Baby carrots. Ідея, наскільки стала успішною, сьогодні навіть селекціонери виводять спеціальний сорт Baby carrots. У магазинах ці маленькі коренеплоди продаються навіть у консервованому вигляді як горох.

ua ru